ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου

γιορτή-της-επαγγελματικής-εκπαίδευσ-846308

Παρουσιάζονται εργαστηριακά έργα των μαθητών των ΕΠΑΛ – Προσκεκλημένο και το υπουργείο Παιδείας

Ραντεβού με τους πολίτες και ιδίως με τους γονείς μαθητών πουετοιμάζονται από τη νέα σχολική χρονιά να φοιτήσουν στην πρώτη τάξη των Λυκείων, δίνουν τα τρία εργαστηριακά κέντρα του νομού. Διοργανώνουν την 1η Εκθεση Μαθητικών Εργων των ΕΠΑΛ, που θα φιλοξενηθεί στην παραλία της πόλης στις 10, 11 και 12 Ιουνίου και θα αποτελεί μια γιορτή για την επαγγελματική εκπαίδευση, στην οποία έχει προσκληθεί και το υπουργείο Παιδείας. Στόχος να βγει προς τα έξω η δουλειά που κάνουν οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων στο πλαίσιο των εργαστηριακών τους μαθημάτων και περισσότεροι μαθητές να ενισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά τις ειδικότητες που λειτουργούν στα 10 Επαγγελματικά Λύκεια του νομού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δίπλα από το κτίριο Παπαστράτου, θα στηθεί μια τέντα εμβαδού 300τ.μ. που φιλοδοξία είναι να μεγαλώνει κάθε χρόνο και να φιλοξενεί ολοένα και περισσότερα έργα μαθητών.

Κάτω από την τέντα θα παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών στα εργαστήρια. Εργα από 12 τομείς και 37 ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν γονείς και μαθητές, όπως μια ανεμογεννήτρια που κατασκεύασαν μαθητές του μηχανολογικού τομέα, ένα μετεωρολογικό σταθμό ή ρομποτικά συστήματα του τομέα πληροφορικής και ακόμη να δοκιμάσουν ένα καινούριο χτένισμα από τον τομέα κομμωτικής.

Πρόκειται για έργα που δημιουργούν οι ίδιοι οι μαθητές των πλαίσιο των εργαστηριακών τους μαθημάτων στα ΕΠΑΛ. Τα εργαστήρια των ΕΠΑΛ γίνονται στα τρία εργαστηριακά κέντρα του νομού (1ο ΕΚ Βόλου, 2ο ΕΚ Ν. Ιωνίας και ΕΚ Αλμυρού), στον ελεύθερο χρόνο των καθηγητών που επιτηρούν τους μαθητές για την ασφάλειά τους.

«Με την έκθεση θα γνωρίσει ο κόσμος τη δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ και η οποία είναι και πρωτότυπη και ποιοτική», ανέφερε ο διευθυντής του ΕΚ Αλμυρού, Δημ. Νικολόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο εργαστήριο ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί στο 1ο ΕΚ Βόλου.

«Στόχος μας είναι να γίνει η έκθεση θεσμός. Να αποτελέσει μία γιορτή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην οποία παρέχεται υψηλό επίπεδο γνώσης και τεχνογνωσίας», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΚ Βόλου, Γιάννης Τσοκανάκης, προσθέτοντας ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ παίρνουν και απολυτήριο και πτυχίο στην ειδικότητά τους, πάνω στην οποία μπορούν να εργαστούν αμέσως μετά το σχολείο.

«Ολοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες της αγοράς είναι μαθητές μας», ανέφερε εξάλλου ο διευθυντής του 2ου ΕΚ Ν. Ιωνίας, Γιάννης Μπερέτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η έκθεση του Ιουνίου είναι η κορύφωση μιας σειράς δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από τα εργαστηριακά κέντρα για την προβολή και ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εκδόθηκαν 2.000 έντυπα με το σύνολο των τομέων και ειδικοτήτων που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας και διανεμήθηκαν στους τελειόφοιτους μαθητές των Γυμνασίων, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και ενημερώσεις των μαθητών μέσα στα Γυμνάσια.

Μία δράση που δεν «περπάτησε» αλλά θα αναπτυχθεί από το νέο σχολικό έτος είναι σύμφωνα με τον κ. Τσοκανάκη οι επισκέψεις των μαθητών των Γυμνασίων στα εργαστήρια των Εργαστηριακών Κέντρων για να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια στο πλαίσιο του μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου