ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταία ελπίδα για ασθενείς οι εθελοντές δότες μυελού των οστών

τελευταία-ελπίδα-για-ασθενείς-οι-εθελ-837951

Στην παγκόσμια τράπεζα, που έχει δημιουργηθεί, υπάρχουν 38 εκατ. δότες, η συμβατότητα, όμως, περιορίζεται σε 1 ανά 20.000 – Παράδειγμα καλής πρακτικής από την Καλαμάτα παρουσιάστηκε στον Βόλο

Ως παράδειγμα καλής πρακτικής, που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε επίπεδο Δήμου Βόλου και Μαγνησίας, παρουσιάστηκε στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ημέρες Πνευμονολογίας», η δράση που έχει αναλάβει ο αιματολόγος – διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, με στόχο την προσφορά ζωής σε ασθενείς που πάσχουν από κακοήθεις παθήσεις του αίματος. Τελευταία ελπίδα για τους ασθενείς είναι οι εθελοντές δότες μυελού των οστών και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Αδαμόπουλος εφαρμόζει πρόγραμμα αναζήτησης δοτών οι οποίοι εντάσσονται στην παγκόσμια τράπεζα μέσα από την οποία χιλιάδες ασθενείς αναζητούν μέσω των θεραπόντων ιατρών τους εισιτήριο παραμονής στη ζωή…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ο κ. Αδαμόπουλος, κάθε χρόνο νοσούν από κακοήθεια στο αίμα περί τους 5.000- 6.000 ανθρώπους στην Ελλάδα. Μοναδική τους ελπίδα δε είναι οι εθελοντές δότες μυελού των οστών εφόσον υπάρξει συμβατότητα.

«Είναι σαν να ψάχνουμε ανθρώπους με ίδιο δακτυλικό αποτύπωμα», ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ένας στους 20.000 εθελοντές δότες είναι συμβατός με κάποιον ασθενή που αναζητά μόσχευμα.

Οι μεγάλες ανάγκες σε μυελό των οστών αλλά και η δυσκολία εξεύρεσης συμβατών δοτών είναι τα αίτια που έχουν προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση προς την κατεύθυνση εξεύρεσης εθελοντών δοτών.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αδαμόπουλος, ήδη στην παγκόσμια δεξαμενή υπάρχουν 38 εκατ. εθελοντές δότες εκ των οποίων 180.000 από την Ελλάδα. Από τους 180.000 Έλληνες εθελοντές, οι 240 βρέθηκαν συμβατοί με ασθενείς και προχώρησαν στη δωρεά μυελού των οστών.

Ο αριθμός των εθελοντών δοτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. «Πριν από 8 χρόνια στην Ελλάδα υπήρχαν μόλις 25.000 δότες», αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών και να χαρίσουν ζωή σε έναν συνάνθρωπό τους.

Πρόγραμμα αναζήτησης δοτών

Στο πλαίσιο αυτό ως διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έχει αναλάβει πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να γίνουν εθελοντές δότες και να ενταχθούν στην παγκόσμια τράπεζα που έχει δημιουργηθεί. «Αναλαμβάνουμε και κάνουμε ομιλίες σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, εκκλησίες. Πραγματοποιούμε κεντρικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις με στόχο τη διάδοση του μηνύματος και την κατάρριψη των μύθων που υπάρχουν γύρω από τη δωρεά μυελού των οστών», αναφέρει εκτιμώντας ότι ένας αντίστοιχος κόμβος αναζήτησης εθελοντών δοτών θα μπορούσε να δημιουργηθεί και στον Βόλο μέσω του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της πόλης.

Μύθοι γύρω από τη δωρεά μυελού των οστών

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει ο φόβος ότι το να γίνουν δότες μυελού των οστών συνεπάγεται ότι θα τους τρυπήσουν τη σπονδυλική στήλη. «Υπάρχει μεγάλη σύγχυση. Επί της ουσίας η διαδικασία είναι αντίστοιχη της δωρεάς αίματος. Αίμα προσφέρει και ο εθελοντής δότης μόνο που η διαδικασία αντί να διαρκεί δέκα λεπτά διαρκεί τέσσερις ώρες», εξηγεί.

«Όταν εξηγούμε στους ανθρώπους τη διαδικασία καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κάτι επίπονο και πολλοί παίρνουν την απόφαση να γίνουν εθελοντές δότες», σημειώνει ο διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Η μόνη… «ταλαιπωρία» συνίσταται στο αναγκαίο τσεκ απ που θα πρέπει να κάνει ο δότης προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι υγιής και στην τετράωρη παραμονή του στο μεταμοσχευτικό κέντρο σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, μέχρι ο γιατρός να απομονώσει κατά την αιμοληψία τα κύτταρα που χρειάζεται.

«Ολοκληρώνοντας τη δωρεά οι δότες μας αναφέρουν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Είναι δε ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές που ασθενείς γνωρίζουν μετά από ένα χρονικό διάστημα τους ανθρώπους που τους έδωσαν ζωή μέσα από μια απλή και καθόλου επίπονη διαδικασία», προσθέτει.

Μόνο το 5% – 7% των εθελοντών δοτών δεν προχωρά σε δωρεά

Οταν ο συμβατός δότης βρεθεί, ο γιατρός θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία μαζί του, να του εξηγήσει τη διαδικασία και φυσικά την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Ο εθελοντής δότης θα πρέπει να υποβληθεί σε τσεκ απ για την πιστοποίηση της καλής υγείας του και να δεχθεί να μεταβεί σε μεταμοσχευτικό κέντρο σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να γίνει η τετράωρη διαδικασία. «Υπάρχει σίγουρα δισταγμός και συναισθηματική φόρτιση. Πολλοί φοβούνται. Μόνο όμως το 5%-7% των εθελοντών δοτών δεν προχωρούν τελικώς σε δωρεά μυελού των οστών», καταλήγει ο κ. Αδαμόπουλος.

Το σύστημα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Υπό τον ΕΟΜ λειτουργούν δύο τράπεζες εθελοντών δοτών μυελού των οστών: το Οραμα Ελπίς και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή». Σε αυτές τις δύο τράπεζες αναφέρονται οι γιατροί. Παίρνουν δείγματα από τους εθελοντές, τα τυποποιούν, τα στέλνουν στις τράπεζες κι από εκεί μπαίνουν στην παγκόσμια δεξαμενή μέσω της οποίας ασθενείς απ’ όλον τον κόσμο αναζητούν τον άνθρωπο στην άλλη ίσως άκρη του κόσμου με τον οποίο θα έχουν συμβατότητα. «Μοσχεύματα μπορούν να σταλούν στην Αμερική ή από την Αμερική να έρθουν στην Ελλάδα. Το σημαντικό είναι να φθάσουν στον ασθενή μέσα σε 24 ώρες», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου