ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς σύνταξη επί δύο μήνες καρκινοπαθής ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ

χωρίς-σύνταξη-επί-δύο-μήνες-καρκινοπα-836198

Εν αναμονή του νέου ραντεβού με το ΚΕΠΑ, ενώ δικαιούται παράταση στη χορήγησή της

Στο περίμενε για την παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης βρίσκεται από τον Απρίλιο ασθενής με 80% πιστοποιημένη αναπηρία από μεταστατικό καρκίνο.

Σύμφωνα με συγγενικό πρόσωπο του ασθενούς, η επίμαχη αίτηση κατατέθηκε εδώ και δύο μήνες, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με το πρωτόκολλο στο παράρτημα του Οργανισμού στο Βόλο. Σήμερα η καθυστέρηση στην απάντηση του αιτήματος συνεχίζεται στη Λάρισα, καθώς το αρμόδιο τμήμα έχει πλήθος αιτημάτων και η αξιολόγησή τους για την κατά προτεραιότητα κρίση των περιστατικών είναι και δύσκολη και δεν επιτρέπεται κιόλας.

Ανείπωτος είναι ο γολγοθάς για την παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης κατά έξι μήνες, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, για ασθενείς – ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Η τελευταία ενημέρωση που έχει η οικογένεια είναι ότι η εκκαθάριση των συντάξεων έχει προγραμματιστεί για να τακτοποιηθεί μετά τον Αύγουστο…

Σε όλο αυτό το διάστημα ο ασθενής είναι καλυμμένος για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ, ενώ αναμένει να κλειστεί το νέο ραντεβού που θα έχει με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ομως, είναι πλήρως εκτεθειμένος απέναντι σε όσες οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν και μάλιστα στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης που υπάρχει πλήρης έλλειψη ρευστότητας.

Ο ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οφείλει να παρατείνει τη χορήγηση της σύνταξης για έξι μήνες. Πλην, όμως, όπως επισημάνθηκε, τα χρήματα θα πιστωθούν καθυστερημένα και μάλιστα θα υπάρχει και ο κίνδυνος κατασχέσεων μέρους τους, αν υπάρχει οφειλή στο Δημόσιο, ακόμη και αν πρόκειται για σωρευμένες συντάξεις εφόσον το πληρωτέο ποσό θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Ο συγγενής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν όταν θα μπουν όλα τα χρήματα στο λογαριασμό τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο να μην υπάρχουν τότε οφειλές όταν ο ασθενής δεν μπορεί να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του για τόσους μήνες;

Ανάλογα παράπονα γίνονται και από άλλους επαγγελματίες με προβλήματα υγείας στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνα Πλαστάρα, η Ομοσπονδία έχει υπόψη της άλλα εννέα περιστατικά με το ίδιο πρόβλημα.

«Οι άνθρωποι μένουν χωρίς χρήματα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές και ανίατες ασθένειες που απαιτούν και κόπο και θεραπείες. Δεν μπορούν επί τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες να μένουν χωρίς χρήματα, ενώ υπάρχει και θέμα με τις παλαιότερες οφειλές.

Οταν τα χρήματα των συντάξεων θα μπουν σωρευτικά ίσως κάποιοι βρεθούν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να διαπιστώσουν ότι μέρος των συντάξεων κατασχέθηκαν για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Εμείς σαν ΟΕΒΕΜ ζητήσαμε από τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΕ Δημήτρη Χριστοφορίδη να παρέμβει και να μειωθεί ο χρόνος, να υπάρξει κάποια προστασία» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου