ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την ενεργειακή φτώχεια

εκδήλωση-του-κκε-για-την-ενεργειακή-φτ-852674

Εκδήλωση με θέμα την ενεργειακή φτώχεια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον λαό διοργανώνει η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Διανύουμε ένα χειμώνα που βγαίνουν με τρανταχτό τρόπο οι συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ενέργειας («πράσινη ανάπτυξη», απελευθέρωση ενέργειας, απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ενέργειας, κ.ά). Πρόκειται για την ονομαζόμενη «ενεργειακή φτώχεια» που χτυπά κάθε λαϊκή οικογένεια, με περιορισμούς στην κατανάλωση ρεύματος και θέρμανσης σε σπίτια, σχολεία, κ.ά., με δυσβάστακτα τιμολόγια.

Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 2022 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 25,07% και αυτή του φυσικού αερίου κατά 17,8%, ενώ μείωση υπήρξε και στις μετακινήσεις.

Την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια ευρώ ρέουν άφθονα στους επιχειρηματικούς ομίλους, είτε από την τεράστια κερδοφορία είτε από τις επιδοτήσεις και την κρατική στήριξη, δηλαδή τα λεηλατημένα χρήματα από την φοροεπιδρομή των λαϊκών νοικοκυριών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης και της απολιγνιτοποίηση ως αποτέλεσμά της. Της όξυνσης των ανταγωνισμών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικάνικο LNG. Και έχουν την υπογραφή των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Στη περιοχή μας αυτή η πολιτική αφήνει ακόμα πιο έντονο αποτύπωμα. Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε παρθένες εκτάσεις στο Ν. Πήλιο και στο Μαυροβούνι. Τα επικίνδυνα σχέδια για δημιουργία εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου. Τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, στα πλαίσια της προώθησης καύσης των καρκινογόνων υλικών.

Προβάλλονται ως επενδύσεις από τις οποίες θα βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες του Βόλου και της Μαγνησίας. Κερδισμένοι από τους κινδύνους από ένα πιθανό ατύχημα, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της περιοχής. Κερδισμένοι με το να γίνει στόχος στρατιωτικής επίθεσης η περιοχή σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Κερδισμένοι που θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα για τα κέρδη των παραγωγών, των ενεργειακών κολοσσών και των εφοπλιστών, ώστε να περπατάει πάνω στις πλάτες μας η «πράσινη ανάπτυξη».

Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι στέκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για την αποκάλυψη των αιτιών της σημερινής κατάστασης, για την αγωνιστική απάντηση του λαϊκού κινήματος στις επικίνδυνες εξελίξεις, για να ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησης όλων των πηγών ενέργειας προς όφελος του λαού, με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ σας καλεί να πάρετε μέρος στη εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 23/1, ώρα 6:30 μ.μ., στην Αίθουσα «Αχίλλειον».

«Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για το λαό – κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους»

Θα μιλήσουν:

Αλέξης Ζορμπάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας: «Μύθοι και πραγματικότητες από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Το παράδειγμα της επένδυσης LNG στη μαγνησία»

Λημνιός Στέλιος, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας: «Κατασκευή FSRU για LNG: οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Παγασητικού»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου