ΤΟΠΙΚΑ

Ζημιές σε αμπέλια στη Ν. Αγχίαλο

ζημιές-σε-αμπέλια-στη-ν-αγχίαλο-849003

Επόπτης και εκτιμητής του ΕΛΓΑ στην περιοχή, που επλήγη από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας

Πληγές μετρούν οι αμπελοκαλλιεργητές της Νέας Αγχιάλου μετά την επέλαση του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, που έπληξε πρόσφατα την περιοχή, καταστρέφοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Την περιοχή επισκέφτηκαν χθες ο επόπτης του ΕΛΓΑ Σπύρος Σπυρόπουλος και εκτιμητής, προκειμένου να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Στόχος να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία δήλωσης των ζημιών από τους πληγέντες αμπελοκαλλιεργητές, ώστε να κινηθεί η αντίστοιχη που απαιτείται για τα περαιτέρω.

Με την καταστροφή να χαρακτηρίζεται ολοκληρωτική σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου Γιάννης Κίτσιος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι είναι μεγάλες οι ζημιές. Ορισμένα, ειδικά, αμπέλια έχουν καταστραφεί. Χρειάζονται ξανά φύτεμα. Πολλά κτήματα έχουν γεμίσει με νερό και δεν γνωρίζουμε πότε θα απορροφηθεί, για να μπορεί ο κόσμος να τρυγήσει».

Περιγράφοντας την εικόνα καταστροφής ανέφερε ότι «το νερό έφερε φερτές ύλες στα κτήματα και σε ορισμένα σημεία έφτασε το ενάμιση μέτρο». Η περιοχή που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά βρίσκεται δυτικά της Νέας Αγχιάλου και αποτελεί το μέτωπο που είχε πληγεί προηγουμένως και από το χαλάζι. «Ευτυχώς δεν σημειώθηκε σε όλο το εύρος της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά σε μέρος της έκτασης, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαμε καθόλου σταφύλια για κρασί» είπε ο πρόεδρος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής στις αμπελοκαλλιέργειες, καθώς ορισμένα κτήματα παραμένουν απροσπέλαστα, ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες με τη συνδρομή χειριστών μηχανημάτων του Δήμου Βόλου για να καταστούν και πάλι προσβάσιμα.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος έκανε λόγο για «μείωση της παραγωγής στο σταφύλι», αλλά «το ευτύχημα είναι ότι δεν καταστράφηκε το σύνολο της παραγωγής» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Με τη σφαιρική εικόνα της καταστροφής να αναμένεται τις προσεχείς μέρες, αρχίζουν οι δηλώσεις των πληγέντων, με τον κ. Κίτσιο να κάνει λόγο για «πολύ δύσκολη χρονιά».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου