ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Αγοραστός: «Εμείς δεν εμπλεκόμαστε πουθενά»

κώστας-αγοραστός-εμείς-δεν-εμπλεκόμ-832243

Μόνο στη διεκδίκηση χρηματοδότησης, δήλωσε ο περιφερειάρχης σχετικά με τη μονάδα παραγωγής SRF στον Βόλο -Διαψεύδει την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

«Εμείς προφυλάσσουμε το περιβάλλον. Είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα να εναρμονιστεί με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) να γίνουν ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων μετά την ανακύκλωση). Στο πλαίσιο αυτό βοηθάμε τη Θεσσαλία να γίνει πιο πράσινη και διεκδικούμε τις χρηματοδοτήσεις έργων».

Τα παραπάνω δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ερωτηθείς για την αναφορά του στο προόσφατο συνέδριο για τον Πηνειό, στη Λάρισα, σχετικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της μονάδας παραγωγής SRF στον Βόλο.

«Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που να είναι συμβατές με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να μετακυλύουν το μικρότερο δυνατό κόστος στον πολίτη» επισήμανε ο κ. Αγοραστός ερωτηθείς για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «μας είχαν εκχωρήσει 44.100.000 € και είπαμε ότι η πρώτη μονάδα που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της κατασκευής του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Θεσσαλίας, είχε ενταχθεί με 33,1 εκ. € και είπαμε ότι θα διασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα, για να ενταχθούν και οι άλλες δύο μονάδες, γιατί πρέπει να γίνει αυτό και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τη Θεσσαλία να ρυπαίνεται».

Οι μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι μονάδες απορρύπανσης. Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «δεν είναι μονάδες που προκαλούν ρύπανση. Η επόμενη μονάδα που φαίνεται να είναι έτοιμη είναι της Μαγνησίας και θα ακολουθήσει η μονάδα της Λάρισας».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για το είδος της μονάδας που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στη Μαγνησία την έχει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μαγνησίας, που μετέχουν όλοι οι Δήμοι, ενώ η Περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή.

«Ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων έγινε το 2016 από το Υπουργείο, συνεπώς όσοι έχουν αντίρρηση για το είδος της μονάδας που θα δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή, εκεί πρέπει ν’ απευθυνθούν και στους βουλευτές, για ν’ αλλάξουν τον νόμο», ανέφερε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «ο Αγοραστός δεν εντάσσει το έργο, όπως λένε κάποιοι που θέλουν να ρίχνουν λάσπη και έχουν βρόμικα χέρια. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε πουθενά, παρά μόνο στη διαδικασία διεκδίκησης χρηματοδότησης από την Ευρώπη, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και επί ημερών μας έχουμε δώσει δείγματα γραφής».

Διαψεύδει την Επιτροπή Πολιτών η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης χθες στην 111 Π.Μ., η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και ήταν κατηγορηματική.

«Αυτό που ειπώθηκε και ήταν κοινή παραδοχή όλων στη χθεσινή (σημ. προχθεσινή) συνάντηση ήταν ότι όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για οτιδήποτε σχετίζεται με θέματα περιβαλλοντικά και δη με την εν λόγω παραγωγή RDF – SRF, τότε θα μιλήσουμε και θα τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένων δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι: «Τώρα, όπως παραδέχτηκαν και εκείνοι, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Θα έχουμε μία βάση δεδομένων, θα δούμε τι προτείνεται και επί αυτού θα τοποθετηθούμε».

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ακολούθως ότι «αυτό που θέλω να πω και είπα και χθες (σ.σ. προχθές) είναι ότι τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε με οτιδήποτε πλήττει ή θέτει υπό αμφισβήτηση στην εξασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Σε επανειλημμένη ερώτηση αν δεσμεύτηκε για τη μη έγκριση της μελέτης η ίδια απάντησε: «Είπα αυτό ακριβώς. Το Περιφερειακό Συμβούλιο και η εισήγηση της γνωμοδότησης θα είναι επί συγκεκριμένων θεμάτων όταν αυτά υπάρξουν».

Η κ. Κολυνδρίνη προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, διαψεύδοντας ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, η οποία μεταξύ των άλλων της απέδωσε τα εξής: «Σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου, υπήρξε η σαφής δέσμευση (σ.σ. από την αντιπεριφερειάρχη) ότι καμία μελέτη που θα περιλαμβάνει την παραγωγή SRF ή RDF δεν θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Αντίδραση από τον Δήμο Βόλου

Η επίμαχη ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τον Δήμο Βόλου.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου αναφέρονται τα εξής: «Αν και η «ανακοίνωση» σύμφωνα με την οποία η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί μελέτη από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από το Δήμο Βόλου δόθηκε από την γνωστή αναξιόπιστη κίνηση πολιτών, που λειτουργεί με κίνητρα εν πολλοίς αδιευκρίνιστα, εν τούτοις το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκε μας επιτρέπει να εικάσουμε πως όντως έγινε.

Αυτό μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα: Ή ότι η κ. αντιπεριφερειάρχης έχει πλήρη άγνοια του θέματος ή ότι απλώς ψηφοθηρεί χαριεντιζόμενη με τους Λημνιούς και τους Μπαξεβανόπουλους ή ότι βρίσκεται σε ευθεία διάσταση με τον πολιτικό της προϊστάμενο, περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, που μόλις προ ημερών δήλωνε ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Ετσι αφού υπενθυμίσουμε ότι υπεύθυνη και αποκλειστικά αρμόδια για τα θέματα που αφορούν στην πόλη του Βόλου είναι μόνο η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι θεσμικοί ή εξωθεσμικοί παράγοντας, που καμία σχέση έχουν με αυτήν, περιμένουμε με ενδιαφέρον τις επίσημες διευκρινίσεις για την βασιμότητα ή μη των δηλώσεων αυτών για να καθορίσουμε τη στάση μας.

Εμείς συνεχίζουμε με βάση τον εγκεκριμένο εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό και όχι τις επιθυμίες ή τις ιδεοληψίες κάθε πολιτικάντη ή κάθε τυχοδιώκτη. Προχωρούμε για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό Βόλο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και η τύχη των ανθρώπων του δεν θα ορίζεται από τους κάθε λογής Λημνιούς και όσους με πρακτικές και συμπεριφορές μια απολιθωμένης πολιτικής σκέψης τον καθήλωσαν στην υπανάπτυξη και του στέρησαν μοναδικές αναπτυξιακές ευκαιρίες, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν και που εμείς αξιοποιούμε».

Απάντηση από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου απάντηση έδωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών αναφέροντας τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή Βόλου για άλλη μια φορά και ελλείψει επιχειρημάτων προβαίνει σε έκδοση δελτίων τύπου που διακρίνονται για τον γέλωτα που προσφέρουν. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι η φρασεολογία υποβιβάζει το επίπεδο που θα έπρεπε να διαθέτουν οι ανακοινώσεις μιας επίσημης αυτοδιοικητικής Αρχής και επικεντρώνουμε στο ένα και μοναδικό νόημα που βγαίνει: ότι ο Δήμος Βόλου με τέτοια Δημοτική Αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τσιμεντοβιομηχάνων που θα έχουν στην πόρτα τους έτοιμο SRF (δεματοποιημένα σκουπίδια) για καύση και τον κάθε λογής εργολάβο που θα διαχειριστεί τη μονάδα επεξεργασίας με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα που θα βαρύνουν τους Βολιώτες.

Αν η παράταξη που διοικεί αυτή τη στιγμή το Δήμο Βόλου θέλει να αποδείξει το αντίθετο ας απαντήσει ευθαρσώς στο εξής:

1) Κατέθεσε τελικά αγωγή κατά της ΑΓΕΤ ο κύριος Δήμαρχος ή απλά κοροϊδεύει 150.000 συμπολίτες μας με τη μνημειώδη και μεγαλειώδη παρουσία του στα δικαστήρια στις 3-5-2018; Αν υπάρχει έστω η παραμικρή ευθιξία και πολιτικό θάρρος ας μας το αποδείξει με το ανάλογο δικόγραφο. Καθετί άλλο θα αποτελεί προσφερόμενη φενάκη προς τους Βολιώτες.

2) Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το εν λόγω εργοστάσιο παραγωγής SRF ή μιλάμε μόνο για μια προμελέτη που βρίσκεται στον αέρα;

Δήμαρχε, ελπίζουμε να μην καταφύγετε ξανά σε εξύβριση ή συνειδητή παράφραση ονομάτων για να δημιουργηθούν εντυπώσεις κατά των μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, διότι να σας ενημερώσουμε ότι στις 30-11-2018 καλείστε από τη δικαιοσύνη για αυτό το παράπτωμα.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή ευτυχώς έχει ημερομηνία λήξης τον Μάιο του 2019. Οι Βολιώτες πρέπει ενωμένοι να πουν ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ΟΧΙ στο εργοστάσιο παραγωγής SRF».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου