ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ανιχνεύτηκαν φορείς στο Βόλο

δεν-ανιχνεύτηκαν-φορείς-στο-βόλο-83092
Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εμφάνιση του AIDS και, παρά την πρόοδο της επιστήμης σε θεραπευτικό επίπεδο, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν ως προς την πρόληψη. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στο 2012 καταγράφεται αύξηση άνω του 50% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το επικίνδυνο στέλεχος του ιού φέρει το 22% των οροθετικών από τον Βόλο έως την Αλεξανδρούπολη και αφορά σε άνδρες που έχουν έρθει σε επαφή με άντρες, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό φτάνει μετά βίας το 6,4%.

Στο Βόλο από τις αιμοληψίες που γίνονται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου δεν έχει ανιχνευθεί φορέας της νόσου μέσα στο 2012 αλλά ούτε τα πέντε τελευταία χρόνια.

Όποιος ωστόσο επιθυμεί να εξεταστεί μπορεί να καταφύγει στο Νοσοκομείο Βόλου, 6-8 εβδομάδες μετά την επικίνδυνη επαφή και να εξεταστεί ανώνυμα πληρώνοντας μόνο το αντίτιμο των 5 ευρώ της επίσκεψης στο Νοσοκομείο

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που δόθηκαν στην δημοσιότητα με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, το ποσοστό των οροθετικών ήταν το 2009 15%. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί ανεξήγητα και πλέον αγγίζουν το 22%.

Σήμερα, από τους περίπου 13.000 ασθενείς με AIDS στην Ελλάδα, μόνο οι μισοί υποβάλλονται σε κάποιου είδους θεραπεία, είτε επειδή δεν πληρούν τα κλινικά κριτήρια για αντιρετροϊκή αγωγή είτε διότι πρόκειται για άτομα με κακή συμμόρφωση στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Η μεγάλη αύξηση αφορά κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία, για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτήν την κοινωνική ομάδα και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη διάδοση του AIDS στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση, ανακοίνωσαν σήμερα Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Όμως στη διάρκεια του 2011 υπήρξαν 256 κρούσματα, ενώ άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε χθες πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης τουAIDS ο αριθμός νέων HIV λοιμώξεων στο τέλος του 2012 θα υπερβεί τις 1.250, γεγονός που σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη από 50% συγκριτικά με το 2011» που είχαν καταγραφεί συνολικά 954 νέα περιστατικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου