ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση «φουντώνει» τον καρκίνο ~ Σημαντική η πρόσληψη

η-κρίση-φουντώνει-τον-καρκίνο-σημαν-85017

Πολίτες θεωρούν πολυτέλεια τις προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφίες) και χάνουν πολύτιμο έδαφος

Με έναν ακόμη μόνιμο γιατρό – ογκολόγο αν στελεχωθεί το ογκολογικό τμήμα και το τμήμα χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, θα εκλείψουν οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση περιστατικών καρκίνου, τονίστηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Αντικαρκινική Εταιρεία Μαγνησίας στο ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά και ασθενών, μεταξύ των ακροατών.

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Μαγνησίας, ογκολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Γιώργος Ρήγας τόνισε πως το σημαντικό είναι η πρόληψη του καρκίνου και γι’ αυτό το λόγο διοργανώθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολύ ανεπτυγμένες δομές προληπτικής ιατρικής. Πάντως, όσο καλύτερη είναι η πρόληψη, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες της αντιμετώπισης του καρκίνου, είπε και τόνισε πως, ενώ στην Ελλάδα είχα αρχίσει να αναπτύσσεται μια κουλτούρα προληπτικών εξετάσεων, η οικονομική κρίση προκάλεσε αναστροφή της τάσης και πλέον οι προληπτικές εξετάσεις που σώζουν ζωές σε περιπτώσεις καρκίνων, θεωρούνται πολυτέλειες και δεν πραγματοποιούνται, καθώς οι πολίτες βάζουν προτεραιότητα την καθημερινή επιβίωση.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης αναφορά στα νοσήματα τα οποία εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς στο Νοσοκομείο Βόλου οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου που έχουν διαγνωστεί αφορούν καρκίνους του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.

Συνολικά στις δομές του Νοσοκομείου Βόλου, εξυπηρετούνται περίπου 600-700 καρκινοπαθείς ετησίως, ενώ από τη στιγμή που τοποθετήθηκε δεύτερος επικουρικός γιατρός στη Μονάδα, αυξήθηκαν 80% οι προσελεύσεις ασθενών.

«Θέλουμε ακόμη ένα μόνιμο ογκολόγο τουλάχιστον, καθώς ο αριθμός των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλος και δεν θέλουμε ο κόσμος να επιβαρύνεται με έξοδα και να πηγαίνει για χημειοθεραπείες εκτός Μαγνησίας. Υποδομές, χάριν και των ευεργετών έχουμε, αλλά θέλουν ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού για να εξυπηρετούμε περισσότερους και ταχύτερα, με το χρόνο να αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη της νόσου».

Επίσης, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στα προβλήματα στην πρόσβαση ασθενών στα ακτικαρκινικά φάρμακα, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα με το μηχάνημα ακτινοβολίας στο Πανεπιστημιακό που υπέστη βλάβη και είναι εκτός λειτουργίας, με συνέπεια όσοι πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολία, να μεταβαίνουν για θεραπείες σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου