ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμο 1.500€ για πλαστικά καλαμάκια

πρόστιμο-1-500e-για-πλαστικά-καλαμάκια-854908

Σοκ στην επιχειρηματική οικογένεια στον κλάδο της εστίασης προκαλεί πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, που επιβλήθηκε πριν από δύο ημέρες σε γνωστή καφετέρια του Βόλου, επειδή συνέχιζε να προσφέρει καφέ με πλαστικό καλαμάκι. Το πρόστιμο χαρακτηρίστηκε ως «εξόντωσης» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε για το ζήτημα και με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργο Καββαθά.

Τα πλαστικά καλαμάκια καταργήθηκαν και όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται στη χρήση χάρτινων ή από άλλο υλικό, στο πλαίσιο οδηγίας για την απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση, όπου διαπιστώθηκε ότι αντί για χάρτινα καλαμάκια προσφέρονταν πλαστικά για τον καφέ. «Δεν έχει σημασία αν βρήκαν ένα, δέκα ή εκατό καλαμάκια. Δεν έκαναν μία σύσταση, παρά προχώρησαν απευθείας στην επιβολή ενός προστίμου, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρόστιμο συνέτισης, αλλά πρόστιμο εξόντωσης της επιχείρησης», σχολίασε ο κ. Στεφάνου.

«Τα πρόστιμα αυτού του ύψους δεν συνετίζουν. Καταστρέφουν. Για να το πληρώσει μία επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέσει τους τζίρους τριών ημερών, αν είναι μεγάλη και έχει δουλειά. Αν είναι μικρή επιχείρηση, απλώς βάζει λουκέτο», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε για το πρόστιμο τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, μιλώντας για εξαντλητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στον κλάδο της εστίασης από κλιμάκια ελέγχου, που δεν φροντίζουν να κάνουν ούτε μία σύσταση.

«Ελεος, κυνηγούν τα καλαμάκια και για τους επιχειρηματίες της εστίασης, που ζητούν επί μήνες δόσεις για να ρυθμίσουν να κορονοχρέη και να μπορέσουν να τα πληρώσουν δεν γίνεται τίποτα. Οπως καμία κίνηση δεν γίνεται για το υπέρογκο κόστος ενέργειας. Ερχονται γιορτές, θα δουλεύουμε για να πληρώνουμε ενέργεια και πρόστιμα», διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα η εστίαση βρίσκεται στο επίκεντρο κλιμακίων ελέγχων. «Γίνεται παρέλαση… καθημερινά. ΕΦΕΤ, Αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΕΦΚΑ, μικτά κλιμάκια, από τον Βόλο, τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, μπαινοβγαίνουν στις επιχειρήσεις μας. Νιώθουμε ότι έχει κηρυχθεί πόλεμος εναντίον μας. Να γίνονται έλεγχοι, δεν λέμε, αλλά αυτό πάει πολύ. Και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για την εξουδετέρωσή μας», τονίζει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου