ΤΟΠΙΚΑ

Εξώδικο ΕΛΜΕ προς Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

εξώδικο-ελμε-προς-δ-δ-ε-μαγνησίας-834404

Ζητεί να μη γίνουν περικοπές σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα μπορέσουν ή θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις καταλήψεων

Εξώδικη όχληση προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πρόκειται να απευθύνει… «προληπτικά» η τοπική Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης μετά από οδηγία της Ομοσπονδίας και προκειμένου να μην ισχύσουν περικοπές στους μισθούς εκπαιδευτικών που δεν θα μπορέσουν ή θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τηλεκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Προς το παρόν και σύμφωνα τόσο με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπο Σταχτέα, όσο και με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή, σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επισήμως «αρνητές τηλεκπαίδευσης».

Παρ’ όλα αυτά με αφορμή εγκύκλιο της γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής στην οποία γίνεται επίκληση διατάξεων της ΚΥΑ καθώς και των διατάξεων των εφαρμοστικών της εγκυκλίων, οι καθηγητές δρουν… προληπτικά.

Ζήτησαν τη συνδρομή του νομικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ που έκρινε ότι «η υποχρεωτικώς επιβαλλόμενη παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς με δικά τους μέσα και εξοπλισμό στην οποία πολλοί μαθητές δεν μπορούν να μετάσχουν λόγω ελλείψεως των αναγκαίων πόρων, και η ταυτόχρονη επιβολή της υποχρεώσεως στους εκπαιδευτικούς να τιμωρήσουν τους μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους, με αποκλεισμό τους από την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και με ταυτόχρονη επιβολή σε τούτους απουσιών με κίνδυνο να μην περατώσουν την σχολική χρονιά,δεν δύναται να θεωρηθεί «καθήκον» των εκπαιδευτικών, η αποχή από την άσκηση του οποίου να μπορεί να επισύρει νομίμως την οικονομική συνέπεια της περικοπής των αποδοχών τους κατά την διάταξη του άρθρου 25 παρ.2 ν.4354/2015. Και δεν δύναται να θεωρηθούν καθήκοντα των εκπαιδευτικών οι δύο αυτές υποχρεώσεις που θέτει η ΚΥΑ με αρ. 131451/ΓΔ4/30-09-2020, διότι κείνται εκτός του συστήματος και πνεύματος των συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων και οι οποίες διέπουν διαχρονικώς την παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το κράτος».

Στη νομική γνωμοδότηση τονίζεται ότι «οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται κανονικά στο χώρο του σχολείου, αλλά δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτόν λόγω των καταλήψεων» και ότι «τυχόν έκδοση τέτοιων πράξεων περικοπής των αποδοχών τους με επίκληση του άρθρου 25 παρ.2 ν.4354/2015 σε συνδ. με το άρθρο 13 παρ.8 ν.1566/1985θα είναι παράνομη και ακυρωτέα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας δε ζητά από τον διευθυντή να απέχει «από την έκδοση πράξεων περικοπής αποδοχών των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως που απέχουν από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, τον αποκλεισμό των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές από την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιβολή στους μαθητές αυτούς απουσιών, συνεπεία της από 7.10.2020 απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου