ΤΟΠΙΚΑ

Εθελοντές στη διακονία και την πυρόσβεση

εθελοντές-στη-διακονία-και-την-πυρόσβ-842860

Ο π. Ευστάθιος Τρικεριώτης και ο π. Βαρνάβας Σαράτσης πρωτοστατούν στη δράση της ομάδας άμεσης επέμβασης πολιτικής προστασίας

Με τον ίδιο ζήλο ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, διακονώντας παράλληλα μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι χρειάζονται πνευματική, ηθική ή υλική συμπαράσταση. Ο π. Ευστάθιος Τρικεριώτης και ο π. Βαρνάβας Σαράτσης, οι οποίοι είναι «ψυχή» της.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ομάδας άμεσης επέμβασης πολιτικής προστασίας, δραστηριοποιούνται ενεργά στο πεδίο της διακονίας και της προσφοράς, θέτοντας εαυτούς στην υπηρεσία του ανθρώπου και την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία είναι «όλα δημιουργήματα του Θεού» όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Οι δύο ιερείς διαθέτουν από- θεμα ψυχής και συμμετέχουν ενεργά στις περιπολίες και τις παρεμβάσεις της εθελοντικής ομάδας που έχει ως έδρα την Αγριά και ακτίνα δράσης σε όλη την περιοχή, συνδράμοντας κάθε έκτακτη ανάγκη.

Ο π. Ευστάθιος Τρικεριώτης, ειδικότερα, ο οποίος χειροτονήθηκε πέρυσι, είναι άμισθος ιερέας και εφημέριος στην Ξυνόβρυση και το Μετόχι και παράλληλα πρόεδρος της ομάδας άμεσης επέμβασης πολιτικής προστασίας. Ο ίδιος πρωτοστάτησε μαζί με τον π. Βαρνάβα στη δημιουργία της ομάδας το 2011, όταν ολοκληρώθηκε η δράση της αντίστοιχης εθελοντικής δομής που λειτουργούσε με την ευθύνη του πρώην δήμου Αγριάς.

Η πρόταση εκ νέου συγκρότησης της εθελοντικής ομάδας, βρήκε τους πάντες σύμφωνους και έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη συνέχιση της προσπάθειας, που υλοποιείται χάρη στο απόθεμα ψυχής και την ακούραστη προσφορά 60 περίπου εθελοντών.

«Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική, όλα σχεδόν τα μέλη μας είναι πιστοποιημένα από την Πυροσβεστική και συνδράμουμε διαρκώς, όπου παραστεί ανάγκη» όπως αναφέρει ο π. Ευστάθιος, για να προσθέσει ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλουμε εντονότερες προσπάθειες προκειμένου να βοηθούμε όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης».

Η διακονία, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η προστασία του περιβάλλοντος έχουν κοινή βάση τον εθελοντισμό, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «ο άνθρωπος και η φύση είναι δημιουργήματα του Θεού και κάθε μας δράση, είναι κομμάτι της προσφοράς, που συνδέει τα πάντα».

Κάθε φορά που καλείται να συνδράμει μια δύσκολη κατάσταση, ένα έκτακτο γεγονός, ανταποκρίνεται άμεσα και βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επαγρύπνηση, έτοιμος να δράσει, μαζί με τα μέλη της ομάδας.

Διαρκής επιφυλακή

Ο π. Βαρνάβας Σαράτσης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος, σήμερα είναι επίτιμος γραμματέας της ομάδας και εφημέριος στον Αγιο Γεώργιο Αγριάς.

«Από το πρωί μέχρι το βράδυ είμαστε με ένα ασύρματο στο χέρι» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ αφηγείται ότι πολλές φορές, αμέσως μετά την τέλεση της λειτουργίας, εκλήθη να σπεύσει επιτόπου σε διάφορα σημεία, για να συνδράμει την προσπάθεια καταστολής πυρκαγιάς, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.

«Εθελοντής σημαίνει ότι θα τρέξεις όταν ζητείται η βοήθειά σου και συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική, για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τόσο ο π. Ευστάθιος όσο και ο π. Βαρνάβας συμμετέχουν στις περιπολίες της ομάδας, οι οποίες διαρκούν από την 1η Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου και «όταν υπάρχουν υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας, ή λάβουμε σχετική εντολή από το διοικητή της πυροσβεστικής, σπεύδουμε να βοηθήσουμε» υπογραμμίζει ο π. Βαρνάβας, για να προσθέσει ότι κάθε εθελοντική δράση προσφοράς, είναι έργο διακονίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου