ΤΟΠΙΚΑ

«Οχι» στην επεξεργασία αποβλήτων στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

οχι-στην-επεξεργασία-αποβλήτων-στη-848162

Απορρίφτηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εταιρείας

Ομόφωνα «όχι» είπε προχθές το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεις που υπέβαλε εταιρεία που λειτουργεί στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου για την «Εγκατάσταση, προσωρινή αποθήκευση στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων – επεξεργασία θεϊκού σιδήρου» και συγκεκριμένα δευτερογενή καύσιμα.

Τόσο η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας όσο και η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και όλων των παρατάξεων ήταν αρνητική στην προοπτική αύξησης των εισερχόμενων στερεών αποβλήτων σε 330 τόνους την ημέρα από 70 που είναι σήμερα.

Η κ. Κολυνδρίνη ενημέρωσε ότι η εταιρεία ζητάει να έχει μηχανήματα επεξεργασίας που σημαίνει ότι επιδιώκει το αντικείμενο της δραστηριότητάς της να πάρει βιομηχανική μορφή και όχι απλώς να συσκευάζει, να δημιουργεί παλέτες και να προμηθεύει.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που της απευθύνθηκαν και συγκεκριμένα από πού προμηθεύεται τα στερεά απόβλητα, τι είδους υλικά είναι αυτά και που θα τα δώσει.

«Θέλει να αυξήσει τέσσερις φορές πάνω την ποσότητα του υλικού που θα παραλαμβάνει καθημερινά χωρίς να δίνει διευκρινήσεις για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσει ούτε και για τις εταιρείες που θα τα προμηθεύει», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης μεταξύ άλλων.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας συντάχθηκαν.

Η ίδια η Υπηρεσία στην εισήγησή της ανέφερε: «Με το σχετικό έγγραφο η Υπηρεσία μας είχε ζητήσει διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων της εταιρίας και δεν είχε λάβει σαφή απάντηση. Και από την παρούσα ΜΠΕ προκύπτει η ίδια ασάφεια ως προς την προμήθεια των α’ υλών και τη διάθεση των προϊόντων της εταιρίας. Η ποσότητα των 100.000tn / έτος είναι τέτοια που θα έπρεπε να υπάρχει σαφέστερη αναφορά στους προμηθευτές και πελάτες της επιχείρησης, καθώς και στις ενδεικτικές ποσότητες που οι πελάτες δύνανται να παραλάβουν».

«Γνωμοδοτούμε αρνητικά λαμβάνοντας υπόψιν τις εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και προτάσεις αντιμετώπισης δυνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, που αναφέρονται στην υποβληθείσα μελέτη. Η αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών του έργου του θέματος, όπως αυτό περιγράφεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και μόνο μετά από σχετική έγκριση της Υπηρεσίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων», πρόσθετε.

Κ. Αγοραστός: Θα αποδοθούν ευθύνες για τις καταστροφές

«Θα αποδοθούν ευθύνες για τις καταστροφικές πλημμύρες, αλλά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι με κομματικά συμβόλαια και αθεράπευτο λαϊκισμό», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου οι καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού» κυριάρχησε.

Όπως είπε παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει χτυπήσει ποτέ ξανά με τόση ένταση την περιοχή. «Στην Καρδίτσα μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού», ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι που επέτρεψαν να υπάρχει οικισμός σε τέτοιες περιοχές πλημμυρικές; Έδωσαν άδειες να χτίσουν εκεί ενώ δεν έπρεπε (…) Εμείς ως Περιφέρεια κάναμε 118 αντιπλημμυρικά έργα που πολλές φορές έσωσαν χωριά, πόλεις και περιουσίες. Μέχρι το 2018 η ευθύνη των ποταμών που περνούσαν μέσα από τους αστικούς ιστούς ανήκε στους Δήμους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε χωρίς πόρους την ευθύνη στις Περιφέρειες. Απευθύνθηκε τότε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας ότι καταπατείται το Σύνταγμα. Τότε γιατί δεν μίλησε κανείς από αυτούς που διαμαρτύρονται και φωνάζουν τώρα;».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου