ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμονή ο δήμος Βόλου για τα έργα αστικών αναπλάσεων

σε-αναμονή-ο-δήμος-βόλου-για-τα-έργα-αστ-841067

Υπάρχουν έτοιμες μελέτες, όμως η διαχειριστική αρχή δεν έχει ακόμη συνεδριάσει, προκειμένου να ανάψει «πράσινο φως»

Πανέτοιμος να προχωρήσει στις δημοπρατήσεις των έργων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Αστικών Αναπλάσεων και μέσω των οποίων αναμένεται να αλλάξει η όψη της πόλης, δηλώνει ο δήμος Βόλου. Περιμένει όμως τη συνεδρίαση της διαχειριστικής αρχής που θα έχει τον τελικό λόγο της έγκρισης των έργων που προκρίνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι μέσα Μαΐου θα συνεδρίαζε η επιτροπή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να εξετάσει τα έργα και την ωριμότητά τους προς δημοπράτηση.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, υπογραμμίζει ότι για το σύνολο των έργων υπάρχουν έτοιμες μελέτες και μόλις δοθεί πράσινο φως από την Περιφέρεια, μπορεί ο δήμος να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο πουν θα είναι η δημοπράτησή τους.

Μάλιστα, για την περίπτωση του κτιρίου του Υγειονομικού, που φαίνεται να έχει καταστεί μήλο της έριδος μεταξύ δήμου Βόλου και Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, υπάρχει διπλή μελέτη: η αρχική που προβλέπει κατεδάφιση και δημιουργία πλατείας για την ανάδειξη του κτιρίου Σπίρερ και η πιο πρόσφατη -για την οποία υπάρχουν απευθείας συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό- προκειμένου το κτίριο να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως Κέντρο Κοινότητας. Αν τελικώς υιοθετηθεί η δεύτερη λύση στο κτίριο του Υγειονομικού, θα βρουν στήριγμα χιλιάδες άνεργοι και άποροι πολίτες που για την έκδοση ενός δικαιολογητικού χρειάζεται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις. Επίσης ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκατοίκηση και με άλλες υπηρεσίες όπως της Πρόνοιας, του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Στον ίδιο κατάλογο, όπως είναι γνωστό συγκαταλέγεται η επισκευή – ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, προϋπολογισμού 7.780.000 ευρώ. Μάλιστα χθες, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε την απευθείας ανάθεση της στατικής μελέτης του κτιρίου, έναντι ποσού 3.100 ευρώ.

Από τα σημαντικότερα έργα είναι επίσης η δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε τέσσερα σημεία: μπροστά στο Δημαρχείο του Βόλου, στο ύψος του ΟΣΕ, στο ύψος του σταθμού του ΚΤΕΛ αλλά και στην Αθηνών στη συμβολή της με Λαρίσης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.520.000 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, με δαπάνη 600.000 ευρώ. Το έργο δεν προβλέπει απλώς μία χάραξη ποδηλατοδρόμου. Θα γίνουν επεκτάσεις πεζοδρομίων, στην άκρη των οποίων θα οριοθετηθεί σε πλάτος 2,5 μέτρα ο ποδηλατόδρομος. Προς το παρόν περιλαμβάνει έργα σε τέσσερις οδούς που θα κυκλώνουν το κέντρο: από Μεταμορφώσεως, Ρήγα Φεραίου έως Κασσαβέτη και Αργοναυτών σε όλο το μέτωπο της παραλίας. Εξετάζεται δε, η ενεργοποίηση ενός ακόμη κάθετου και ενός οριζόντιου δρόμου, πιθανότατα θα είναι η Γκλαβάνη και η Αλεξάνδρας αντίστοιχα.

Τη χρήση του ποδηλάτου αναμένεται να ενθαρρύνει η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων, έργο προϋπολογισμού 252.000 ευρώ.

Ακόμη, προβλέπεται ακόμη επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό ενός εκατ. ευρώ, ανάπλαση της περιοχής του Παλιού Λιμεναρχείου με αναβαθμίσεις κοινοχρήστων χώρων, νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και διαμορφωμένα πεζοδρόμια προϋπολογισμού 658.000 ευρώ.

Θα διαμορφωθεί κοινόχρηστος χώρος στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Καισαρείας, θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης στη θέση του κινηματογράφου Νίκη, ενώ χώρος πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου προβλέπεται και στη Μαιάνδρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου