ΤΟΠΙΚΑ

Εργα – σκάνδαλα θέτουν σε κίνδυνο τον Δήμο Βόλου

εργα-σκάνδαλα-θέτουν-σε-κίνδυνο-τον-δ-842145

Σχολεία στην κοίτη χειμάρρου στην Αγριά και αντιπλημμυρικά πάνω από τον Περιφερειακό θα διορθωθούν με νέες εργολαβίες – Ποια ακόμη έργα πνοής προωθήθηκαν σε επαφές με υπουργούς

Εργα – σκάνδαλα, όπως τα χαρακτήρισε ο Αχιλλέας Μπέος, που έγιναν στο παρελθόν και βάζουν ολόκληρες περιοχές στον Δήμο Βόλου σε κίνδυνο σε περιπτώσεις πλημμυρών, πρόκειται να διορθωθούν μέσα από νέες εργολαβίες που προωθούνται για την περίπτωση του Περιφερειακού Βόλου και της Αγριάς. Ο Δήμος θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track στη σύνταξη μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δύο περιοχών ευθύνης του που βρίσκονται σε κίνδυνο και με βάση αυτές τις μελέτες θα διεκδικήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή των αναγκαίων έργων.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στο δημαρχείο, στον απόηχο των συναντήσεων που είχε το περασμένο τριήμερο στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη για την προώθηση μιας σειράς σημαντικών έργων για την πόλη. Ο κ. Μπέος συναντήθηκε κατά σειρά με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, κ. Βλαστό και υπογράμμισε ότι στις διεκδικήσεις του Δήμου Βόλου υπάρχει ανταπόκριση. «Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα έργα που διεκδικεί η πόλη και έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική της προστασία, την υλοποίηση του master plan για τους υδατικούς πόρους για τη διασφάλιση ποσότητας και ποιότητας νερού, την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, την ολική αποκατάσταση του οδικού δικτύου και το Μουσείο της Αργούς.

Τα έργα

«Εκαναν τον περιφερειακό, πλήρωσαν δισ. ευρώ σε εργολάβους και κατασκεύασαν αντιπλημμυρικό σύστημα πάνω από τον περιφερειακό και κάτω από τον δρόμο που είναι πιο σημαντικό δεν υπάρχει. Είναι να τρελαίνεσαι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος για την αναγκαιότητα δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αντιπλημμυρικά που θα μελετηθούν για την περίπτωση της Αγριάς. «Πριν από δύο χρόνια είχαν πλημμυρίσει δρόμοι και σπίτια γιατί μέσα στον χείμαρρο η Μητρόπολη έχει χτίσει ένα νηπιαγωγείο και ο ΟΣΚ δημοτικό σχολείο και αναγκαστικά τα νερά βγαίνουν στον δρόμο», κατήγγειλε.

«Φοβόμαστε μην συμβεί κάτι. Με τον Θεό και τη Φύση δεν μπορείς να τα βάλεις», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί άμεση εντολή για την εκπόνηση με διαδικασίες fast track δύο μελετών προκειμένου να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα «για να μην θρηνήσουμε θύματα στην περιοχή» όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ανάδοχος που θα αναλάβει τη μελέτη θα έχει και ποινική ρήτρα παράδοσής της πριν τον Ιανουάριο προκειμένου να υποβληθεί τον Φεβρουάριο στο κατάλληλο πρόγραμμα για χρηματοδότηση.

Ο κ. Μπέος ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεκδικηθούν το δυνατό περισσότεροι πόροι για την κατασκευή δύο σχολικών κτιρίων ίσως και τρίτου. «Τα σχολεία είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και είναι ντροπή για την πόλη μας να υπάρχουν σήμερα μαθητές που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ», τόνισε.

Για την ολική αποκατάσταση του οδικού δικτύου σημείωσε ότι έχει διασφαλιστεί σε ποσοστό 99% χρηματοδότηση, ενώ χρηματοδότηση θα διεκδικηθεί και για την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς.

Τέλος, πόροι μέσα από τα ανοιχτά χρηματοδοτικά προγράμματα θα διεκδικηθούν και για την υλοποίηση των δράσεων του master plan για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού στην πόλη. Ο ίδιος εστίασε στην περίπτωση του δυτικού μετώπου του Δήμου Βόλου (περιοχή Ν. Αγχιάλου) που όπως σημείωσε «με την υπάρχουσα κατάσταση σε δύο χρόνια θα πουν το νερό νεράκι». «Εχουμε μελέτη για έργα 18 εκατ. ευρώ για να διασφαλίσουμε μέσα από πηγές που δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Βόλου τη μεταφορά νερού προς το δυτικό μέτωπο προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μπέος.

«Θα χτυπήσουμε σε τέσσερις πηγές χρηματοδότησης»

Για την υλοποίηση των έργων ο κ. Μπέος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Βόλου θα «χτυπήσει» σε τέσσερις πηγές χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια. Σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης, «Αντώνης Τρίτσης» και ΕΣΠΑ θα στοχεύσει ο Δήμος για την εκταμίευση των αναγκαίων πόρων προκειμένου να προχωρήσει σε σημαντικά έργα υποδομής. «Πρόκειται για νέα έργα, πολύ σημαντικά για την πόλη και τους πολίτες που χρειάζεται να κατασκευαστούν άμεσα», είπε ο δήμαρχος, εξηγώντας ωστόσο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και προκειμένου να επιτευχθούν οι χρηματοδοτήσεις, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει έως τέλος Φεβρουαρίου να έχει υποβάλλει ολοκληρωμένες μελέτες, έως τέλος του 2021 να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα και να έχει προκύψει ανάδοχος και έως τέλος του 2023 να έχει απορροφηθεί το 60% έως 65% των πόρων.

«Θέλουμε τη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων»

Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν υπηρεσιακοί παράγοντες από τους οποίους ζήτησε συνεργασία. Ηδη έχει προχωρήσει σε μία πρώτη ενημέρωση για τους υψηλούς στόχους που θέτει η δημοτική αρχή και την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να έχει συνάντηση μαζί τους.

«Ζητώ τη συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων για να μπορέσουν να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής για την πόλη. Γνωρίζω βέβαια ότι αυτό που ζητάμε είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν υπάρχει διάθεση και συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν. Ηρθε η ώρα για τους υπηρεσιακούς παράγοντες που επί σειρά ετών έχουν εξασφαλίσει έναν παχυλό μισθό να δουλέψουν αν χρειαστεί και υπερωριακά προς όφελος της πόλης και των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία και ας υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά με εν εξελίξει έργα, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, η Καραμπατζάκη, το πάρκινγκ της Φιλελλήνων και άλλα μικρότερα όπως πεζοδρομήσεις και παιδικές χαρές, τα οποία θα παραδίδονται από τις αρχές Δεκεμβρίου και κάθε δύο –τρεις μήνες», σημείωσε ο κ. Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου