ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά ενίσχυση των καστανοπαραγωγών του Ξουριχτίου και της Τσαγκαράδας

ζητά-ενίσχυση-των-καστανοπαραγωγών-τ-843311

Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, μετέφερε το πρόβλημα της μικροκαρπίας που παρουσιάζει η φετινή παραγωγή κάστανου στις περιοχές του Ξουριχτίου και της Τσαγκαράδας του Ανατολικού Πηλίου.

Ο Χρήστος Μπουκώρος, έχοντας γίνει ο ίδιος δέκτης της ανησυχίας των καλλιεργητών κάστανου των συγκεκριμένων περιοχών, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει για την άμεση αυτοψία του ΕΛΓΑ στις πληγείσες καλλιέργειες, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των καλλιεργητών κάστανου της ευρύτερης περιοχής του Ξουριχτίου και της Τσαγκαράδας, όπου το κάστανο αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «η παρατεταμένη ανομβρία επηρέασε σημαντικά την ομαλή ανάπτυξη των καρπών της καστανιάς, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη μικροκαρπία στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Επίσης, σημαντικό μέρος της παραγωγής έχει ξεραθεί και αχρηστευθεί.

Οι παραγωγοί κάστανου των περιοχών αυτών, ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν αυτοψία από τον ΕΛΓΑ, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς, ενώ επιθυμούν την ένταξή τους σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για αρκετές περιοχές του Ανατολικού Πηλίου, όπως το Ξουρίχτι, η παραγωγή κάστανου αποτελεί μονοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα η μικρή και χαμηλή ποιοτικά παραγωγή κάστανου να επηρεάζει την τιμή του και κατ’ επέκταση το εισόδημα των καλλιεργητών της περιοχής, οι οποίοι βιοπορίζονται αποκλειστικά από την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου