ΤΟΠΙΚΑ

Ολοένα και πιο συχνά τα Silver Alert

ολοένα-και-πιο-συχνά-τα-silver-alert-853150

Αντιμέτωπη με περιστατικά εκφύλισης εγκεφάλου, που παρουσιάζονται ακόμη και στην ηλικία των 40 ετών, βρίσκεται πλέον η επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη των τεστ μνήμης έχει κατρακυλήσει στα 60 έτη, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται λίστες αναμονής για τα προγράμματα αντιμετώπισης περιστατικών, που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ και συγγενείς διαταραχές.

Η άνοια είναι η μάστιγα της εποχής, τονίστηκε σε ημερίδα, που διοργανώθηκε χθες το πρωί στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης, από την τοπική διοίκηση Μαγνησίας της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Ατσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής διοίκησης της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών, Στέφανο Καρκάλη, ολοένα και πιο συχνά αστυνομικοί, που βρίσκονται στον δρόμο σε εποχούμενες περιπολίες, καλούνται να εντοπίσουν, να προσεγγίσουν και να οδηγήσουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους άτομα, που πάσχουν από άνοια και αναζητούν οι συγγενείς τους. Συγγενείς ενημερώνουν το τηλεφωνικό κέντρο και άμεσα μέσω ασυρμάτου δίνεται περιγραφή του ατόμου στους περιπολούντες αστυνομικούς για τον εντοπισμό τους. Πρόκειται για άτομα ηλικίας κυρίως μεταξύ 70 και 80 ετών, τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες, που μπορεί να φύγουν για λίγο από το σπίτι τους και να χάσουν τον δρόμο της επιστροφής, με αποτέλεσμα να περιφέρονται άσκοπα στην πόλη. Συνήθως έχουν μαζί τους αστυνομικές ταυτότητες, όταν όμως δεν έχουν, θα πρέπει να οδηγηθούν στο αστυνομικό μέγαρο και από εκεί να ξεκινήσει η αναζήτηση του συγγενικού τους περιβάλλοντος. «Πρέπει να γνωρίζουμε ως αστυνομικοί πώς θα τους προσεγγίσουμε χωρίς να νιώσουν άβολα συναισθήματα και πώς θα τους βοηθήσουμε» σημείωσε ο κ. Καρκάλης.

Συχνά τα Silver Alert

«Εκτός από την έκπτωση μνήμης, τις διαταραχές στον λόγο, την προσοχή, την αντίληψη και την ανάκληση πληροφοριών, άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ εμφανίζουν και τάσεις φυγής και είναι συχνά τα Silver Alert», ανέφερε η κοινωνική λειτουργός της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, Μάγδα Σουσουρή.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ασθενείς με άνοια αυξάνονται, στοιχείο που προκύπτει τόσο από τις καταγραφές που υπάρχουν, όσο και από τη συμμετοχή στα προγράμματα πρόληψης και φροντίδας για τα οποία μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και λίστες αναμονής και καλύπτονται με κυκλικό πρόγραμμα.

«Εχουμε σημαντική αύξηση και το δυστυχές είναι ότι πλέον μιλάμε για ολοένα μικρότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τεστ μνήμης, τα οποία έως το 2005 γίνονταν σε ηλικίες άνω των 70 ετών, πλέον γίνονται από την ηλικία των 60 ετών», σημείωσε η κ. Σουσουρή.

Ελπίδες με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Από την πλευρά του, ο νευρολόγος Νικόλαος Θάνος υποστήριξε ότι η εκφύλιση του εγκεφάλου είναι μάστιγα της εποχής, που πλέον προσβάλλει τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες, ακόμη και από την ηλικία των 40 ετών, με τη μορφή διαταραχών ή οπτικών ψευδαισθήσεων.

«Στην Ελλάδα πάσχουν από άνοια περί τους 250.000 ανθρώπους, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται και συμβάλλουν το άγχος, η ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, ακόμη και οι αϋπνίες», τόνισε.

Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έρχονται πλέον να δώσουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της εκφύλισης του εγκεφάλου. «Χρειάζεται βεβαίως να τα διερευνήσουμε λίγο παραπάνω, καθώς δεν έχουμε ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χρειάζεται χρόνος, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι πάμε για καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο αντιμετώπισης της εκφύλισης του εγκεφάλου», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου