ΤΟΠΙΚΑ

Φοροτεχνικοί: Φαύλος κύκλος ο δανεισμός

φοροτεχνικοί-φαύλος-κύκλος-ο-δανεισμ-831035

Κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε για τα επόμενα δέκα χρόνια με τις συντάξεις, εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ύψους 20,3 δισ. ευρώ, αλλά παραμένει δεσμευμένη από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι συντάξεις θα πληρώνονταν κανονικά. Δεν θα υπήρχε ανάγκη για νέο ασφαλιστικό – φορολογικό. Δεν θα αυξάνονταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατά 12 δισ. ευρώ το χρόνο και δεν θα οδηγούμασταν κάθε χρόνο σε νέο δανεισμό.

Τα παραπάνω τόνισαν στην ημερίδα του Συλλόγου Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ο πρώην Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αντώνης Μουζάκης.

«Η μυθολογία τον τελευταίο καιρό αλωνίζει τους πάντες. Ακούγαμε πριν από ένα 1.5 χρόνο την προηγούμενη κυβέρνηση να λέει ότι ήταν μονόδρομος το ασφαλιστικό. Οτι δεν έχουμε άλλες επιλογές. Δεν τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά μέχρι πρότινος. Τώρα τα λέει και αυτός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθυγραμμιστεί και λένε τα ίδια πράγματα. Και οι δύο και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί λένε ψέματα» είπε ο κ. Ρωμανιάς.

Το γεγονός ότι τα 20,3 δισ. ευρώ λιμνάζουν πρέπει να βάλουν υπόνοιες. Ο πρώην Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα και τα χρησιμοποιούν άλλοι και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα ταμεία δεν έδωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ομόλογα ή μετοχές ή έντοκα γραμμάτια, αλλά μετρητά. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει μετατρέψει με δική της πρωτοβουλία και δική της επιλογή τα μετρητά σε ομόλογα και αν είναι να πωληθεί κάποιο ομόλογο -που είναι πεσμένα τώρα- χρεώνονται τα ταμεία» εξήγησε.

Εγώ προσωπικά, είπε ο ίδιος, είχα ενημερώσει τι συμβαίνει. «Δεν είναι μόνο επί 40 χρόνια στα ταμεία τα χρήματα, τα οποία εκμεταλλεύονταν άλλοι, ενώ αυτοί δεν έπαιρναν ούτε το ελάχιστο επιτόκιο. Δεν είναι ότι ήρθε μετά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και αγόρασαν μετοχές φούσκες. Δεν είναι ότι ήρθαν μετά δομημένα ομόλογα. Δεν τελειώνει η ιστορία με το PSI. Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς, ο οποίος να ορθώσει το ανάστημά του και να μας πει ότι η αλήθεια είναι ότι τα ταμεία έχουν χρήματα, μπορούν για δέκα χρόνια να εξασφαλίσουν τις σημερινές συντάξεις, αλλά λόγω του ότι τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα παρουσιάζεται αυτή η ανωμαλία» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συντάξεις, τονίζοντας ότι με το νέο Νόμο θα λειτουργήσει ο κόφτης με δραματικές μειώσεις με δείκτες αναπλήρωσης κλασματικούς που για τα 42 χρόνια ή και παραπάνω θα φάνουν στο 41%, η δε ανεπαρκέστατη εθνική σύνταξη δεν θα μπορεί να πιάσει τα παλιά επίπεδα. Ηδη, συμπλήρωσε, ξεκίνησαν αθρόες προσφυγές και ο Νόμος ο καλοκαιρινός είναι υπό κρίση, καθώς έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το εισόδημα δεν θα καλύπτει τον βιοπορισμό

Το εναπομείναν εισόδημα δεν θα μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες βιοπορισμού, είπε από την πλευρά του ο κ. Μουζάκης ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στους Νόμους 4387 και 4389, τονίζοντας ότι φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν ως αποτέλεσμα τα 2/3 του εισοδήματος να πηγαίνει σε φόρους και εισφορές.

«Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις – λογικές το σίγουρο είναι ότι καταφέρνουν να οδηγήσουμε τον κόσμο σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή» είπε ο ίδιος. Προκύπτει και από τα έσοδα. Ο κ. Μουζάκης είπε προς επίρρωση ότι τα τελευταία χρόνια -και το 2015 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με μέσο όρο 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

«Δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα. Δεν θα συλλεχθούν τα απαιτούμενα και προϋπολογισμένα έσοδα. Υπάρχουν και οι έμμεσοι φόροι. Θα οδηγηθούμε σε νέα ελλείμματα, ανάγκες για νέο δανεισμό. Τέτοιες λογικές οδηγούν σε φαύλο κύκλο» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου