ΤΟΠΙΚΑ

Χριστουγεννιάτικο «φιλί της ζωής»

χριστουγεννιάτικο-φιλί-της-ζωής-854261

Μία 57χρονη μητέρα από τον Βόλο, που επί χρόνια ταλαιπωρούνταν με αιμοκαθάρσεις, ατενίζει πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Ο θάνατος μίας συνομήλικης στην Πάτρα, της «χάρισε» ξανά τη ζωή. «Ξαναγεννήθηκε», όπως λένε συγγενείς της, καθώς υποβλήθηκε σε πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού.

Τα Χριστούγεννα για εκείνη και την οικογένειά της ήρθαν νωρίτερα.

Τα τελευταία χρόνια η ζωή της είχε γίνει μαρτύριο. Υποβαλλόταν αρχικά σε περιτοναϊκή κάθαρση και στη συνέχεια σε αιμοκάθαρση. Επί πέντε ολόκληρα χρόνια βρισκόταν σε λίστα αναμονής περιμένοντας να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Εξαιτίας της νεφρικής ανεπάρκειας η καθημερινότητά της ήταν εφιαλτική.

Μέχρι πριν από μια εβδομάδα περίπου, όταν χτύπησε το τηλέφωνό της και από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων την κάλεσαν να μεταβεί στον Ευαγγελισμό, στην Αθήνα. Το τηλεφώνημα ήταν ουσιαστικά το «διαβατήριο» για να δρομολογηθεί η μεταμόσχευση.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλα τα σχετικά τεστ, που έπρεπε να γίνουν για να διαπιστωθεί αν είναι συμβατή με το μόσχευμα, η 57χρονη υποβλήθηκε στην επέμβαση. Παραμένει για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετεγχειρητική της πορεία εξελίσσεται ομαλά. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά.

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν η οικογένειά της και η ίδια. Ευχαριστούν τον Θεό για το χριστουγεννιάτικο δώρο ζωής, που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή της από εδώ και πέρα.

Το μόσχευμα, που έλαβε η 57χρονη, ήταν από πτωματικό δότη. Πρόκειται για μία 55χρονη Πατρινιά, που «έφυγε», αλλά με τον θάνατό της χάρισε ζωή σε συνανθρώπους.

Η πορεία των μεταμοσχεύσεων

Πρόκειται για την τέταρτη μεταμόσχευση νεφρού για το 2022 σε ασθενή από τον νομό Μαγνησίας, ενώ μόλις πριν έναν περίπου μήνα στήθηκε «γέφυρα» ζωής από μία Βολιώτισσα, που με τον θάνατό της χάρισε ζωή σε συνανθρώπους.

Σε αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται τουλάχιστον 65 άτομα στην περιοχή.

Η μείωση των μεταμοσχεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι εμφανής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι» μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επανέλαβε την έκκληση προς τους Βολιώτες να γίνουν δωρητές οργάνων.

«Η δωρεά οργάνων είναι μία πράξη ευθύνης και ανθρωπιάς απέναντι στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη», επισήμανε ο Βασίλης Γιαννάκος.

O νεότερος νεφροπαθής στη Μαγνησία, που περιμένει στη λίστα με αγωνία για να βρεθεί ο συμβατός δότης, είναι στην παραγωγική ηλικία των 20 χρόνων. Κατά μέσο όρο ο χρόνος παραμονής στη λίστα μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο ότι βρέθηκε μόσχευμα είναι από πέντε μέχρι έξι χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση. Οσο όμως μειώνονται οι δότες, ο χρόνος αναμονής μεγαλώνει και είναι ό,τι χειρότερο για τους νεφροπαθείς, αφού όσο πιο νέο ηλικιακά είναι το άτομο που θα λάβει το μόσχευμα, οι ελπίδες είναι περισσότερες για να γίνει αποδεκτό από τον οργανισμό και η επέμβαση να στεφθεί από επιτυχία.

«Μετά από 10 και 12 χρόνια με αιμοκάθαρση όλα είναι πιο δύσκολα» εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιαννάκος, δίχως να κρύβει την απογοήτευσή του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου