ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοψία, περισυλλογές και μηνύσεις από επιθέσεις αδέσποτων

αυτοψία-περισυλλογές-και-μηνύσεις-απ-83238

Μετά το επεισόδιο με θύμα την 71χρονη «άνοιξαν στόματα» και άλλων παθόντων για τα σκυλιά, που βρίσκονται σε καθεστώς «άτυπης ιδιοκτησίας» – Αρχίζουν έλεγχοι για δεσποζόμενα πόρτα – πόρτα.

Σε αυτοψία στην περιοχή της Αλλης Μεριάς, στο σημείο όπου πριν από τρεις ημέρες μία 71χρονη Βολιώτισσα λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της, όταν δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων που την κατασπάραξαν, προχώρησε χθες το πρωί πολυμελές κλιμάκιο του Δήμου Βόλου, προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει συμβεί.

Την περασμένη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα, 71χρονη που είχε βγει να πάει στο μάρκετ για να αγοράσει σοκολάτες για τα εγγονάκια της, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων. Της όρμηξαν, την έριξαν κάτω και άρχισαν να την δαγκώνουν στο χέρι και στο πόδι, ενώ η ίδια απελπισμένη καλούσε σε βοήθεια. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν από το σημείο περνούσε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, Αχιλλέας Καλυβιώτης, ο οποίος επενέβη, έδιωξε τα σκυλιά και μετέφερε την άτυχη γυναίκα αιμόφυρτη στο Νοσοκομείο, όπου γιατροί την οδήγησαν άμεσα στο χειρουργείο για να περιποιηθούν τα εκτεταμένα τραύματά της.

Για το συμβάν, η Εισαγγελία Βόλου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου, ενώ παρέμβαση έκανε και η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας, ζητώντας από τον Δήμο Βόλου να ερευνήσει το συμβάν, καθώς μαρτυρίες έκαναν λόγο για αγέλη αδέσποτων που επιτέθηκαν στην 71χρονη.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Βόλου σε θέματα αδέσποτων, κτηνίατρο, Μιχάλη Τακόπουλο, τα σκυλιά που επιτέθηκαν στην 71χρονη δεν είναι αδέσποτα αλλά ζουν στην περιοχή «υπό καθεστώς άτυπης ιδιοκτησίας».

Μαζικές αναφορές για επιθέσεις από την ίδια αγέλη

Οπως ανέφερε, στην υπηρεσία χθες το πρωί, τηλεφώνησαν πολίτες και μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου που δέχθηκαν μηνύματα δημοτών μέσω Facebook, οι οποίοι έχουν πέσει επίσης θύματα επίθεσης της συγκεκριμένης αγέλης, στο συγκεκριμένο σημείο, που εκτυλίχθηκε το αιματηρό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα σκυλιά φέρονται να φροντίζουν ένας κτηνοτρόφος που έχει το ποιμνιοστάσιό του στην περιοχή και ένας ακόμη ιδιώτης, ο οποίος έχει κατασκευάσει έξω από το σπίτι του μέχρι και σπιτάκι για τα σκυλιά, τα οποία φέρεται να ταΐζει.

Δημότες μάλιστα φρόντισαν να στείλουν στην υπηρεσία φωτογραφίες και να επιδείξουν το ακριβές σημείο της επίθεσης, βάσει και δικών τους δυσάρεστων

εμπειριών. Μάλιστα ένας εξ αυτών, υποστήριξε ότι μία ημέρα πριν το συμβάν με την 71χρονη και ενώ είχε βγάλει βόλτα τον δικό του σκύλο, είχε δεχθεί επίθεση από την αγέλη και είχε απευθύνει συστάσεις στον έναν εκ των δύο που φροντίζουν τα συγκεκριμένα σκυλιά, προκειμένου να τα περιορίσουν στον χώρο τους και να μην τα αφήνουν ελεύθερα.

Ατσιπάριστα, αστείρωτα και ελεύθερα

Σύμφωνα με τον κ. Τακόπουλο, όλη η υπηρεσία χθες το πρωί, βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Βρήκαν ένα θηλυκό σκυλί και τέσσερα κουτάβια έξω από το ποιμνιοστάσιο και κοντά στο σπίτι που διαθέτει μέχρι και σπιτάκι για τα σκυλιά, άλλα δύο μεγαλόσωμα ζώα. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι το ένα από τα σκυλιά φορούσε κόκκινο λουράκι. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, δεν βρέθηκε.

Οπως διαπίστωσαν στελέχη της υπηρεσίας τα σκυλιά δεν είναι στειρωμένα, δεν είναι τσιπαρισμένα και περιφέρονται ελεύθερα στην περιοχή, χωρίς να περιορίζονται.

Επίσης κατά την ώρα της αυτοψίας, δεν ήταν κανένας στην περιοχή, ούτε ο κτηνοτρόφος, ούτε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

«Είναι προφανές ότι τα σκυλιά είναι σε καθεστώς άτυπης ιδιοκτησίας. Τα έχουν, τα φροντίζουν, τα ταΐζουν, είναι δηλαδή καλοζωισμένα, έχουν φύλαξη, αλλά δεν τα περιορίζουν όπως προβλέπει ο Νόμος, ούτε τα έχουν τσιπάρει ή στειρώσει», ανέφερε ο κ. Τακόπουλος.

Αμεσα στελέχη της υπηρεσίας περισυνέλλεξαν τα δύο από τα τρία ενήλικα σκυλιά, τα οποία βάσει των μαρτυριών ήταν αυτά που δάγκωσαν την 71χρονη και οδηγήθηκαν στο καταφύγιο, προκειμένου να στειρωθούν, να εμβολιαστούν και να τσιπαριστούν, πριν η ειδική πενταμελής επιτροπή αποφασίσει για την τύχη τους.

Μηνύσεις και έλεγχοι πόρτα – πόρτα

«Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις», ανέφερε ο κ. Τακόπουλος για την περίπτωση των σκύλων που επιτέθηκαν στην 71χρονη. Σήμερα το πρωί, αναμένεται να μεταβεί στην Εισαγγελία Βόλου προκειμένου να καταθέσει αναφορά με όλα όσα διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Βόλου.

Χθες πάντως, στην Εισαγγελία Βόλου απευθύνθηκε και ο δημότης ο οποίος δέχθηκε επίθεση από την ίδια αγέλη, στον ίδιο δρόμο, μία ημέρα μετά το συμβάν με την 71χρονη.

Το συγκεκριμένο συμβάν φαίνεται να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Δήμο Βόλου. Αμεσα θα ξεκινήσει έλεγχος στα δεσποζόμενα πόρτα – πόρτα, μαντρί – μαντρί, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες έχουν φροντίσει για το τσιπάρισμα και τη στείρωση των σκύλων τους και την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

«Τα ατσιπάριστα σκυλιά έστω κι αν είναι δεσποζόμενα θεωρούνται αδέσποτα, με αποτέλεσμα ο Δήμος Βόλου να είναι υπόλογος σε παρόμοια περιστατικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», εξήγησε ο κ. Τακόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου