ΤΟΠΙΚΑ

Οποιος πρόλαβε… πρόλαβε ~ Στα συνεχιζόμενα τα 3/4 του νέου ΕΣΠΑ

οποιος-πρόλαβε-πρόλαβε-στα-συνεχιζ-838247

Ο στεφανιογράφος, το μόνο έργο που «κλείδωσε» για το Νοσοκομείο, τι είπε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία από το Βόλο

Ο στεφανιογράφος είναι το ένα και μοναδικό σίγουρο έργο που «κλειδώνει» για το Νοσοκομείο Βόλου από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που χθες επισκέφτηκε τη Λάρισα και προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη για τα θέματα υγείας.

Σε δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι τα 3/4 των κονδυλίων του νέου προγράμματος θα κατευθυνθούν για την ολοκλήρωση έργων που δεν αποπερατώθηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Οι δηλώσεις του υπουργούν ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη βασιμότητα του προβληματισμού που εκφράστηκε σε τοπικό επίπεδο από τους φορείς μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ με τα έγγραφα του υπ. Υγείας (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ) που πιστοποιούσαν ότι τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε μεγάλο βαθμό σε συνεχιζόμενα έργα και πως ό,τι περισσέψει θα κατανεμηθεί σε νέα έργα.

Ο κ. Ξανθός διατύπωσε την επισήμανση ότι για το υπόλοιπο ποσό από το συνολικό προϋπολογισμό στη Θεσσαλία, υπάρχει βούληση δίκαιης κατανομής με στόχο να ενταχθεί τουλάχιστον ένα έργο σε κάθε περιοχή ανάλογα και με τις προτεραιότητες που υπάρχουν σε εξοπλισμό και υποδομές.

Με τον υπουργό Υγείας για το θέμα των έργων του ΕΣΠΑ στο Νοσοκομείο Βόλου είχε συνάντηση και η διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία από το Βόλο που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που κατέθεσε συγκεκριμένο υπόμνημα με αίτημα τη δίκαιη κατανομή κονδυλίων και την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των έργων του στεφανιογράφου, του μαγνητικού τομογράφου καθώς επίσης και των ψηφιακών χειρουργείων και του ακτινολογικού εξοπλισμού.

Το επιστημονικό συμβούλιο πάντως που συνεδρίασε προχθές για την επαναπροώθηση της πρότασης του Αχιλλοπούλειου στην 5η ΥΠΕ που θα δώσει το πράσινο φως για τα έργα που θα προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας για να λάβουν έγκριση σκοπιμότητας και να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, θέτει σε προτεραιότητα μετά τον στεφανιογράφο, τα ψηφιακά χειρουργεία, τον εξοπλισμό με νέα ακτινολογικά μηχανήματα και τον μαγνητικό τομογράφο. Στην ιεράρχηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ μειοψήφησαν οι κ.κ. Χαυτούρας και Ζιάμας, ενώ και εκ μέρους της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών υπάρχει διαφωνία ως προς την συγκεκριμένη ιεράρχηση με τον κ. Χαυτούρα να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να προκριθεί ο μαγνητικός τομογράφος.

Ξανθός: Δεν είχαμε μεγάλα περιθώρια

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού μετά την ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όσον αφορά το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου στην TRT, δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση ως προς το σχεδιασμό που υπάρχει και σταδιακά υλοποιείται.

«Καταρχήν η εισήγηση είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον να καλυφθεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο (στεφανιογράφος) και βλέπουμε και τις υπόλοιπες προτεραιότητες που θα προκύψουν εάν υπάρξει περιθώριο.

Περίπου τα του ΕΣΠΑ που αφορούν στις υποδομές θα καλυφθούν από συνεχιζόμενα έργα. Από έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη περίοδο και θα πάνε ως συνεχιζόμενα έργα στη νέα προγραμματική περίοδο. Αρα, δεν είχαμε μεγάλα περιθώρια σχεδιασμού και δρομολόγησης νέων παρεμβάσεων. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να γίνει μία όσο γίνεται πιο δίκαιη κατανομή αυτών των πόρων που απομένουν, νομίζω ότι είναι 8 εκατ. για το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Συνεργαζόμαστε με τον κ. Αγοραστό, έχουμε κάνει συσκέψεις στο υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε κάθε νοσοκομείο να καλύψει τουλάχιστον μία από τις πιο επείγουσες προτεραιότητές του όσον αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Συνάντηση με την διαπαραταξιακή

Των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, είχε προηγηθεί συνάντηση -παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού- με την διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Μουλάς, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαργαρίτης Πατσιαντάς και Τέλης Δουλόπουλος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΓΝΒ.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε στον υπουργό ότι θα πρέπει εκτός από το στεφανιογράφο στο νέο ΕΣΠΑ να ενταχθεί ο μαγνητικός τομογράφος, ο εξοπλισμός με νέα ακτινολογικά μηχανήματα καθώς και η ψηφιοποίηση των χειρουργείων.

Παράλληλα επιδόθηκε υπόμνημα και με τα αιτήματα για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό καθώς όπως τονίστηκε από το οργανόγραμμα των 150 γιατρών το ΓΝΒ λειτουργεί σήμερα με 70 γιατρούς από τους οποίους οι 50 το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται, ενώ και 25 επικουρικοί γιατροί το Σεπτέμβριο αποχωρούν καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου