ΛΑΡΙΣΑ

Εκατοντάδες Θεσσαλοί πήραν… ανάσα

εκατοντάδες-θεσσαλοί-πήραν-ανάσα-841535

Επιτυχία στην απαλλαγή από τη βλαβερή συνήθεια για το 35% των ασθενών, που ζητούν ιατρική στήριξη – Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού διακοπής καπνίσματος

Ανάσα… σε εκατοντάδες Θεσσαλούς έχει προσφέρει το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2002. Το 35% των καπνιστών, που πέρασαν το κατώφλι του ιατρείου, κατάφερε να σβήσει τα τσιγάρα διακόπτοντας τη βλαβερή συνήθεια και κερδίζοντας… αναπνοές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας τα τελευταία οκτώ χρόνια προσφέροντας ιατρική στήριξη σε καπνιστές που αποφασίζουν να κάνουν ένα δώρο ζωής στον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, Χρύσα Χατζόγλου, κάθε χρόνο το κατώφλι της δομής- συμμάχου των ασθενών που επιχειρούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια δέχεται περί τα 600 άτομα.

Ο αριθμός όσων επισκέπτονταν το ιατρείο προ οικονομικής κρίσης ήταν περίπου 700- 800 άτομα τον χρόνο. «Στην πρώτη οικονομική κρίση και συγκεκριμένα τη διετία 2008- 2010 μειώθηκε η προσέλευση καπνιστών στη συνέχεια όμως επανήλθαμε» σημειώνει η κ. Χατζόγλου.

Αυτή την περίοδο το ιατρείο προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του μετά την περίοδο της καραντίνας οπότε και όλες οι δομές έκλεισαν στο κοινό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι ετήσιες επισκέψεις φαίνεται να περιορίζονται στο μισό, σταδιακά όμως η κατάσταση σταθεροποιείται.

3 στους 10 κόβουν το τσιγάρο

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με ραντεβού που κλείνεται μέσω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Οι καπνιστές καλούνται να παρακολουθήσουν πρόγραμμα ενός έτους που περιλαμβάνει επισκέψεις στο ιατρείο για επανέλεγχο, φαρμακευτική αγωγή εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής και έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιατρείου από τα οκτώ έτη λειτουργίας του, οι 3 στους δέκα καταφέρνουν μετά από ένα χρόνο να απαλλαγούν από το τσιγάρο. «Το ποσοστό διακοπής κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35%. Πρόκειται για ένα καλό ποσοστό αν σκεφθεί κανείς ότι το αντίστοιχο διεθνώς είναι 15% έως 20% και πολύ χαμηλό όταν κανείς επιχειρεί να κόψει μόνος του το τσιγάρο, περιορίζεται στο 3%», αναφέρει η κ. Χατζόγλου.

Το παίρνουν απόφαση στη μέση ηλικία

Τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που επιχειρούν να κόψουν το τσιγάρο είναι σχεδόν μοιρασμένα. «Ελαφρώς υπερτερούν οι άνδρες που επιχειρούν να κόψουν το τσιγάρο έναντι των γυναικών» τονίζει η κ. Χατζόγλου.

Και πρόκειται για ανθρώπους μέσης ηλικίας από 35 έως 55 μπορεί και 60 ετών.

Στην πλειονότητά τους είναι χρόνιοι καπνιστές, καπνίζουν δηλαδή για περίοδο πάνω από 10 -20 χρόνια και αυτό φαίνεται να κάνει την προσπάθεια απαλλαγής από το τσιγάρο ακόμη πιο δύσκολη. «Το ποσοστό των νέων ανθρώπων είναι μικρότερο φαίνεται όμως να αλλάξει και να έρχονται και άνθρωποι κάτω των 30 ετών» παρατηρεί η υπεύθυνη λειτουργίας του ιατρείου διακοπής καπνίσματος.

Τους κινητοποιούν λόγοι υγείας

Οι καπνιστές δεν είναι όπως θα περίμενε κανείς άτομο χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αντιθέτως. Και μάλιστα φαίνεται να παίρνουν απόφαση να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα για λόγους υγείας.

«Μικρά προβλήματα υγείας που μπορεί να μην είναι και διαγνωσμένα ή πτώση της φυσικής κατάστασης κινητοποιούν κυρίως τους άνδρες για την απαλλαγή από το τσιγάρο. Από την πλευρά τους οι γυναίκες φαίνεται να επιθυμούν μία εγκυμοσύνη και προσπαθούν να το κόψουν ή έχουν μικρά παιδιά και δεν θέλουν να γίνονται κακό παράδειγμα γι’ αυτά, υπάρχει όμως και ο παράγοντας της ομορφιάς με τη γήρανση του δέρματος που τις απασχολεί», εξηγεί η ίδια.

Ολη η Θεσσαλία στο ιατρείο

Το ιατρείο δέχεται περιστατικά κυρίως από τη Λάρισα σε αυτό όμως απευθύνονται όλοι οι Θεσσαλοί που θα θελήσουν να κόψουν το τσιγάρο. Από το σύνολο των ετησίων περιστατικών που δέχεται το ιατρείο, περίπου οι 100 είναι Βολιώτες που αναζητούν στήριξη στην προσπάθειά τους έστω κι αν χρειαστεί να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα για να επισκεφθούν τη γειτονική πόλη.

Συνέβαλε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Στην επιτυχία διακοπής του καπνίσματος τον τελευταίο ένα χρόνο φαίνεται να συμβάλλει και ο αντικαπνιστικός νόμος που εφαρμόζεται αυστηρώς από πέρυσι το χειμώνα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. «Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου βοηθά όσους θέλουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο. Είναι πιο εύκολο να το κάνουν όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ελεύθερο καπνού», σημειώνει η κ. Χατζόγλου.

Το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου μάλιστα θα αποτελέσει ένα από το επίκαιρα θέματα συζήτησης κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διευθυντή τον καθηγητή πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Ξενία, η συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο θα απασχολήσει τους συνέδρους.

Όπως αναφέρει για τον αντικαπνιστικό νόμο η κ. Χατζόγλου «είναι απαραίτητος κυρίως για τους μη καπνιστές. Εχει αποδειχθεί διεθνώς ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για μία σειρά σοβαρότατων ασθενειών. Με την εφαρμογή του μειώνονται τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, ταυτόχρονα αυξάνονται τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος, αλλάζει το κοινωνικό status και λιγότεροι νέοι παρασύρονται για να ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια».

Η καθηγήτρια φυσιολογίας ωστόσο παρατηρεί ότι η χώρα μας καθυστέρησε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και ακόμη δεν έχει επιτύχει καθολική εφαρμογή του κάτι που φαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου