ΤΟΠΙΚΑ

Καλλιτεχνική αυλαία στις Ημέρες Πνευμονολογίας με προβολή ταινίας και βραβεύσεις

καλλιτεχνική-αυλαία-στις-ημέρες-πνευ-838047

Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τα αισθήματα, τα βιώματα και τις καταστάσεις που έζησε ο καθένας κατά την πρωτόγνωρη περίοδο της καραντίνας που επιβλήθηκε μέσα στην άνοιξη για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού… Και στο πλαίσιο αυτό βραβεύτηκε στην αυλαία του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ημέρες Πνευμονολογίας», το σύνολο των συμμετεχόντων στο e-book«Γράφοντας ή απεικονίζοντας για την Covid 19» που παρουσιάστηκε χθες.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο αποτελεί τον καρπό του διαγωνισμού που διοργανώθηκε φέτος μέσω του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος και επιμελητή του ηλεκτρονικού βιβλίου, Ιωάννη Λαμπρόπουλο, πρόκειται για ένα e-book 330 σελίδων που φιλοξενεί τα έργα 41 συγγραφέων, αρθρογράφων, ποιητών, επαγγελματιών ή μη, κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας ή της Κύπρου και αντίστοιχα 42 καλλιτεχνικά έργα. Μέσα από τη μορφή έκφρασης που επέλεξε κάθε συμμετέχων καταγράφονται οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι σκέψεις που γεννήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι, στην αυλαία των «Ημερών Πνευμονολογίας» και παράλληλα τιμήθηκαν οι συμμετέχοντες που μέσα από τη δική του ματιά ο καθένας παρουσίασε την περίοδο της καραντίνας.

Νωρίτερα στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους «Μικρές ιστορίες για κτίρια χωρίς ανθρώπους», που επίσης είναι εμπνευσμένη από την περίοδο της καραντίνας. Πρόκειται για 12λεπτη ταινία μικρού μήκους το σενάριο της οποίας υπογράφει η απόφοιτος νομικής, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Σοφία Γουργουλιάνη.

Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο προγράμματος του Δήμου Λαρισαίων με θέμα «Η πόλη μετά» και ουσιαστικά έρχεται να περιγράψει την καραντίνα από μία άλλη οπτική: «Αν είχαν φωνή τα κτίρια θα απορούσαν γιατί έφυγαν οι άνθρωποι. Γιατί στις βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν παιδιά να διαβάζουν; Γιατί στο θέατρο δεν γίνονται πρόβες; Γιατί στο κολυμβητήριο δεν υπάρχουν αθλητές. Γιατί τα γήπεδα δεν φιλοξενούν κοινό;», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γουργουλιάνη.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο κ. Νικόλαος Μακρής και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Χρήστος Κορδελάς, Αθηνά Σακαλή και Δημοσθένης Χαρούλης με τη σύζυγό του (δεν είναι ηθοποιός), Σπυριδούλα.

Επίκαιρα ζητήματα «ακούμπησε» το φετινό συνέδριο

Το συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας» που διεξάγεται κάθε χρόνο τα τελευταία 21 έτη από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες «ακούμπησε» πάνω σε επίκαιρα ζητήματα της πνευμονολογίας κι όχι μόνο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν μεταξύ άλλων η υγειονομική πρόκληση που συνιστά η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά και κοινωνικά ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και η δωρεά μυελού των οστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου