ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση ψηφίσματος των «έξι» για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου

πρόταση-ψηφίσματος-των-έξι-για-τη-δι-833503

Πρόταση ψηφίσματος στον απόηχο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, καταθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ιάσονας Αποστολάκης, Κων. Γαργάλας, Ματθαίος Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Ι. Μολοχίδης.

Το προτεινόμενο ψήφισμα

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που προτείνεται να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Η Τ.Τ.Ι.Ρ. είναι μια συμφωνία που προέκυψε, μετά από τέσσερα χρόνια μυστικών διεργασιών και χωρίς καμιά συλλογική και δημοκρατική θεσμική διαδικασία διαλόγου και ελέγχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, επιδιώκεται ο περιορισμός του δημοκρατικού ελέγχου και των κανόνων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου από κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος των επενδυτών.

Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει ως συλλογική μας απόφαση να απαιτηθούν τα παρακάτω:

α) Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το σχέδιο της συμφωνίας και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

β) Να υιοθετηθούν σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο διατάξεις που δεν θα περιορίζουν το ρόλο της Τ.Α. – ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη λήψη αποφάσεων στους τομείς προμηθειών και υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά αντίθετα θα τον ενδυναμώνουν.

γ) Να εφαρμοστούν ρυθμιστικοί κανόνες για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και την εργασία που να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση και όχι να την απαξιώνουν. Ιδιαίτερα για τα τρόφιμα να καταστεί υποχρεωτική η σήμανση προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα.

δ) Να προβλεφθούν ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των πολιτών και να κατοχυρώνουν απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών όπως το νερό και οι υπηρεσίες υγείας.

ε) Οι όποιοι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών (ISDS ή ICS) δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους ισχύοντες θεσμούς δικαίου και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Οι νόμοι των κρατών υπερισχύουν των εμπορικών πολιτικών των επιχειρήσεων.

στ) Η όποια τελική συμφωνία, αν τελικά επιτευχθεί, θα πρέπει πριν την εφαρμογή της, να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο από τους αντίστοιχους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα οφείλει να συνταχθεί στον αγώνα που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ευρώπη και Αμερική εκατοντάδες κινήματα, οργανώσεις, Δήμοι, Περιφέρειες και Πολιτείες, ανακηρύσσοντας τις περιοχές τους ως «T.T.I.P. FREE ZONES»:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, συνυπογράφοντας το κείμενο της Βαρκελώνης, κηρύσσει τον Δήμο Βόλου ως Ζώνη Ελεύθερη από τις TTIP- CETA- TISA».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου