ΤΟΠΙΚΑ

Μπιλιετάκια του ΙΚΑ στα σχολεία για ασφαλιστικές εισφορές του 2003

μπιλιετάκια-του-ικα-στα-σχολεία-για-ασ-841078

Ψυχρολουσία για διευθυντές σχολικών μονάδων που φοβούνται τυχόν προσωπική βεβαίωση οφειλών στην εφορία

Ψυχρολουσία για διευθυντές σχολικών μονάδων και στο Βόλο, που άρχισαν να παραλαμβάνουν μπιλιετάκια με πρόστιμα του ΙΚΑ από το 2003. Την πρώτη… κρυάδα λούστηκαν διευθυντές σχολείων των νησιών των Βορείων Σποράδων, το τελευταίο όμως διάστημα, λογαριασμούς του ΙΚΑ παραλαμβάνουν και διευθυντές σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για μία γνωστή υπόθεση από τα παλιά. Μία δεκαετία πριν οι αναπληρωτές καθηγητές που υπηρετούσαν σε κάθε γυμνάσιο ή λύκειο, πληρώνονταν από το διευθυντή της κάθε σχολικής μονάδας. Οι διευθυντές ήταν εκκαθαριστές των αποδοχών. Σε αυτούς πιστώνονταν χρήματα για τους καθηγητές κάθε 1η του μήνα, πλήρωναν τους αναπληρωτές και ταυτόχρονα κατέβαλλαν στο ΙΚΑ το ποσό που αντιστοιχούσε στις ασφαλιστικές εισφορές των καθηγητών.

Ομως η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ έληγε στις 20 του προηγούμενου μήνα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι διευθυντές των σχολείων κατέβαλλαν εκπρόθεσμα τα χρήματα και βεβαιώνονταν εις βάρος τους πρόστιμα.

Σε έλεγχο κλιμακίων του ΙΚΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013 και αφορά σε μία δεκαετία πίσω, το 2003, οι ελεγκτές βρίσκουν τα πρόστιμα και αποστέλλουν… μπιλιετάκια στα σχολεία.

Για παράδειγμα διευθυντής σχολείου του Βόλου, καλείται να πληρώσει πρόστιμο στο ΙΚΑ ύψους 1.400 ευρώ, όταν όλο το ποσό που λαμβάνει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σχολείου του σε ετήσια βάση είναι της τάξης των 5.000 ευρώ.

Διευθυντές εκφράζουν επίσης φόβους μήπως τα πρόστιμα τους βεβαιωθούν προσωπικά στην Εφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, για το θέμα υπήρξε παρέμβαση της τοπικής ΕΛΜΕ επί προεδρίας του προς την ΟΛΜΕ, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Οι λογαριασμοί όμως του ΙΚΑ συνεχίζουν να αποστέλλονται… Οι οδηγίες που δίνονται προς τους διευθυντές είναι να υποβάλλουν ενστάσεις επί των προστίμων στο ΙΚΑ. Σε περίπτωση που απορριφθούν, αυτές θα κατατίθενται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας.

Προς το παρόν πάντως, από τη διεύθυνση ξεκίνησε προσπάθεια καταγραφής όλων των περιπτώσεων, ενώ έχουν ζητηθεί και διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου