ΤΟΠΙΚΑ

Στο σκοτάδι και στο κρύο πολυκατοικίες του Βόλου

στο-σκοτάδι-και-στο-κρύο-πολυκατοικίε-853814

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και κεντρική θέρμανση, μένουν η μία μετά την άλλη πολυκατοικίες μέσα στον Βόλο. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, που χρεώθηκαν στα κοινόχρηστα των τελευταίων μηνών, παραμένουν απλήρωτοι καθώς οι ένοικοι αδυνατούν να καταβάλλουν τα ποσά που ζητούνται, τα αποθεματικά έχουν εξαντληθεί και οι εταιρείες διαχείρισης αδυνατούν να… χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους.

«Ζούμε πρωτόγνωρες και πρωτόγονες καταστάσεις, πέρα από κάθε πρόβλεψη. Εχουμε πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά», αναφέρει η κ. Ματίνα Παπαοικονόμου από την εταιρεία διαχείρισης κτιρίων «Μηχανογραφική». Ηδη οι πολυκατοικίες γεμίζουν με προειδοποιητικές ανακοινώσεις για επικείμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση που δεν καταβληθούν άμεσα τα κοινόχρηστα.

«Σχεδόν το 50% των πολυκατοικιών κινδυνεύει να μείνει είτε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είτε χωρίς φυσικό αέριο», περιγράφει την τραγική εικόνα στην πόλη η κ. Παπαοικονόμου.

Σε κάποιες πολυκατοικίες ένοικοι είδαν τις τελευταίες ημέρες τα φώτα να σβήνουν. Τα απλήρωτα κοινόχρηστα κι ως εκ τούτου οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, προκάλεσαν κατέβασμα του γενικού διακόπτη. Ολόκληρες οικοδομές βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Ενοικοι μπαινοβγαίνουν τα βράδια στις πολυκατοικίες με τους φακούς, ενώ από τη στιγμή που δεν λειτουργούν ασανσέρ, ανεβοκατεβαίνουν στους ορόφους με τα πόδια. Οι κοινόχρηστοι χώροι παραμένουν σκοτεινοί και η μόνη πηγή φωτισμού είναι είτε από τον δημοτικό φωτισμό είτε από τα διαμερίσματα που αφήνουν τα βράδια ανοιχτά φώτα έξω από τις εξώπορτες στους διαδρόμους ή στα μπαλκόνια.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στη θέρμανση. «Το 20% των πολυκατοικιών που έχουν κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης αποφάσισε φέτος να μην λειτουργήσει τους καυστήρες. Αγόρασαν κουβέρτες και υιοθέτησαν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουν τα σπίτια τους», σημειώνει η κ. Παπαοικοινόμου.

Υπάρχουν όμως και πολυκατοικίες στις οποίες γίνεται αναγκαστική διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου λόγω οφειλών. «Κάποιοι ένοικοι αποφάσισαν να απομονωθούν από το κεντρικό σύστημα και υιοθέτησαν άλλα συστήματα θέρμανσης των διαμερισμάτων τους. Τα ενεργά διαμερίσματα έμειναν λίγα, το κόστος εκτοξεύτηκε και οι λογαριασμοί τετραπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην μπορούν να τους πληρώσουν και να γίνονται διακοπές», εξηγεί η κ. Παπαοικονόμου.

Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. «Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν. Από τη στιγμή που δεν καταβάλλονται τα κοινόχρηστα οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και οι διακοπές θα είναι αναπόφευκτες», σημειώνει η κ. Παπαοικονόμου.

Ακόμη και σε όσες πολυκατοικίες λειτουργούν με πετρέλαιο θέρμανσης, πρώτα συγκεντρώνεται το χρηματικό ποσό που απαιτείται και στη συνέχεια γεμίζει η δεξαμενή για να λειτουργήσουν τα καλοριφέρ.

«Οι κάνουλες έχουν στερέψει για όλους. Ζούμε καταστάσεις πέρα από κάθε πρόβλεψη», αναφέρει η ίδια, μιλώντας ίσως για τον δυσκολότερο χειμώνα που καλούνται να περάσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου