ΤΟΠΙΚΑ

«Εχτισε» με τα συνεργεία του τον μισό Βόλο ο Κωνσταντίνος Βαράκης

εχτισε-με-τα-συνεργεία-του-τον-μισό-β-854368

Συγκίνηση προκαλεί στην τοπική κοινωνία του Βόλου ο θάνατος του Κωνσταντίνου Βαράκη, κατασκευαστή οικοδομών, σε ηλικία 85 χρόνων. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους κατασκευαστές και μάλιστα εμπειροτέχνη, που κυριολεκτικά «έχτισε» με τα συνεργεία του τον μισό Βόλο από τη δεκαετία του ’60 και έκτοτε.

Ο εκλιπών ήταν πατέρας του Γιάννη και του Θανάση Βαράκη. Οι δύο γιοι του συνεχίζουν στον χώρο των κατασκευών. Ο ένας ως πολιτικός μηχανικός και ο άλλος ως αρχιτέκτονας, ενώ η κόρη του Δέσποινα επί χρόνια ολόκληρα στήριξε και στηρίζει την εταιρεία.

Ο Κωνσταντίνος Βαράκης γεννήθηκε στον Βόλο από γονείς Μικρασιάτες, που έφτασαν στην πόλη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφήνοντας πίσω μία στρωμένη ζωή στο Αϊβαλί.

Η οικογένεια προσπαθούσε να ορθοποδήσει, ωστόσο δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα, το οποίο έμελλε να διαμορφώσει τη μετέπειτα πορεία του εκλιπόντος. Στις πλημμύρες του 1955 στον Βόλο πνίγηκε η μητέρα του. Ο Κωνσταντίνος Βαράκης ήταν μόλις 15 χρόνων. Βγήκε στη βιοπάλη ως οικοδόμος και ανέλαβε του όλες τις υποχρεώσεις της οικογένειας. Ηταν πολύ εργατικός και φιλότιμος. Δεν τον έκαμψε ποτέ η κούραση. Εφτασε να δουλεύει από νύχτα σε νύχτα, για να μη λείψει τίποτα στην οικογένειά του. Αρχές της δεκαετίας του ’60 ήδη είχε δημιουργήσει το πρώτο συνεργείο ως εργολάβος – εμπειροτέχνης. Αρχές της δεκαετίας του ’70 πλέον η μία δουλειά έφερνε την άλλη, τα συνεργεία πλήθυναν σε ανθρώπινο δυναμικό και κάπως έτσι από εργολάβος ο εκλιπών εξελίχτηκε σε κατασκευαστή.

Ολοι οι συνάδελφοί του τον σέβονταν, ενώ πολλοί εργολάβοι έμαθαν δίπλα του τη δουλειά. Δεν χαλούσε χατίρι σε κανέναν. Οποιος του ζητούσε βοήθεια, ήταν πάντα αρωγός. Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ακόμη και όταν ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει για να ολοκληρωθεί μία εργολαβία ασταμάτητα για ολόκληρα 24ωρα.

«Επί 13 χρόνια δεν ήξερα τι σημαίνει Κυριακή και οικογενειακό τραπέζι» είχε εκμυστηρευτεί κάποια στιγμή στον γιο του Γιάννη, όπως είπε συγκινημένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλώντας για τον πατέρα του.

Ο εκλιπών τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αφησε την τελευταία του πνοή, έχοντας στο πλευρό του δικούς τους ανθρώπους.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου