ΤΟΠΙΚΑ

Στην «τσιμπίδα» για τη Novartis έξι γιατροί του Βόλου

στην-τσιμπίδα-για-τη-novartis-έξι-γιατροί-τ-843515

Ποινική δίωξη σε βάρος έξι γιατρών από Βόλο και Νέα Ιωνία άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητώντας να διερευνηθούν οι σχέσεις τους με τη φαρμακοβιομηχανία – Φύλλο και φτερό εντάλματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τράπεζα της Ελβετίας

Στην «τσιμπίδα» του νόμου έξι γιατροί του Βόλου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι συγκεκριμένοι γιατροί κατά κύριο λόγο ήταν συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ. Την περίοδο 2008-2010 φέρονται να είχαν σχέσεις με τη Novartis, καθώς έχουν βρεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντάλματα από τράπεζα της Ελβετίας με συγκεκριμένα μάλιστα ποσά. Τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με 230 συνολικά γιατρούς, που ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση της Novartis, έδωσε στις δικαστικές αρχές, ζητώντας να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Τα ποσά τα οποία φέρεται να βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Βολιωτών ανέρχονται από 19.000 έως 25.000 ευρώ έκαστος, σύμφωνα με τη λίστα που έχει συμπεριελήφθη στην ογκώδη δικογραφία.

Εκτός από τους ντόπιους λειτουργούς στην ίδια λίστα καταγράφονται τα ονόματα γιατρών, από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Μουζάκι και τα Τρίκαλα.

Το θέμα με τις ποινικές διώξεις σε βάρος των 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis αποκάλυψε το ιατρικό site Virus. com.gr.

Σε αποκλειστικό εκτενές δημοσίευμα παρουσιάζει μεγάλα κομμάτια της δικογραφίας, καθώς επίσης συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά τα ποσά που διακινήθηκαν από την Novartis προς γιατρούς.

Στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται πανελλαδικά βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, καθώς επίσης νυν και πρώην γιατροί και διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 86.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Virus. com.gr, «η δίωξη που ασκήθηκε αφορά σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών. Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται», όπως αναφέρεται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η «πρώτη φουρνιά» των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλέξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως «μελέτες παρατήρησης». Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η «βιτρίνα» για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία. Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου