ΤΟΠΙΚΑ

Διδακτική επίσκεψη στην Ανάβρα

διδακτική-επίσκεψη-στην-ανάβρα-845180

Πραγματοποίησαν οι μαθητές της στ’ τάξης των 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ανάβρα, πραγματοποίησαν οι μαθητές της στ’ τάξης των 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν για την Ανάβρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ότι πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εργαλείων βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.

Στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν μεγάλα εισοδήματα και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.

Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που αποφέρει μεγάλα έσοδα ετησίως, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Νέες κατασκευές για νηπιαγωγείο και δημοτικό, αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα! Οι μαθητές των 16ου – 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου μέσα από την επίσκεψη είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την τοπική ιστορία και να γνωρίσουν τη σύγχρονη παραγωγική πραγματικότητα της περιοχής, που έρχεται ως αποτέλεσμα της διάθεσης για προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά και της αξιοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οικοδεσπότης ήταν ο τέως Κοινοτάρχης Δ. Τσουκαλάς, ο οποίος οραματίστηκε και υλοποίησε το «θαύμα» της Ανάβρας και επιμένει ότι όλα αυτά πρέπει να συνεχιστούν παρά τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο Καλλικράτης. Ο κ. Τσουκαλάς ευχαρίστησε τους διευθυντές κ. Πασχάλη Δήμου και Φίλιππο Κωνσταντινίδη για την πρωτοβουλία και υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης.

Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δράσεις, του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού προσέγγισαν την τοπική ιστορία αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές μένοντας ενθουσιασμένοι και αποχωρώντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ανάβρα. Συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών ήταν οι διευθυντές κ. Πασχάλης Δήμου και Φίλιππος Κωνσταντινίδης και οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Δανηλοπούλου Σπυριδούλα, Μαλασιώτου Βασιλική, ενώ στην αποστολή συμμετείχαν και μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου