ΤΟΠΙΚΑ

Η ΑΓΕΤ καλεί σε διάλογο την πόλη

η-αγετ-καλεί-σε-διάλογο-την-πόλη-84804

Σε διάλογο καλεί την πόλη η ΑΓΕΤ για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, στον απόηχο της έστω και κατά πλειοψηφίας απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να διεκδικήσει δια Νόμου απαγόρευση καύσης εναλλακτικών καυσίμων από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία.

Μετά από μήνες σιωπής, η διοίκηση του εργοστασίου απηύθυνε χθες το πρωί προσκλητήριο στον Δήμο Βόλου και σε άλλους φορείς της πόλης, τους οποίους καλεί σε σύσκεψη στις 30 Μαρτίου στα γραφεία της προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της καύσης σκουπιδιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για το παραπάνω ενημέρωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στο περιθώριο της χθεσινής παράστασης διαμαρτυρίας και αποκλεισμού της πύλης εισόδου φορτηγών της ΑΓΕΤ, που έγινε το μεσημέρι σε εφαρμογή της απόφασης για το πρώτο βήμα αντίδρασης που αποφασίστηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πύλη της ΑΓΕΤ έκλεισε από παραταγμένα απορριμματοφόρα του Δήμου Βόλου, ενώ στελέχη της δημοτικής αρχής ενημέρωσαν τους εργαζόμενους στην πύλη για τη συμβολική ακτιβιστική ενέργεια.

Ωστόσο οι αντιδράσεις κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ φαίνεται να… ξεθύμαναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό γιατί στο προσκλητήριο του κ. Μπέου για συμβολικό αποκλεισμό της πύλης εισόδου της ΑΓΕΤ, δεν ανταποκρίθηκαν παρά ελάχιστα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, που είναι και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης.

«Χαιρετίζω την παρουσία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας στη σημερινή κινητοποίηση. Οι μάσκες όμως έπεσαν για κάποιους που χρησιμοποιούν τους πολίτες και τα κόμματα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα. Εδειξαν σήμερα το πρόσωπό τους», σχολίασε ο κ. Μπέος αφήνοντας αιχμές κατά των απόντων από την κινητοποίηση.

Τη μικρή συμμετοχή πάντως, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης, την απέδωσε στη βιαστική κίνηση της δημοτικής αρχής, που δεν έδωσε τα περιθώρια για προετοιμασία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπέος υποστήριξε ότι το χθεσινό ήταν το πρώτο βήμα και ότι θα ακολουθήσει η ημερίδα για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών για το εργοστάσιο που πρόκειται να κάνει ο δήμος στον ΧΥΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα ασκήσει πιέσεις για να ακουστεί ότι ο Βόλος είναι κάθετα αντίθετος στην καύση σκουπιδιών, και ζήτησε από τους βουλευτές να πιέσουν για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της πόλης.

«Ανταποκρινόμαστε θετικά σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αποκρούσει η πόλη το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών. Είμαστε αντίθετοι στην καύση και συμφωνούμε να αναλάβει η δημοτική αρχή τον έλεγχο των εργοστασίων, διαφωνούμε όμως στην κατασκευή μονάδας που θα παράγει SRF. Ο αγώνας είναι μακρύς. Σήμερα είμαστε μαζί με τη δημοτική αρχή, για πόσο ακόμη όμως θα εξαρτηθεί από την ίδια. Αλλωστε το κύριο πρόβλημα είναι το εργοστάσιο κι όχι η δημοτική αρχή. Αυτή θα κριθεί από τον λαό που θα κληθεί να ψηφίσει, και με βάση την απλή αναλογική θα δούμε τα αποτελέσματα», είπε εξάλλου ο κ. Βολιώτης. Ο ίδιος ζήτησε αλλαγή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο σκέλος που αφορά την απαγόρευση δια Νόμου καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. «Δεν χρειάζεται αλλαγή του νόμου, ανάκληση της ΑΕΠΟ χρειάζεται, με βάση την οποία η ΑΓΕΤ έλαβε άδεια καύσης», συμπλήρωσε.

«Από τη στιγμή που ο Δήμος Βόλου είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην καύση σκουπιδιών, οφείλει να κάνει το ίδιο και για την παραγωγή προς καύση σκουπιδιών. Είμαστε τώρα μαζί του, αλλά θα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι σε μια τέτοια κίνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος των δημοτών Ευμορφία Τσαμπά.

Το ψήφισμα

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης παραδόθηκε στην ΑΓΕΤ ψήφισμα με το οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στην παρουσία και λειτουργία της βιομηχανίας ΑΓΕΤ στην περιοχή μας. Αντίθετα τασσόμαστε αμετάκλητα υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Ωστόσο δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκπτώσεις ή παραβλέψεις στην τήρηση των αυστηρών όρων ασφαλείας, που πρέπει να τεθούν και να τηρούνται απαρέγκλιτα, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να αποτρέπεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ο δήμος

Σχολιάζοντας το προσκλητήριο της ΑΓΕΤ για συζήτηση, από το γραφείο Τύπου του Δήμου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η πρωτοβουλία της ΑΓΕΤ να προχωρήσει σε μια ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση αποτελεί μια δικαίωση της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να ανοίξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς και χωρίς σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.

Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα καλούμαστε μέσα από μια συζήτηση, με επιχειρήματα και προτάσεις επαρκώς τεκμηριωμένες, να αναζητήσουμε τη βέλτιστη λύση, όπου βεβαίως θα κυριαρχούν τα θέματα προστασίας της υγείας των πολιτών και θα λαμβάνονται υπόψη και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα μιας εταιρείας που για δεκαετίες τώρα συνεισέφερε και συνεισφέρει πολλά στην τοπική μας κοινωνία. Λύσεις πάντα υπάρχουν, αρκεί να πρυτανεύει η καλή πίστη και η διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης».

Χωρίς ομόφωνη απόφαση

Μετά από τεσσερισήμισι ώρες συζήτησης, εντάσεων και αντιπαραθέσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προχθές δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, μολονότι όλοι τάχθηκαν ξεκάθαρα εναντίον της καύσης από την ΑΓΕΤ.

Η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, και η οποία αφορά στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία τη δια Νόμου απαγόρευση καύσης εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ και μεταφορά της αρμοδιότητας των ελέγχων λειτουργίας των βιομηχανιών στον Δήμο Βόλου, παρότι ικανοποίησε το κοινό αίσθημα, ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία, τον δημοτικό σύμβουλο της Δύναμης Βόλου Τέλη Δουλόπουλο και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Ν. Χαυτούρα. Σημειώνεται ότι το αίτημα για την απαγόρευση καύσης εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ θα φθάσει ούτως ή άλλως στο υπουργείο, μέσα από έγγραφο που θα συντάξει και θα αποστείλει ο Δήμος Βόλου, έστω και χωρίς ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είπε ο κ. Μπέος.

Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, προτάθηκε και ψηφίστηκε επίσης κατά πλειοψηφία ότι το εργοστάσιο θα γίνει όπως επιτάσσει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως η μορφή του (το τελικό προϊόν που θα παράγει δηλαδή, RDF, SRF ή κομπόστ) θα συναποφασιστεί με τους δημότες σε επόμενη συνεδρίαση και εφόσον προηγηθεί η ημερίδα που προγραμματίζει ο Δήμος Βόλου για το θέμα αυτό στις 20 Μαρτίου. Σε αυτό το σκέλος της πρότασης υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα πολιτών που ζητούσαν ξεκάθαρη θέση, αλλά και από τους εκπροσώπους των παρατάξεων των μειοψηφιών που αντιδρούσαν καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή ότι λέει ψέματα κι ότι η απόφαση είναι ειλημμένη.

Οι μειοψηφίες επέμειναν στις αρχικές τους εισηγήσεις, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για τη σύσταση της διαπαραταξιακής, και τελικώς ενέκριναν τις δικές τους προτάσεις και το ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Νάνος.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι έχει δρομολογημένη τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης ως προϋπόθεση για τη δημιουργία διαπαραταξιακής που θα απευθυνθεί στην κυβέρνηση και το υπουργείο για να σταματήσει η καύση RDF από την ΑΓΕΤ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου χαρακτήρισε την πρόταση της δημοτικής αρχής «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» και ζήτησε την ανάκληση της προμελέτης και των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας στον ΧΥΤΑ, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή SRF είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνη, οικονομικά ασύμφορη και δεν προωθεί την ιδέα της ανακύκλωσης. «Δεν μπορείτε να λέτε όχι στην καύση στην ΑΓΕΤ κι εσείς να παράγετε SRF», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόταση ψηφίσματος κατέθεσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος. Ζήτησε λήψη απόφασης που να λέει όχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ, όχι στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF και RDF και να απαιτεί την ανάκληση άδειας περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ από την κυβέρνηση.

Το ψήφισμα ενέκριναν οι ομάδες της μειοψηφίας.

Ανακοινώσεις

Στον απόηχο του Δημοτικού Συμβουλίου και της απόφασης που λήφθηκε, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Κατά της Καύσης με ανακοίνωσή της μιλά για νίκη του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών, ωστόσο επισημαίνει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει η καύση και να μη γίνει μονάδα παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επικρίνει τη δημοτική αρχή που έλαμψε δια της απουσίας της από τους αγώνες τον τελευταίο χρόνο και τάσσεται κατά του εργοστασίου SRF στον ΧΥΤΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου