ΤΟΠΙΚΑ

Οι γεννήσεις νίκησαν… τον COVID – 19

οι-γεννήσεις-νίκησαν-τον-covid-19-838060

Μεσούσης της πανδημίας, διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη, οι τοκετοί στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι – Τα έκτακτα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια επίτοκων και νεογνών

Πώς είναι να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο, την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης πλήττεται από την πανδημία; Στο ερώτημα θα μπορούσαν να απαντήσουν «μία χαρά», απνευστί, οι 274 γυναίκες που μεσούσης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, από τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, διάβηκαν το κατώφλι της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου και έφεραν στον κόσμο μία νέα ζωή. Το πλέον ελπιδοφόρο μάλιστα είναι ότι σε μία περίοδο που ο φόβος της πανδημίας «σκιάζει» τα πάντα λόγω της δύσκολης συγκυρίας, οι τοκετοί που πραγματοποιήθηκαν στο Αχιλλοπούλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, είναι μόλις 1ο λιγότεροι σε απόλυτους αριθμούς.

Καθόλου αυτονόητο για τη χρονική συγκυρία. Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο είχαν ήδη αρχίσει να παίρνονται τα πρώτα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, στη γενικότερη ανησυχία μιας νεοφερμένης πανδημίας προστέθηκε μία επιπλέον άγνωστη διαδικασία για κάθε έγκυο γυναίκα, που δεν είναι άλλη από τον τοκετό σε συνθήκες… COVID-19, με επιπλέον μέτρα προστασίας, μοριακό έλεγχο πριν από τη γέννα και με την αγωνία στο κατακόρυφο για την κατάσταση του νεογνού.

Πρωτόγνωρες οι συνθήκες

Μέχρι στιγμής ευτυχώς στη Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου δεν έχουν υπάρξει απρόοπτα. Όλα έχουν κυλήσει ομαλά. Η διαχείριση της κάθε επιτόκου γίνεται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Οι τοκετοί βέβαια γίνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, ενώ η κλινική έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της πανδημίας. Μάλιστα έχουν διαμορφωθεί επιπλέον αίθουσες τοκετού, οι οποίες λειτουργούν με άλλον εξοπλισμό. Αν μία επίτοκη θεωρηθεί «ύποπτο» κρούσμα, εκτός από τον μοριακό έλεγχο που θα γίνει, μεταφέρεται σε άλλη ειδική αίθουσα μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα και να προχωρήσει η διαδικασία της γέννας.

Σημειώνεται επίσης, πως στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων οι χώροι της Μαιευτικής- Γυναικολογικής λειτουργούν με διαφορετικές εισόδους, ανάλογα την περίπτωση. Η παρακολούθηση μίας εγκύου γίνεται στον χώρο του οικογενειακού προγραμματισμού, ενώ οι τοκετοί σε άλλες αίθουσες, οι οποίες επίσης μεταξύ τους επικοινωνούν από διαφορετικές εισόδους, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

«Πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες μιας γέννας , είτε με φυσιολογικό τοκετό, είτε με καισαρική, τόσο οι ετοιμόγεννες, όσο επίσης γιατροί και μαίες έχουν να διαχειριστούν κι αυτό που συμβαίνει γενικότερα με την πανδημία και την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ασφάλειας και προστασίας για όλους», παρατηρεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ως προς τα προαναφερθέντα, η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά.

«Έχουμε δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες για τις έγκυες γυναίκες και δεν νιώθουν κανένα φόβο να έρθουν. Αντιθέτως, αισθάνονται σιγουριά και μας δίνουν συγχαρητήρια που προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις μανούλες, που θέλουν να γεννήσουν . Σε συνεργασία με τους γιατρούς και τις μαίες, την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου καταστρώσαμε το δικό μας σχέδιο δράσης και πρωτόκολλο διαχείρισης επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και του νεογνού. Κάναμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες μετατροπές, έτσι, όλοι μαζί, μια γροθιά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ο,τιδήποτε έκτακτο προκύψει» διαβεβαιώνει η ίδια.

Οδηγός ασφαλείας

Οι περισσότερες επίτοκες φοβούνται πολύ να μην κολλήσουν τον ιό πριν γεννήσουν. Ο μεγαλύτερός τους φόβος όμως είναι να μην κολλήσουν οι σύντροφοί τους, κάτι που θα σημαίνει ότι δε θα μπορεί να πάει ούτε ως συνοδός μαζί τους για να γεννήσουν. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, όπως επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βολιώτης γυναικολόγος Παναγιώτης Λούτσος, από τη στιγμή που η επίτοκος θα μπει στην κλινική για να γεννήσει, η ίδια και ο σύζυγός τους, υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο. Ο συνοδός δε μπαίνει υποχρεωτικά σε μία «ιδιότυπη καραντίνα», αφού για όσες μέρες παραμείνει στην κλινική η μητέρα με το νεογνό, δεν επιτρέπεται επίσης και στον συνοδό να αποχωρήσει. «Κανείς δεν να βγει και να επιστρέψει. Αυτό το μέτρο από μόνο τους προστατεύει όλους», εξηγεί ο κ. Λούτσος.

«Η χαρά και η ανησυχία με τον ερχομό ενός νέου μέλους είναι έτσι και αλλιώς απερίγραπτες. Δεν προλαβαίνουν οι γονείς να σκεφτούν πολλά, είναι σε μια ευχάριστη «σύγχυση»», προσθέτει ο ίδιος, συνιστώντας σ’ όλες τις έγκυες να μην αγχώνονται, να τηρούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας και πάνω απ’ όλα όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη τους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, που αποτελεί τον υπ. αριθμόν ένα κίνδυνο για τη μετάδοση του κορονοϊού.

Δεδομένου ότι η πανδημία του Covid-19 έχει συγκλονίσει όλον τον πλανήτη, μεγάλες είναι οι ανησυχίες και πολλά τα ερωτηματικά για το πώς κι εάν επηρεάζει αυτός ο νέος ιός μια εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, ερωτήματα γεννώνται αν μεταδίδεται στο μωρό κατά τον τοκετό ή μετά τη γέννα. Επίσης, αν τα προγραμματισμένα ραντεβού με τον γυναικολόγο πρέπει να γίνονται κανονικά, κι αν ναι, κάτω από ποια προστατευτικά μέτρα.

«Γενικότερα, με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο (μετά την 28η εβδομάδα) της κύησης. Εάν τώρα αναπτύξουν συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή), ιδιαίτερα εάν αυτά είναι πιο έντονα ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, τότε πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γυναικολόγο τους», συνιστά ο κ. Λούτσος.

Αχιλλοπούλειο: Οι τοκετοί φέτος και πέρυσι σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής, από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 το σύνολο των τοκετών ήταν 274, από τους οποίους οι 166 φυσιολογικοί και 108 με καισαρική. Τον Μάρτιο έγιναν συνολικά 35 τοκετοί, 23 φυσιολογικοί και 12 με καισαρική τομή, τον Απρίλιο 39 τοκετοί, 21 φυσιολογικοί και 18 με καισαρική, τον Μάιο καταγράφηκαν 37 τοκετοί, 24 φυσιολογικοί και 13 με καισαρική, τον Ιούνιο 45 συνολικά τοκετοί από τους οποίους οι 25 με φυσιολογικό τρόπο και οι 20 με καισαρική. Τον Ιούλιο το «κοντέρ» έγραψε συνολικά 41 τοκετούς από τους οποίους 31 φυσιολογικοί και 10 με καισαρική, τον Αύγουστο 38 τοκετούς από τους οποίους οι 21 με φυσιολογικό τρόπο και οι 17 με καισαρική και τέλος τον Σεπτέμβριο από τους συνολικά 39 τοκετούς, οι 21 ήταν με φυσιολογικό τρόπο και οι 18 με καισαρική.

Το σύνολο των τοκετών το πρώτο εννεάμηνο του 2020 έγιναν 376 τοκετοί, από τους οποίους οι 149 (39,63%) και 227 φυσιολογικοί (60,37%).

Ένα χρόνο πριν, από Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι τοκετοί που έγιναν στο Αχιλλοπούλειο ανήλθαν στους 284, ενώ συνολικά το πρώτο εννεάμηνο ήταν 380, από τους οποίους οι 215 φυσιολογικοί (56,58%) και οι 165 (43,42%)με καισαρική τομή.

Τέλος, όσον αφορά τις επισκέψεις για εξέταση εγκύων το 2020 για το πρώτο εννεάμηνο καταγράφηκαν 3.800 επισκέψεις, ενώ το 2019 αντίστοιχα οι επισκέψεις ήταν 3.557.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου