ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του νέου μνημείου στο Καζανάκι

εκδήλωση-αποκαλυπτηρίων-του-νέου-μνη-838021

Με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια, η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, πραγματοποίησαν χθες την εκδήλωση για το νέο μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Καζανάκι.

Με τη μαζική προσέλευση μελών και φίλων του ΚΚΕ, απογόνων των εκτελεσμένων, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ. παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕΘανάση Βογιατζή.

Ο κ. Βογιατζής τόνισε ότι «συμβάλουμε στην καταγραφή της ιστορίας της χώρας μας, της ιστορίας των αγώνων του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης κόντρα στην παραχάραξη και στην αποσιώπηση».

Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που νίκησαν τον θάνατο, για να θριαμβεύσει η ζωή.

«Η ερευνά μας, που αξιοποίησε πλήθος πηγών, για την περίοδο από τις 18 Δεκέμβρη του 1947 έως την 17 Σεπτέμβρη 1949, καταμετρά 127 εκτελεσμένους. Συνολικά εκτελέστηκαν 113 άνδρες και 14 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ένας φαντάρος του εκτελεστικού αποσπάσματος, στις 19 Μάη 1947, που αρνήθηκε να πυροβολήσει και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό», τόνισε.

Ο κ. Βογιατζής ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με το υστέρημά τους για να γίνει πραγματικότητα το έργο. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον ζωγράφο – εικαστικό Κώστα Κομνηνό, που είναι ο δημιουργός του έργου.

Από την πλευρά του κ. Κομνηνός, που παρουσίασε το έργο του, τονίζοντας το μεγαλείο της στάσης των κομμουνιστών μπροστά στο απόσπασμα που αποτελεί πηγή έμπνευσης, στοχασμού για το σήμερα, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στη στάση της γυναίκας απέναντι στα πρότυπα που καλλιεργεί το σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «η μικρή αγωνίστρια που ζήτησε να φορέσει τα καλά της για να αντικρύσει το θάνατο όμορφη, είναι η “Γυναίκα”».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για να βγάλουν οι εργαζόμενοι, σωστά συμπεράσματα από την ιστορία, να καθορίσουν τη θέση τους με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα και να μη στρατεύονται κάτω από ξένη σημαία.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες συντρόφους μας εδώ στο «Καζανάκι», όχι απλά γιατί δολοφονήθηκαν, γιατί ήταν Ελληνες ή συγγενείς μας, αλλά γιατί πάνω απ’ όλα αυτά, ήταν αταλάντευτοι κομμουνιστές αγωνιστές στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Γιατί επέλεξαν να γίνουν παράδειγμα αδιαλλαξίας, απέναντι στην κοινωνική αδικία, που δε λύγισαν ούτε μπροστά στο απόσπασμα.

Αρκετοί απ’ τους συντρόφους μας που εκτελέστηκαν στο Καζανάκι ή αλλού, είχαν κι άλλη επιλογή. Ήταν από εύπορες οικογένειες. Μπορούσαν να αποτελούν τους βολεμένους της εποχής τους, ανεχόμενοι ή στηρίζοντας το άδικο. Αφιερώθηκαν όμως στον αγώνα, δείχνοντάς μας τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε: «Τους δίνουμε την υπόσχεση ότι σαν ΚΚΕ θα κρατάμε ζωντανό στη μνήμη τον αγώνα τους. Θα αναδεικνύουμε πόσο σκληρός και δύσκολος είναι αυτός ο αγώνας, μα ταυτόχρονα και την ομορφιά του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου