ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελία Βόλου: Στο αυτόφωρο οι βασανιστές ζώων

εισαγγελία-βόλου-στο-αυτόφωρο-οι-βασα-834658

Κοινοποιήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου στην Αστυνομία η εγκύκλιος Σμυρλή για την κακοποίηση ζώων συντροφιάς

Παρελήφθη από την Εισαγγελία Βόλου η εγκύκλιος της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολγας Σμυρλή για τα περιστατικά κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς σε βάρος ζώων συντροφιάς. Η Εισαγγελία Βόλου ενημέρωσε εγγράφως τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας δίνοντας οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου 4039/12 για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα και την προστασία τους από πράξεις βίας και εκμετάλλευσης.

Η Εισαγγελία Βόλου ζητεί να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία τους και όταν υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση να γίνονται άμεσες ενέργειες για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

Στις οδηγίες επισυνάπτεται η εγκύκλιος της κ. Σμυρλή και παραγγέλλεται η κοινοποίηση σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του νομού.

Επισημαίνεται ότι σε άμεσο χρονικό διάστημα αναμένεται να μετατραπεί σε βαθμό κακουργήματος το αδίκημα της κακοποίησης και του βασανισμού ζώων, το οποίο σήμερα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Μετά τα πρόσφατα φρικτά κρούσματα κακοποίησης σε Κρήτη και Νίκαια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την αλλαγή του χαρακτήρα του αδικήματος, η οποία αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε χωριό των Χανίων ένας άνδρας έδεσε και κρέμασε τον σκύλου του στην αυλή του σπιτιού του και του έκοψε τους όρχεις με τανάλια. Στη Νίκαια ένας άλλος δράστης επιτέθηκε και μαχαίρωνε αλύπητα με σουγιά σε έναν σκύλο της γειτονιάς του, ενώ ένας δεύτερος άνδρας χτυπούσε το άμοιρο ζώο με σκουπόξυλο.

Κρούσματα κακοποίησης δυστυχώς καταγράφονται παντού στην Ελλάδα και στον Βόλο και τη Μαγνησία. Μόλις το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκε σκύλος πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στη Νέα Ιωνία να είναι σοβαρά τραυματισμένος από μαχαίρι. Το ζώο αιμορραγούσε ακατάσχετα, ενώ έτρεμε και έκλαιγε. Ευσυνείδητοι πολίτες έτρεξαν άμεσα να το βοηθήσουν και για να επανέλθει απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση.

Επισημαίνεται ότι σήμερα οι παραβάτες του νόμου για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα με πράξεις φρίκης τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ.

Η νομοθεσία απαγορεύει τον βασανισμό, την κακοποίηση, τη κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιασδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου