ΤΟΠΙΚΑ

Φύλακες… της ανθρώπινης ζωής οι ναυαγοσώστες της Lifeguard Βόλος

φύλακες-της-ανθρώπινης-ζωής-οι-ναυαγ-841527

Δεκάδες σωτήριες επεμβάσεις σε λουόμενους, που κινδύνευσαν ακόμη και στην αυλαία της κολυμβητικής περιόδου

Στη θάλασσα, στις ακτές ευθύνης τους, βρίσκονταν την περασμένη Κυριακή το πρωί ναυαγοσώστες για να απομακρύνουν τις σημαδούρες, με τις οποίες οριοθετούνται οι παραλίες. Είναι μία από τις υποχρεώσεις, που προβλέπει η σύμβασή τους με τους Δήμους. Μία ημέρα νωρίτερα μέλη της Lifeguard Βόλος, που είχαν στην ευθύνη τους τις ακτές στους Δήμους Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, φρόντισαν για την αποθήκευση του εξοπλισμού των ναυαγοσωστικών πύργων και του διασωστικού σκάφους. Από τις 15 Ιουνίου, οπότε και άρχισε επίσημα η κολυμβητική περίοδος, αργότερα σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω κορονοϊού, έως και 30 Σεπτεμβρίου οι ναυαγοσώστες βρίσκονταν στους πύργους τους έτοιμοι να επέμβουν για να σώσουν ανθρώπους σε κίνδυνο στη θάλασσα. Ακόμη και στην αυλαία της κολυμβητικής περιόδου…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ηταν μία έντονη χρονιά η φετινή. Είχαμε αρκετά σοβαρά περιστατικά στις ακτές με ανθρώπους, που κινδύνευσαν στη θάλασσα. Συνετέλεσαν οι άστατες καιρικές συνθήκες, αλλά και η μη συμμόρφωση λουόμενων στις οδηγίες και υποδείξεις των ναυαγοσωστών ιδίως στο Ανατολικό Πήλιο», σχολίασε ο επικεφαλής της Lifeguard Βόλος, Λάμπρος Λιάρος που μαζί με ομάδα 33 ναυαγοσωστών αποτέλεσαν τους φύλακες –αγγέλους των ακτών του δήμου Βόλου και του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου στον νομό Μαγνησίας από τις αρχές του καλοκαιριού έως και τις 10 Αυγούστου είχαν καταγραφτεί επτά περιστατικά αιφνιδίων θανάτων μέσα στη θάλασσα. Επιπλέον τρία περιστατικά καταγράφτηκαν από τις 13 Αυγούστου έως και τις 26 του μήνα. Και πάλι ο αριθμός των περιστατικών πνιγμού ήταν μικρότερος σε σχέση με πέρυσι οπότε και καταγράφτηκαν 13 πνιγμοί κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Η πλειοψηφία των πνιγμών φέρεται να συνδέεται με παθολογικά αίτια.

Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός τους να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος αν στις πολυσύχναστες ακτές δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες σε ετοιμότητα για να επέμβουν σε περιστατικά. Δεκάδες ήταν τα περιστατικά κατά τη διάρκεια της φετινής κολυμβητικής περιόδου που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ναυαγοσώστες της Lifeguard Βόλος στις ακτές που ανέλαβαν να εποπτεύουν Ν. Αγχιάλου, Χρυσής Ακτής, Μαμιδάκη, Αλυκών, Αναύρου, Καρνάγιου, Πλατανιδίων, Μυλοπόταμου, Παπά Νερό, Αη Γιάννη, Αγίων Σαράντα, Χορευτού.

Αψηφούν τα κύματα στο Πήλιο

Σύμφωνα με στοιχεία της Lifeguard Βόλος σε περισσότερα από 11 σοβαρά περιστατικά επενέβησαν ναυαγοσώστες σώζοντας ανθρώπινες ζωές που κινδύνευσαν στη θάλασσα.

Από τις χαρακτηριστικότατες επεμβάσεις ήταν του ναυαγοσώστη Πάρη Χάρχαρη ο οποίος σε μία μόνο υπηρεσία είχε τέσσερις επιτυχημένες διασώσεις στην παραλία Παπά Νερό. Ο ίδιος φέτος το καλοκαίρι κατάφερε να βγάλει από τα κύματα 14χρονο που βούλιαζε, ενώ τον πατέρα του που προσπάθησε να σώσει το παιδί του είχαν πετάξει τα κύματα στην ακτή.

Από βέβαιο πνιγμό έσωσαν λουόμενους στην παραλία του Μυλοπόταμου οι Μαρία Παρδάλη και ο Νίκος Βαβάλιος. Το κύμα στην παραλία των Αγίων Σαράντα λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή σε 62χρονο που διασώθηκε από την Ελευθερία Αδάμου.

«Στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου ο έντονος κυματισμός είναι αυτός που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τους λουόμενους. Δυστυχώς υπάρχουν τολμηροί που αψηφούν τα κύματα, τις σημαίες και τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους», σχολιάζει ο κ. Λιάρος.

Ηλικιωμένοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους

Περιστατικά διασώσεων λουόμενων όμως είναι ακόμη πιο συχνά μέσα στον Παγασητικό έστω κι αν στην προστασία του κλειστού κόλπου δεν υπάρχει έντονος κυματισμός.

Ηλικιωμένοι που επιλέγουν κοντινές παραλίες για το μπάνιο τους φαίνεται να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και σε συνδυασμό με παθολογικά να κινδυνεύουν. Μόνο στην παραλία του Αναύρου φέτος το καλοκαίρι σημειώθηκαν περισσότερα από δέκα περιστατικά. Σε δύο περιπτώσεις κινδύνευσαν ηλικιωμένοι από τον κυματισμό που προκάλεσε το πλοίο της γραμμής.

Το σοβαρότερο ήταν αυτό που αντιμετώπισε ο Σπύρος Αναστασόπουλος γυρίζοντας στην κυριολεξία πίσω στη ζωή μια 75χρονη την οποία έβγαλε λιπόθυμη στην ακτή και της έκανε ΚΑΡΠΑ για να την επαναφέρει.

Αλλά και στην αυλαία σχεδόν της κολυμβητικής περιόδου όταν ο Νίκος Κώστας κατάφερε να σώσει δύο ζωές μαζί. Πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων που κολυμπούσε και βρέθηκαν σε κίνδυνο όταν η γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία και άρχισε να βουλιάζει τραβώντας προς τον βυθό και τον σύζυγό της που προσπαθούσε να τη βοηθήσει.

Ηλικιωμένοι που ένιωσαν αδιαθεσία και λίγο έλειψε να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα σώθηκαν και από τις παραλίες των Αλυκών χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ναυαγοσωστών.

Μίλια με σκάφος σε δύσκολες συνθήκες

Τον αγώνα των ναυαγοσωστών από ξηράς συνέδραμε και σκάφος της Lifeguard Βόλος. Μίλια και μίλια με δύσκολες συνθήκες, «κατάπιε» το σκάφος της εταιρείας με πλήρωμα τον Αλέξανδρο Φλώρο και τον Τάσο Οικονόμου προκειμένου να είναι εγκαίρως σε περιστατικά που έχρηζαν βοηθείας.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις διάσωσης ενός λουόμενου στην παραλία Παπά Νερό όταν στη θάλασσα έπνεαν άνεμοι πέντε Μποφόρ αλλά και στην παραλία των Αγίων Σαράντα όπου ένας 38χρονος παρασύρθηκε από τα κύματα σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή και κινδύνευσε να πνιγεί.

Οι 33 φύλακες – άγγελοι των ακτών

Στις ακτές του Δήμου Βόλου και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου συνολικά 33 ναυαγοσώστες της Lifeguard Βόλος αποτέλεσαν τους φύλακες αγγέλους των ακτών.

Πρόκειται για τους: Ελευθερία Αδάμου, Σπύρο Αναστασόπουλο, Νικόλαο Βαβαλιό, Γιώργο Γιοβάνογλου, Μαρία Γκογκινούδη, Παρασκευή Γκογκινούδη, Μάρθα Γκορίλα, Δημήτρη Γλούμη, Λαμπρινή Δανιηλίδη, Φανή Διάλλα, Δημήτρη Κόφφα, Νίκο Κώστα, Γιάννη Λαμπαδίτη, Ιορδάνη Λιλίτση, Ιάσονα Μάρκου, Ηλία- Αλέξανδρο Μπουσδά, Σταύρο Μύτιλιο, Γεώργιο Νικολακάκο, Αναστάσιο Οικονόμου, Μαρία Παρδάλη, Δημήτρη Πατσά, Μαρία Ραφαηλίδη, Αντώνη Σαμαρά, Ιωάννη Σαμαρά, Παρασκευή Σαμαρτζή, Αγγελος Σπύρου, Ευλαλία Τουλούδη, Χρήστο Τοψάκη, Εμμανουήλ Τρίμμη, Χριστίνα Τσαπράζη, Χριστίνα Φιλιππάτου, Αλέξανδρο Φλώρο και Παρασκευά Χάρχαρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου