ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Μαραβέγιας: Μέχρι τον Μάρτιο οι αποζημιώσεις για το χαλάζι στη Μαγνησία

κ-μαραβέγιας-μέχρι-τον-μάρτιο-οι-αποζη-852857

Απαντώντας χθες στη Βουλή, σε Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια για τις αποζημιώσεις αγροτών του νομού λόγω χαλαζόπτωσης στις 6 Ιουνίου 2022, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Στύλιος δεσμεύτηκε ότι οι πληρωμές των πληγέντων παραγωγών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μαραβέγιας με τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μέσα στο 2022, είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προτείνοντας μάλιστα και τρόπους γενικότερης επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών.

Ειδικά στη περίπτωση της βορειοδυτικής Μαγνησίας, όπου προκλήθηκαν από το χαλάζι σημαντικές ζημιές στη παραγωγή (βερίκοκων, ροδάκινων, κερασιών, αμυγδάλων, σιτηρών, κριθαριού, καλαμποκιού κ.ά.), αυτές συνδυάστηκαν με τις επιβαρύνσεις των αγροτών εξαιτίας των εξωγενών αυξήσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον παγετό και τις πλημύρες που έπληξαν τους αγρότες της Μαγνησίας το 2022, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η καταβολή ασφαλιστικών αποζημιώσεων στους παραγωγούς, συνολικού ύψους 288.000 €.

Ειδικά δε για το πρόγραμμα κρατικής αρωγής στους πλημμυροπαθείς του Βόλου το 2022, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες διαδικαστικές ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών για την οριοθέτηση και έγκριση των αναγκαίων κονδυλίων. Αυτό που θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Κ. Μαραβέγια, είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας https://www.aade.gr/arogi, έτσι ώστε όλοι οι δικαιούχοι -επιχειρήσεις και νοικοκυριά- να μπορέσουν να λάβουν τη ζητούμενη κρατική αρωγή το συντομότερο δυνατό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου