ΤΟΠΙΚΑ

Σύλληψη και στο Βόλο για το κύκλωμα νονών 37 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΙΣΟΒΙΤΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

σύλληψη-και-στο-βόλο-για-το-κύκλωμα-νον-837115

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες για την υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε εκβιάσεις και εκρήξεις

Εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε υποθέσεις εκβιασμών και εκρήξεων με συνολικά 37 κατηγορούμενους και δεκαεφτά συλληφθέντες ανάμεσά τους και ένας Βολιώτης εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός Αμυνας Τσοχατζόπουλος και μία δικηγόρος που ήδη συνελήφθη. Σε συνέντευξη Τύπου, του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Παναγιώτη Στάθη αναπτύχθηκε πλήρως ο τρόπος που λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, διενεργήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, κατά την οποία εξιχνιάστηκε η υπόθεση της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε κατοικία προσώπου, που έλαβε χώρα στη Μεταμόρφωση Αττικής, την 01.01.2015 και ώρα 05.00.

Εκεί είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 πυροκροτητές, 2 κομμάτια βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο και κομμάτια στουπιού. Το σπίτι ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο ποινικού καταδίκου. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης είχε αποδώσει σε πρόσφατη δίκη για την απόπειρα απόδρασής του, στο συγγενικό του αυτό πρόσωπο, το γεγονός ότι είχε απωλέσει χρηματικό ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ, λύτρα από έκνομη δραστηριότητά του – αρπαγή.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν υποθέσεις όπως η βομβιστική επίθεση που συνέβη το Νοέμβριο του 2012 σε κατοικία στην περιοχή του Χαλανδρίου, δικαστικού, Προέδρου Δικαστηρίου που είχε επιβάλλει ποινές σε δράστες αρπαγής – απαγωγής επιχειρηματία.

Συνολικά αποδίδονται αξιόποινες πράξεις και κατηγορίες σε 37 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων, εκβιάσεων, υποθέσεων αρπαγών, τοποθετήσεων εκρηκτικών μηχανισμών, απόπειρας ανθρωποκτονιών.

Τα 17 άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν είχαν κεντρικό – συμμετοχικό, καθώς και περιφερειακό – βοηθητικό ρόλο. Μεταξύ αυτών ένας απότακτος αστυνομικός , ο οποίος κρατείται ήδη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για ενεργή συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση, ένας αστυνομικός, καθώς και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος κατηγορούμενοι για δωροληψία υπαλλήλου.

Κατηγορούνται τρία αρχηγικά μέλη, έγκλειστοι Φυλακών και 10 ακόμα πρόσωπα, έγκλειστοι Φυλακών, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Καταζητείται ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης με κεντρικό ρόλο, το οποίο φυγοδικεί. Υπενθυμίζεται, ότι αναζητείται, με ανοικτή ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 28.8.2014 για τη ληστεία του Διστόμου Βοιωτίας.

Όλοι κατηγορούμενοι σε απροσδιόριστο παρελθόντα χρόνο συγκρότησαν οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία με βεβαιότητα εξακριβώθηκε ότι δρούσε αδιάκοπα συντονισμένα και συγκροτημένα, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2011 και δραστηριοποιείτο έκνομα στις ευρύτερες περιοχές του νομού Αττικής και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις – Τρίκαλα, Λάρισα, περιοχή Ηλείας.

Οι τρεις έγκλειστοι κατάδικοι είναι τα αρχηγικά μέλη της ομάδας, οι οποίοι συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τους αρχηγικούς ρόλους και αναθέτοντας στα υπόλοιπα μέλη επιμέρους καθήκοντα, που εξυπηρετούν τους παράνομους σκοπούς.

Βασικά χαρακτηριστικά, η επιχειρησιακή δομή, η διάρκεια συγκρότησης, η σαφής κατανομή των ρόλων, η ύπαρξη αφθονίας τεχνικών οικονομικών μέσων και η στοχοθεσία επίτευξης μεγάλης έκτασης πλουτισμού.

Ειδικότεροι σκοποί ήταν να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικά ποσά προβαίνοντας σε αρπαγές προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων, «συμβόλαια» δηλαδή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προστασία καταστημάτων, χορήγηση τοκογλυφικών δανείων.

Τις εντολές, τις γραπτές και προφορικές τις έδιναν πάντα δια ζώσης, σε κρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας, μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων.

Ειδικότερα διαφαίνεται, ότι εξέδωσαν «συμβόλαιο θανάτου» για Πρόεδρο Εφετών καθώς και αστυνομικών της συνοδείας της. Επειδή το πρόσωπο που ανέλαβε την ανθρωποκτονία συνελήφθη λίγες μέρες πριν εκτελέσει αυτό το σχέδιο αποπειράθηκαν, με άλλο τρόπο, δηλ. την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στη κατοικία, για να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στις 22/11/2012.

Σε άλλη περίπτωση τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε Εισαγγελικό λειτουργό την 20/07/2013 με τον ίδιο σκοπό, ενώ ερευνάται μια περίπτωση τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε διευθυντή καταστήματος κράτησης με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο του.

Τοποθέτησαν 3 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε οικίες 16/04 ,15/05, 16/07/2014 προκειμένου να αποκομίσουν εκβιαστικά χρήματα από κρατούμενο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη της ομάδας που συλλαμβάνονται ή άλλα που βρίσκονται έγκλειστα, αντικαθίσταται με άλλα μέλη, με σκοπό η εγκληματική δραστηριότητα να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η συνεχής εγκληματική δράση εκτιμάται ότι έχει αποφέρει στους αρχηγούς και στα μέλη της οργάνωσης τεράστια οικονομικά έσοδα και υλικά οφέλη, τα οποία στην συνέχεια όπως έχει αποδειχθεί μετουσιώνονται σε περιουσιακά στοιχεία, μέσω υπόπτων συναλλαγών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου