ΤΟΠΙΚΑ

«Αστεγία και Προκατάληψη» από τον Ξενώνα Αστέγων Βόλου

αστεγία-και-προκατάληψη-από-τον-ξεν-853553

Ημερίδα με θέμα «Αστεγία και Προκατάληψη» διοργάνωσε την Πέμπτη 14 Ιουλίου ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται τα άτομα με άμεσο πρόβλημα στέγασης, που στερούνται οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους, ώστε να εξασφαλίσουν χώρο διαμονής και τα βασικά μέσα επιβίωσης. Πολλές φορές, οι άστεγοι διακατέχονται από συναισθήματα περιφρόνησης, βιώνοντας ακραία τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι δυσκολίες και τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά την διαβίωση τους, οδηγούν στην αποστέρηση από θεμελιώδη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης, η απομάκρυνση από τον οικογενειακό κύκλο, η απουσία άτυπων δικτύων και η δυσκολία επανένταξης στην εργασία εμβαθύνουν το άτομο στην χρόνια αστεγία με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της κοινωνίας σε ενταγμένους και αποκλεισμένους. Η υψηλή συγκέντρωση αρνητικών χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας, προσδίδει μια αρνητική ταυτότητα και οδηγεί πολλές φορές την κοινότητα σε εσφαλμένο κοινωνικό σχεδιασμό έχοντας υιοθετήσει τα κυρίαρχα στερεότυπα.

Έχοντας εις γνώση την παραπάνω προσέγγιση, αναγκαία κρίνεται η εις βάθος μελέτη των αιτιών που οδηγούν στην υιοθέτηση στερεοτυπικών αντιλήψεων. Οι προκαταλήψεις είναι αυτές που εμποδίζουν την κοινότητα και τους εμπλεκόμενους των υπηρεσιών να προσεγγίσουν το κοινωνικό φαινόμενο της αστεγίας στην πραγματική του διάσταση. Εργαλείο αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει η συνεχής ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση από το κράτος πρόνοιας για το εν λόγω φαινόμενο προς όλες τις κατευθύνσεις μέσω ριζοσπαστικών παρεμβάσεων.

Η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ Σοφία Χάλαρη η οποία βρίσκεται πάντα δίπλα μας, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους πολίτες που παρευρέθησαν στην ημερίδα, που είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερώνουν για περιστατικά αστέγων όπως και στους φορείς που υποστηρίζουν το έργο του Ξενώνα Αστέγων Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου