ΤΟΠΙΚΑ

Τα 102 χρόνια γιορτάζει η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι»

τα-102-χρόνια-γιορτάζει-η-κρητική-αδελφό-854504

Παρουσίαση επετειακού λευκώματος για τα 102 χρόνια λειτουργίας της, ετοιμάζει η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι» που είναι από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το καταστατικό η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του είναι η 21η Αυγούστου 1920.

«Οι γενιές που ακολούθησαν ανέλαβαν την μέγιστη ευθύνη και τιμή να κρατήσουν τη φλόγα της Κρήτης αναμμένη στην περιοχή μας, να την μεταφέρουν στις επόμενες γενιές, με σεβασμό και γνώση των παραδόσεων, της ιστορίας και της λεβεντιάς της.

Τα μέλη της Αδελφότητας, τόσο ατομικά όσο και οργανωμένα, συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Βόλου, μεταφέρουν τις εμπειρίες της Κρητικής παράδοσης και συμβάλλουν στη σύσφιξη των δεσμών Κρήτης και Μαγνησίας.

Οι εκδηλώσεις στην πόλη του Βόλου για τον Καζαντζάκη, τον Ξυλούρη, το Βενιζέλο, την Μάχη της Κρήτης κ.α. παραμένουν αξέχαστες στην κοινωνία μας και μας γεμίζουν ευθύνη να συνεχίσουμε. Το έθιμο της αναπαράστασης απόσταξης της τσικουδιάς (καζάνεμα) παραμένει εδώ και 14 χρόνια το βασικό ετήσιο σημείο αναφοράς των Κρητικών και των φίλων της Κρήτης.

Εισερχόμενοι πλέον στον δεύτερο αιώνα λειτουργίας της, η Αδελφότητα αριθμεί περί τα 300 μέλη, με ιδιόκτητο ακίνητο, δική της ιματιοθήκη, χορευτικές ομάδες ενηλίκων-παιδιών, την καθιερωμένη συνάντηση των μελών την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, και συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και συνέπεια να διατηρούμε το σύνδεσμό μας με την Κρήτη ζωντανό, τις σχέσεις μας με τους συμπατριώτες μας σφιχτές και να μεταδίδουμε πλέον στις νέες γενιές την αγάπη για τον πολιτισμό της Κρήτης.

Στο λεύκωμα που παρουσιάζεται την Τετάρτη 7.12.2022 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το δύσκολο, πλην όμως επιτυχές, έργο των προηγούμενων γενεών, τη σύσφιξη των σχέσεων, την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προβάλλοντας προσωπικότητες της Μεγαλονήσου, ιστορικά γεγονότα, ήθη και έθιμα.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος θα μιλήσουν οι Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομοτ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, συγγραφέας-περιηγητής, ενώ συντονίζει ο Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος. Θα μας τιμήσει με την παρουσία του και θα πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση ο Λουδοβίκος των Ανωγείων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αδελφότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου