ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση Εκπαιδευτηρίων Ράπτου: Δικαστική δικαίωση για το σχολείο

υπόθεση-εκπαιδευτηρίων-ράπτου-δικασ-853126

Δικαστική νίκη «και ταυτόχρονα δικαίωση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού)», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, για τα Εκπαιδευτήρια Μ. Ν. Ράπτου. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης για τη διακοπή της λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων και αποφάσισε να εξεταστούν από τον ΕΟΠΠΕΠ όλα τα έγγραφα που είχαν αποσταλεί, ακόμη και αυτά που κατατέθηκαν εκπρόθεσμα από το σχολείο, και ταυτόχρονα να γίνει αυτοψία στις κτηριακές εγκαταστάσεις για την στατική τους επάρκεια, την ασφάλεια και την πυρασφάλεια, μέσα σε διάστημα 20 εργάσιμων ημερών από την τελική έκδοση της απόφασης.

Με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο ουσιαστικά αποτρέπει την αναστάτωση που θα δημιουργούσε για 1.300 μαθητές το κλείσιμο του σχολείου και η αναγκαστική φοίτησή τους, εν μέσω της σχολικής χρονιάς σε δημόσια σχολεία. Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προκειμένου να υπεραμυνθεί της υπογραφής της στο έγγραφο κλεισίματος της δομής.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην υπόθεση, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι μετά από αρνητική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΠΕΠ τον Ιούλιο του 2022, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπέγραψε τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων του σχολείου. Το σχολείο προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο που ανέστειλε την απόφαση και ζήτησε από τον ΕΟΠΠΕΠ την εξέταση των νέων στοιχείων που το σχολείο κατέθεσε. Ωστόσο, στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού υπήρξε διάσταση απόψεων, καθώς η πλειοψηφία αρνήθηκε να εξεταστεί φάκελος που περιείχε τη μελέτη στατικής επάρκειας (το στοιχείο που έλειπε από το φάκελο) λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων μειοψήφησαν ζητώντας από τον Οργανισμό να γίνει άμεσα αυτοψία του κτηρίου και να εξεταστούν όλοι οι φάκελοι, ακόμη κι αυτοί που κατατέθηκαν μετά την προθεσμία που το δικαστήριο έδωσε (22 Αυγούστου), για δύο κύριους λόγους:

-για λόγους διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών και των εργαζόμενων (είναι αυτονόητο να εξετάζεται άμεσα από αρμόδια κρατική υπηρεσία ένα κρίσιμο στοιχείο που σχετίζεται με την καταλληλόλητα ενός σχολικού κτηρίου που βρίσκεται σε λειτουργία)

-διότι, αν η μελέτη στατικής επάρκειας είναι ορθή, θα ήταν τραγικό ένα σχολείο 1.300 παιδιών και 200 εργαζόμενων να κλείσει λόγω εκπρόθεσμης υποβολής κάποιων εγγράφων.

«Η δικαστική απόφαση δικαιώνει τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΠΕΠ που έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση τόσο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όσο και για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας. Ελπίζουμε ειλικρινά ο έλεγχος που θα διεξαχθεί να δείξει ότι το σχολείο πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας που θέτει ο νόμος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εκατοντάδων παιδιών και εργαζόμενων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου