ΤΟΠΙΚΑ

Κόσμημα που αναδεικνύει τη Μαγνησία το Βυζαντινό Μουσείο στη Μακρινίτσα

κόσμημα-που-αναδεικνύει-τη-μαγνησία-τ-841531

Η σημασία της διαφύλαξης θρησκευτικών κειμηλίων υπογραμμίστηκε στην πρώτη δράση στήριξης του νεοσύστατου Συλλόγου Φίλων

Κόσμημα για την περιοχή το Βυζαντινό Μουσείο της Μακρινίτσας, διαφυλάττει σπάνια θρησκευτικά κειμήλια και παράλληλα αναδεικνύει τη μακραίωνη διαδρομή της περιοχής. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην πρώτη δράση στήριξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ξενία του Βόλου, με πρωτοβουλία του νεοσύστατου Συλλόγου Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προσωπικότητες της πόλης έδωσαν το «παρών» στην πρωτοβουλία στήριξης του Βυζαντινού Μουσείο της Μακρινίτσας, επικροτώντας την πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας, που υλοποιήθηκε με «ψυχή» της προσπάθειας τον π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε η Χρύσα Τσαγανού, πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Φίλων Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθανόμαστε μεγαλύτερη χαρά που κάποιοι άνθρωποι που εκτιμούν τον πολιτισμό και το έργο του Βυζαντινού Μουσείου ήρθαν σήμερα κοντά μας, για να στηρίξουν και ενεργά με την παρουσία τους την προσπάθεια. Οσοι είναι σήμερα παρόντες εδώ, δηλώνουν την ενεργό στήριξη και την συμπαράστασή τους, προς το Μουσείο».

Στην συνέχεια, η πρόεδρος του Συλλόγου που έθεσε ως στόχο την ανάδειξη της συγκεκριμένης προσπάθειας, στο πανελλήνιο αλλά και το εξωτερικό, σημείωσε πως: «Ηταν αγαθή συγκυρία που βρέθηκε στο τιμόνι της Μητρόπολης Δημητριάδος ο Σεβασμιώτος και ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, προϊστάμενος της εκκλησίας της Μακρινίτσας, που εκτίμησαν τη σημασία που θα είχε για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας η δημιουργία αυτού του Μουσείου και ήταν ενεργά δίπλα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν την ύπαρξη και τη λειτουργία του Μουσείου οι κάτοικοι της Μαγνησίας καταρχήν και μετά σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και στο εξωτερικό».

Αναλύοντας τους στόχους του Συλλόγου, ανέφερε ότι έχει ως στόχο και όραμα να καταστήσει ευρύτερα γνωστό το Μουσείο εντός και εκτός των τειχών, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής, τους φίλους του πολιτισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό, «να είναι δίπλα μας όλοι και να το αγκαλιάσουν. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν, να επισκεφτούν ένα ζωντανό λίκνο πολιτισμού, που πραγματοποιεί παράλληλα εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

Ιγνάτιος: «Αναγκαία η διαφύλαξη κειμηλίων»

Στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης και της ανάδειξης των σπάνιων εκκλησιαστικών κειμηλίων που διαθέτει η περιοχή, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εκφράζοντας ευχαριστίες για την στήριξη. «Παρόμοια έργα που έχουν εκκλησιαστικό μεν χαρακτήρα, αλλά ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία, πρέπει να στηρίζονται από όλους», είπε στον χαιρετισμό του.

Χαρακτήρισε «καινοτόμα» την προσπάθεια, με την έννοια ότι «ενώ υπάρχουν πάρα πολλά κειμήλια στην περιοχή μας, δεν έχουν βρει μέχρι τώρα τον κατάλληλο χώρο για να αναδεικνύονται. Οσα χρησιμοποιούνται στους ναούς είναι σημαντικά για τους ναούς, αλλά δυστυχώς έχουμε το πρόβλημα ότι πολλά παραμένουν στα παρεκκλήσια που δυστυχώς καθίστανται ευάλωτα σε κλοπές. Αρα, έχουμε ανάγκη από τόπους φύλαξης και ανάδειξης ταυτόχρονα», σημείωσε.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και αφετηρία για να αναπτυχθούν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες στην περιοχή, με την συνδρομή προγραμμάτων. Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας ήταν πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας αλλά «υλοποιήθηκε μέσα από πρόγραμμα, με πρωτεργάτη τον π. Δαμασκηνό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο βουλευτής Μαγνησίας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με την κ. Τσαγανού να τον καλεί για χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι «φίλος και υποστηρικτής της προσπάθειας».

Στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, ο βουλευτής Μαγνησίας χαρακτήρισε «σπουδαία την πρωτοβουλία της Μητρόπολης γιατί ίδρυσε Βυζαντινό Μουσείο». Παράλληλα επεσήμανε ότι: «Είναι μια προσπάθεια που δεν αφορά μόνο στην τοπική Εκκλησία, αλλά στην τοπική κοινωνία και στη Μαγνησία ολόκληρη, γιατί είναι μια προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάδειξη και την ανάπτυξη του τόπου με την αξιοποίηση της βυζαντινής και μεταβυζαντινής κληρονομιάς που διαθέτει η Μαγνησία».

Στην πρώτη δράση στήριξης του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου, η διευθύντρια σύνταξης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Βάσω Σαμακοβλή, εκπρόσωποι φορέων, νομικοί και επιχειρηματίες, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην προσπάθεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου