ΤΟΠΙΚΑ

«Πονοκέφαλος» το χειμερινό εμπόρευμα για τους εμπόρους του Βόλου

πονοκέφαλος-το-χειμερινό-εμπόρευμ-850037

«Στραγγαλίζει» την αγορά η έλλειψη ρευστότητας, με τους επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα

Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εμπορική αγορά με το ζήτημα της ρευστότητας και τα παρελκόμενά της, να βρίσκονται στην πρώτη θέση. «Πονοκέφαλος» η προμήθεια χειμερινών εμπορευμάτων λόγω της έλλειψης ρευστότητας που «στραγγαλίζει» την αγορά, μετά το δίμηνο lock down που προκάλεσε βαρύ πλήγμα τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στο χονδρεμπόριο.

«Το εμπόριο, κυρίως, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και λόγω του ότι συνεχίζουμε να μην έχουμε πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, και ιδιαίτερα λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα ως προς τους τζίρους» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος.

«Εχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα ως προς τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, έχει ενταθεί το πρόβλημα της χαμηλής ρευστότητας, το οποίο δεν λύνεται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Είναι μικρά τα ποσά για να καλύψουν τη ζήτηση για ρευστό» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κλάδοι που έχουν μεγαλύτερη εποχικότητα ως προς τα εμπορεύματα, όπως η ένδυση, που υπέστη σοβαρό πλήγμα από την πανδημία. «Οι έμποροι κληθήκαν να αγοράσουν καλοκαιρινό εμπόρευμα μη έχοντας πουλήσει το ανοιξιάτικο ακόμη. Το καλοκαίρι είδαμε ότι πανελλαδικά δεν πήγε καλά και δεν περιμέναμε ότι θα πήγαινε καλά. Εχουν μείνει αδιάθετα εμπορεύματα και καλούμαστε τώρα σε αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την χαμηλή ρευστότητα, να ξαναμπούμε στη λογική να αγοράσουμε εμπόρευμα για το φθινόπωρο και για το χειμώνα μετέπειτα» σημείωσε.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο τουρισμός και η εστίαση, αναμένεται να μετακυλήσουν τους επόμενους μήνες στον τομέα του εμπορίου καθώς «η κίνηση στον τουρισμό και την εστίαση εξοφλείται στην αγορά τους μήνες Οκτώβριο με Δεκέμβριο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα τρίμηνο το οποίο μας προβληματίζει για το πώς θα κινηθεί» σημείωσε ο πρόεδρος.

Με την ρευστότητα να χαρακτηρίζεται το Α και το Ω πανελλαδικά, και με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας για το σύνολο της παραγωγικής οικονομίας.

ΓΛ. ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου