ΤΟΠΙΚΑ

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

ιασω-θεσσαλίας-παγκόσμια-ημέρα-κατά-τ-854796

AIDS. Μία επιδημία που φαίνεται να μειώνεται, δεδομένου ότι από τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει μείωση των νέων μολύνσεων κατά 49% και θανάτων κατά 61% συγκριτικά με το 2000.

«Σήμερα 1η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά του AIDS, πρέπει να σκύψουμε στην HIV λοίμωξη, στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί, να τους αποδεχθούμε, να βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το στίγμα», αναφέρει ο κ. Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, Συντονιστής Παθολογικού Τομέα Ιατρικής Υπηρεσίας ΙΑΣΩ, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων Ομίλου ΙΑΣΩ, Πρόεδρος και Συντονιστής Επιτροπής Λοιμώξεων ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στο νέο άρθρο.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

«Έχουν περάσει σαράντα δύο χρόνια από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης, η οποία έχει αφήσει πίσω της 40,1 εκατομμύρια θανάτους, ενώ 38,4 εκατομμύρια ζουν με αυτή.

Μια επιδημία που φαίνεται να μειώνεται, δεδομένου ότι από τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει μείωση των νέων μολύνσεων κατά 49% και θανάτων κατά 61% συγκριτικά με το 2000.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι παρομοίως ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφονται μειωμένα κρούσματα. Στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί 430 νέα κρούσματα.

Αυτή η μείωση αποδίδεται στην συνεχώς αυξανόμενη χρήση της θεραπείας της HIV λοίμωξης με αντιρετροϊκή αγωγή που επιτυγχάνει το ιϊκό φορτίο – ο ιός – να είναι μετρήσιμος και να μην μεταδίδεται. Έτσι πλέον αποδεχόμαστε το U = U.

Undetectable – μη μετρήσιμος = Untransmittable – μη μεταδόσιμος.

Αυτή η επιτυχία έχει βοηθήσει πλέον τα ζευγάρια με HIV λοίμωξη, να μπορούν να τεκνοποιήσουν χωρίς πρόβλημα και να αποκτήσουν υγιές παιδί.

Από το Δεκέμβριο του 2022, θα καθιερωθεί στην Ελλάδα η χορήγηση της Prep, της προφυλακτικής αντιρετροϊκής θεραπείας πριν την έκθεση, που θα χορηγείται στα άτομα κινδύνου να μολυνθούν από τον HIV μετά από σεξουαλική επαφή. Είναι ένα ακόμα μέτρο που θα βοηθήσει στην μείωση των κρουσμάτων και των ατόμων που θα εμφανίσουν στην πορεία HIV λοίμωξη.

Στις καλύτερες μέρες που θα προκύψουν από την θεραπευτική αγωγή, πρέπει κανείς να προσθέσει και τις νέες θεραπείες με την χορήγηση ενέσιμων μορφών, μακράς διαρκείας θεραπευτικής δράσεως.

Παρόλα αυτά το στίγμα συνεχίζεται. Αδυναμία της κοινωνίας να αποδεχθεί τα άτομα με HIV λοίμωξη και να τους εντάξει. Δυσκολία στην αναγνώριση και συμπαράσταση από την οικογένεια, απολύσεις από τον εργασιακό χώρο, εγκατάλειψη από τους φίλους, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της συναισθηματικής και ψυχικής υγείας.

Σήμερα 1η Δεκεμβρίου, ημέρα του AIDS, πρέπει να σκύψουμε στην HIV λοίμωξη, στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί, να τους αποδεχθούμε, να βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το στίγμα για να μπορέσουν να βγουν μπροστά και να δηλώσουν: Ναι είμαι «οροθετικός», είμαι σαν και σας και δεν κινδυνεύετε από εμένα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου