ΤΟΠΙΚΑ

Επ’ αόριστον συνεχίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας

επ-αόριστον-συνεχίζουν-οι-εργαστηρι-84623

Δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ – Από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις εξετάσεις

Τη συνέχιση της αποχής τους από την εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, αποφάσισαν στη χθεσινή Συνέλευση ομόφωνα οι εργαστηριακοί γιατροί που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως ανέφερε ο κ. Φ. Χατζηδημητρίου, η απόφαση ήταν ομόφωνη από τους 38 εργαστηριακούς γιατρούς του νομού, οι οποίοι αντιδρούν στην οικονομική πολιτική του ΕΟΠΥΥ που θέλει να τους βγάλει εκτός αγοράς και παράλληλα να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.

«Συνεχίζουμε την αποχή επ’ αόριστον καθώς με τη νέα υποκοστολόγηση του κρατικού τιμολογίου που ήταν παγωμένο από το 1992, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να εισπράττει αναγκαστικά από τους ασφαλισμένους του τις εισφορές, δίχως να τους παρέχει υπηρεσία καθώς εμείς δεν δεχόμαστε τα παραπεμπτικά. Δηλαδή ο Οργανισμός εισπράττει εισφορές και δεν καταβάλει σε εμάς αποζημιώσεις για τις εξετάσεις. Πιέζει τα εργαστήρια να δεχτούν να λειτουργούν με αποζημιώσεις οι οποίες είναι κάτω του κόστους, άρα να κλείσουμε, πιέζει και τους ασφαλισμένους του οι οποίοι κάθε μήνα πληρώνουν εισφορές και πλέον, πρέπει να πληρώνουν από τσέπη τους το σύνολο του κόστους των εξετάσεων. Εάν δεν ανακληθεί η υποκοστολόγηση που οδηγεί στο λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαία εργαστήρια σε όλη τη χώρα και στην ανεργία ιατρούς, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό, εμείς δεν σταματάμε τις κινητοποιήσεις», κατέληξε.

Διευκρινήσεις για το 15% της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ, μετά από το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων, από την ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας), επισημαίνεται, όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνέλευση των εργαστηριακών, ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ «έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών παρόχων του, οι τιμές 51 αποζημιούμενων από τον Οργανισμό διαγνωστικών εξετάσεων, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43%. Οι λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Οι τιμές αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και του PET SCAN μειώνονται κατά 18% και 10% αντίστοιχα, επί των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο».

Δεν μειώθηκε το ισχύον από το 1991 Κρατικό τιμολόγιο, αλλά η αποζημίωση των εξετάσεων που δίδει το συγκεκριμένο Ταμείο (ΕΟΠΥΥ) προς τους συμβεβλημένους παρόχους του.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το επίσημο Κρατικό τιμολόγιο (σταθερό από το 1991) εξακολουθεί να ισχύει ως έχει.
  • Η μείωση των τιμών των εξετάσεων αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ασφαλιστικό Οργανισμό που λέγεται ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση που δίνει προς τους συμβεβλημένους παρόχους του, ενώ τα λοιπά (έστω λίγα) ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΥΔΑΠ κλπ) εξακολουθούν να αποζημιώνουν τους συμβεβλημένους παρόχους τους, με το ισχύον Κρατικό τιμολόγιο του 1991.
  • Επομένως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως πάντα ίσχυε, θα έπρεπε να επιβαρύνονται με συμμετοχή 15% επί του (επίσημου και αναλλοίωτου από το 1991) Κρατικού τιμολογίου.

Ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει από τη μείωση της αποζημίωσης προς τους συμβεβλημένους «παρόχους» του. Οι μόνοι που χάνουν κατά 50% (λόγω της μείωσης της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ) είναι οι συμβεβλημένοι «πάροχοι» εργαστηριακοί γιατροί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου