ΤΟΠΙΚΑ

Nεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Θύματα εκμετάλλευσης οι τρεις νεκροί στα Γρεβενά

nεολαία-συριζα-μαγνησίας-θύματα-εκμετ-85116

Ανακοίνωση για το εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας 33χρονος,του οποίου οι μητέρα καταγόταν από το Βελεστίνο, εκδόθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, πρέπει όμως να είναι η τελευταία, που άνθρωποι χάνονται στην προσπάθειά τους να ζήσουν και να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Ας μην ξεχνάμε, ενδεικτικά, ότι μόνο το 2021 είχαμε πάνω από 40 θανάτους ανθρώπων που δούλευαν στις υπηρεσίες ντελίβερι. Ενώ για το 2019- τελευταία χρόνια για την οποία υπάρχουν επίσημα στατιστικά έως σήμερα- τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν σε 51.

Η πολιτεία οφείλει εδώ και τώρα να λάβει τα μέτρα που της αναλογούν με σκοπό να μη θρηνήσουμε άλλους ανθρώπους.

Οφείλει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να δημιουργήσει πιο αυστηρό πλαίσιο του τι είναι «ασφάλεια» στον χώρο εργασίας. Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες.

Η κυβέρνηση που έχει καταργήσει τους θεσμούς υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων, το ΣΕΠΕ και έχει κάνει την εργατική νομοθεσία κουρελόχαρτο, έχει διαλέξει πλευρά και δεν πρόκειται να συγκινηθεί. Είναι με τους «από πάνω».

Την ίδια ώρα, τα εργατικά ατυχήματα περνούν και στα «ψιλά» των περισσότερων ΜΜΕ σαν να πρόκειται για «συνήθεις» και «αποδεκτές» απώλειες της παραγωγικής διαδικασίας.

Έτσι λοιπόν εμείς καλούμε τους «από κάτω». Καλούμε τον κόσμο του της εργασίας να οργανωθεί και να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια σε κάθε μονάδα παραγωγής, σε κάθε μικρό και μεγάλο μαγαζί, σε κάθε μικρό ή μεγάλο εργοστάσιο. Να δημιουργήσει και να ενισχύσει τα σωματεία. Να αγωνιστεί και να διεκδικήσει ένα καλύτερο σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με όπλο την αλληλεγγύη με στόχο την αξιοπρέπεια.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που πήγαν στη δουλειά και δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου