ΤΟΠΙΚΑ

«Θα σχεδιάσουμε τον Βόλο της επόμενης 20ετίας» ~ Συνέντευξη του Απόστολου Παπαδούλη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

θα-σχεδιάσουμε-τον-βόλο-της-επόμενης-20-830884

Το κάλεσμα του υποψηφίου δημάρχου Βόλου με τη στήριξη ΚΙΝΑΛ και Ποταμιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς σχολιάζει το έργο της δημοτικής αρχής και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει απέναντι στους πολίτες

«Οι αντιθέσεις είναι η «μήτρα» της συναίνεσης, ειδικά δε σε τοπικό επίπεδο, όπου οι αποφάσεις, σε κρίσιμα ζητήματα, επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών η διαδικασία αυτή δεν είναι προαιρετική, είναι αναγκαία».

Αυτό επισημαίνει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σε συνέντευξή του ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Απόστολος Παπαδούλης. Έχοντας ήδη λάβει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, ο Βολιώτης οικονομολόγος δεν κρύβει ότι ελπίζει και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είναι γνωστό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, παρουσιάζει συνοπτικά τις απόψεις του όσον αφορά στην ανάπτυξη, τη λειτουργία της πόλης και τα ζητήματα της καθημερινότητας και τη ΔΕΥΑΜΒ. Επίσης μιλά για την ΑΓΕΤ και το RDF και απαντά σε όσους προσεγγίζουν με επιφυλακτικότητα την ιδιότητα του διευθυντή και αργότερα του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας.

Τέλος, δεν φείδεται επικρίσεων σχολιάζοντας τα πεπραγμένα στον Δήμο Βόλου, επικρίνοντας τους χειρισμούς της σημερινής δημοτικής αρχής σε διάφορα ζητήματα και προαναγγέλλοντας πως την επομένη την εκλογών, εφόσον επιλεγεί από τους Βολιώτες, θα επαναδιαπραγματευθεί όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί την τρέχουσα περίοδο.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πριν μερικούς μήνες εκφράσατε την επιθυμία να είστε παρών για τις δημοτικές εκλογές του ΄19. Ποια ήταν τα κίνητρα αυτής σας της απόφασης;

Το βασικό κίνητρο είναι η αγάπη για την πόλη μου. Από τη μία πλευρά η καθημερινότητα στην πόλη είναι αφόρητη, με το κυκλοφοριακό να πνίγει τη λειτουργία της, η καθαριότητα να είναι ανύπαρκτη, οι πολίτες να περπατούν σε χαλασμένα πεζοδρόμια, οι συμπολίτες μας με ειδικά προβλήματα να ψάχνουν πρόσβαση και τα αδέσποτα πλάσματα να τριγυρνούν σε αγέλες χωρίς φροντίδα παραμένοντας ένας μόνιμος κίνδυνος. Η εγκατάλειψη είναι μεγαλύτερη σε εκτός κέντρου περιοχές. Έχουμε μία ολόκληρη Νέα Ιωνία παρατημένη στην τύχη της, η Νεάπολη τα ίδια και πάει λέγοντας. Από την άλλη ο λαϊκός τσαμπουκάς, οι προπηλακισμοί σε βάρος των μελών της αντιπολίτευσης, η εμμονή στην απόφαση διάλυσης μιας εμβληματικής επιχείρησης, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, ο διασυρμός πολιτών που εκφράζουν διαφορετική άποψη, ο απαράδεκτος τρόπος χειρισμού του ευαίσθητου ζητήματος του περιβάλλοντος είναι η καθημερινή προσβολή στην αξιοπρέπεια της κοινωνίας μας. Ξαφνικά, όποιοι έχουν διαφορετική άποψη και τη στηρίζουν με επιχειρήματα είναι «μπαχαλάκηδες» και «κοπρόσκυλα». Κατά τη δική μου άποψη «μπαχαλάκηδες» είναι όσοι βρίζουν χωρίς να δέχονται τον αντίλογο, επειδή τους λείπουν τα επιχειρήματα. Πιστεύω μου είναι, ότι οι αντιθέσεις είναι η «μήτρα» της συναίνεσης. Ειδικά, σε τοπικό επίπεδο, όπου οι αποφάσεις, σε κρίσιμα ζητήματα, επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, η διαδικασία αυτή δεν είναι προαιρετική, είναι αναγκαία. Έτσι οι κοινωνίες συστρατεύονται, έτσι αποκτούν κοινό βηματισμό, έτσι συμβάλλουν ενεργά.

Σήμερα σας υποστηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι. Περιμένετε και άλλες στηρίξεις για να είστε υποψήφιος;

Καλά κάνετε και το ρωτάτε για να αποσαφηνίσω ορισμένα πράγματα. Από την ημέρα που δήλωσα την επιθυμία μου να είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος, αναζήτησα στήριξη από πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και από ομάδες πολιτών. Το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι αποφάσισαν να με στηρίξουν και είναι τιμή για μένα η απόφασή τους. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να ελπίζω στη δική τους θετική απόφαση. Ωστόσο, η δική μου απόφαση έχει ληφθεί.

Εχει γίνει λόγος πολύς για την προηγούμενη επαγγελματική σας ιδιότητα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Θεωρείται από ορισμένους ότι λειτουργεί σαν βαρίδι στην επιλογή σας ως υποψηφίου. Τι απαντάτε;

Τα έχω ακούσει και εγώ όλα αυτά και δεν σας κρύβω ότι μου προκαλούν απογοήτευση. Πράγματι, για 33 χρόνια εργάστηκα ως manager, υπάλληλος δηλαδή, στον Σύνδεσμο και από πολλούς έχει ομολογηθεί ότι είχα μία πετυχημένη καριέρα. Άνοιξα έναν κλειστό χώρο στην κοινωνία, ανέτρεψα χρόνια στερεότυπα και τα εμπλούτισα με τεχνοκρατικά και κοινωνικά στοιχεία, βοήθησα αποφασιστικά να στεριώσει μία ανύπαρκτη μέχρι τότε συνεργασία μεταξύ Συνδέσμου και Πανεπιστημίου σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας (η πρώτη στην Ελλάδα), ενίσχυσα με ειλικρίνεια τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και διατήρησα τις καλύτερες των σχέσεων με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ανέπτυξα σχέσεις συνεργασίας με όργανα της Κομισιόν, συνέβαλα στο να εγκατασταθεί στον Βόλο το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, προσπάθησα για πολλά χρόνια ώστε να ιδρυθεί ο Διαχειριστικός Φορέας της Βι.Πε. Βόλου, δημιούργησα την Αναπτυξιακή Εταιρία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ), την οποία διευθύνω μέχρι σήμερα και έχω διοικήσει 4.500 επενδύσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, έχω συμβάλει προσωπικά στο να έλθουν στον Βόλο επενδύσεις, απέτρεψα απολύσεις. Αυτές μου τις δραστηριότητες τις θεωρώ κοινωνικά παράσημα και όχι βαρίδια. Οι γονείς μου, αν και απλοί εργάτες, μου δίδαξαν την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη. Η καταγωγή μου είναι ταπεινή και αισθάνομαι περήφανος, που με μόνο εφόδιο τις σπουδές μου, τις γνώσεις μου και τις ικανότητές μου έχω κατορθώσει να πετύχω πράγματα στη ζωή μου, να κερδίσω την κοινωνική αναγνώριση και την αγάπη των συμπολιτών μου. Δεν ξέχασα, ασφαλώς, να διδάξω και στο δικό μου παιδί, όπως κάναν οι γονείς μου, την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, η πόλη εμφανίζει σημάδια προόδου. Γίνονται έργα, υπάρχει δραστηριότητα.

Θα σας απαντήσω με γεγονότα. Η Δημοτική Αρχή πήρε τον βιολογικό της Αγριάς, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με έτοιμο προϋπολογισμό και είχε εξαγγείλει την παραλαβή του μέσα στο 2015. Το έργο ακόμη καρκινοβατεί. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχεδίασε, η Κυβέρνηση χρηματοδότησε και η παρούσα κατασκεύασε τρεις κυκλικούς κόμβους. Ένα απλό έργο. Το «έριξε» έξω 360.000€. Θέλησε να αλλάξει τη χρήση του Αθλητικού Κέντρου, στο Πεδίο του Άρεως και να το κάνει Συνεδριακό Κέντρο. Ξόδεψε χρήματα των Βολιωτών, βρέθηκε αντιμέτωπη με την αδυναμία να εξασφαλίσει όρους νομιμότητας και τώρα θα το χρησιμοποιήσει ως μπουζουξίδικο. Έχετε κάτι να πείτε;

Ομως μπήκε μπροστά το έργο του πάρκινγκ στη Φιλελλήνων. Ενα έργο που είχε κολλήσει για χρόνια.

Καλά κάνετε και το αναφέρετε, γιατί εδώ μπαίνουμε στο ψητό. Βγήκε η Δημοτική Αρχή και ανακοίνωσε ότι το πάρκινγκ θα γίνει με χρήματα δικά μας, 10 εκ. €, και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση. Πρόκειται για μία χρήση εμπορικού χαρακτήρα, την οποία, αν κατασκεύαζε ιδιωτική επιχείρηση και ζητούσε δάνειο από Τράπεζα, θα όφειλε να καταθέσει Μελέτη Βιωσιμότητας. Δηλαδή, θα έπρεπε να αποδείξει με ποιον τρόπο θα έβγαζε τα χρήματα, που επένδυσε, ώστε να τα επιστρέψει στην Τράπεζα. Σε μας, ο χουβαρντάς Δήμος δεσμεύει τα χρήματα των Βολιωτών χωρίς να μας έχει δείξει πώς θα επιστρέψει τα χρήματα στο ταμείο της πόλης. Δηλαδή, με άδεια ταμεία σήμερα ο επικεφαλής δεσμεύει την επόμενη Δημοτική Αρχή να «χαρατσώσει» τους Βολιώτες, για ένα έργο που αποφάσισε ο ίδιος με αδιαφάνεια. Ο καθένας ας κάνει τους συνειρμούς του και ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω τα εξής: Επειδή είμαι βέβαιος ότι συμβάσεις που δεσμεύουν οικονομικά την πόλη δεν είναι μόνον αυτές, αλλά μπορεί να έλθουν κι άλλες, οι συνδημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι δημιουργείται μία οικονομική θηλιά υποχρεώσεων. Ολες αυτές τις συμβάσεις, επειδή με τον τρόπο που στήνονται, είναι απαράδεκτες και δημιουργούν τεράστιο βάρος στους πολίτες, την επομένη την εκλογών θα τις επαναδιαπραγματευθούμε και ενδεχομένως να αλλάξουν ριζικά και οι όροι τους. Αυτά, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.

Εχετε κατά καιρούς μιλήσει και γράψει ότι ο Βόλος είναι μία πόλη χωρίς όραμα. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την πόλη;

Εχω γράψει ότι ο Βόλος, υπό της παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να έχει όραμα και εξήγησα ότι το όραμα δημιουργείται από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με την οργανωμένη κοινωνία και την υποβοήθηση επιστημονικών συνεργατών και ειδικών. Το όραμα δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Όμως, ο Δήμαρχος, υποχρεωτικά είναι οι εμπνευστής και ο επιταχυντής αυτής της διαδικασίας. Σήμερα, ο Βόλος ούτε ξέρει πού βρίσκεται, ούτε γνωρίζει προς τα πού πηγαίνει. Απλώς, είναι μιας παλιάς τεχνολογίας βαρκούλα, που ο κωπηλάτης της νομίζει ότι είναι ναύαρχος. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Η δική μου προσπάθεια θα είναι ο Βόλος να αποκτήσει όραμα και διαδρομή για την επόμενη εικοσαετία. Αυτό σημαίνει κοινωνικός διάλογος, ενεργητική συμβολή όλων, προσπάθεια για συναινέσεις και δεσμεύσεις σε στόχους. Και οι στόχοι, που επιβάλλεται να υπηρετεί μία σύγχρονη πόλη είναι η Απομάκρυνση του «γκρίζου» και η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών, η Προστασία του περιβάλλοντος από το Α έως το Ω, η Προαγωγή της νέας οικονομίας και της γνώσης, η Προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η Διευκόλυνση της ζωής του πολίτη, το Άνοιγμα της οικονομίας του Δήμου στην πόλη, η Προσέλκυση επενδύσεων, η Αύξηση της βιώσιμης απασχόλησης, η Δημιουργία εισοδήματος και η Αύξηση της ευημερίας, το Άνοιγμα της πόλη στο διεθνές περιβάλλον, η Αύξηση του πολλαπλασιαστή μεγέθυνσης της τοπικής οικονομίας, η μετεξέλιξη του Βόλου σε πόλη της αλληλεγγύης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της επιστήμης και της εργασίας. Μία όαση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Όλο αυτό δεν είναι θεωρητικό κατασκεύασμα. Είναι μία δέσμευση σκληρής δουλειάς, που για να την φέρεις σε πέρας χρειάζονται γνώση, ικανότητες, βοήθειες, συμμετοχή και απροσχημάτιστες συνεργασίες.

Είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ;

Ούτε της ΔΕΥΑΜΒ, ούτε άλλης υπηρεσίας του Δήμου. Είμαι φανατικός θιασώτης μιας δημιουργικής πολιτικής, ώστε ξεπερνώντας τα σημερινά της προβλήματα, η ΔΕΥΑΜΒ να ασχοληθεί με την πραγματική της αποστολή. Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μία εμβληματική Δημοτική Επιχείρηση, που την ίδρυσαν και τη στέριωσαν οραματιστές και ακάματοι εργάτες Δήμαρχοι. Σήμερα, η Επιχείρηση καθημερινά απαξιώνεται, έχουν πέσει πάνω της οικονομικά προβλήματα από άστοχους χειρισμούς, το προσωπικό της διασύρεται. Η ΔΕΥΑΜΒ υπηρετεί μία εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή για τον πολίτη: Να μας εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποσότητα νερού για τις ανάγκες μας και την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Ας σταματήσουν να αλληθωρίζουν προς το Ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ και ας αντιληφθούμε ότι η Επιχείρηση πρέπει να ασχολείται με το δικό της σημαντικό έργο.

Εχετε μιλήσει για ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι ο Δήμος Βόλου μπορεί να παίξει ρόλους στο θέμα αυτό;

Πριν σας απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας θέλω να υπογραμμίσω ότι το μοντέλο Δήμου που συντηρούμε ακόμη στη χώρα μας, επί της ουσίας έχει πεθάνει. Εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, γι΄ αυτό και ασχολούμαστε με τη μορφή και τη λειτουργία του παλιού. Ο Δήμος είναι ο πρώτος βαθμός εξουσίας, είναι φορτωμένος με τα προβλήματα, τις προσδοκίες και την ελπίδα των δημοτών του, γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις ανάγκες και τον τρόπο, που μπορούν να εκπληρωθούν. Ο Βόλος μέσα στην κρίση «γκρεμίστηκε» οικονομικά και κοινωνικά. Σήμερα έχουμε την υψηλότερη ανεργία στους νέους και στους μακροχρόνια άνεργους. Σήμερα, το στοίχημα δεν είναι εφησυχασμός, χαβαλές και αδράνεια, αλλά δουλειές και εισόδημα. Το φάρμακο είναι η ανάπτυξη. Καμία Κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να φέρει την ανάπτυξη στον Βόλο. Αυτή φροντίζει για την ανάπτυξη στη χώρα. Η διεκδίκηση στον καταμερισμό των επενδύσεων είναι υπόθεση του Δήμου. Ποιος ασχολήθηκε μ΄ αυτό; Ποιος εντόπισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες; Ποιος «έχτισε» συμμαχίες με τοπικούς επενδυτές, ώστε από κοινού με τον Δήμο να αναζητήσουν ξένες επενδύσεις; Ποιος πήρε τη βαλίτσα του να γυρίσει τις επενδυτικές αγορές για να πλησιάσει το επενδυτικό κοινό; Ποιος κάθισε να ασχοληθεί με τα τοπικά κίνητρα που μπορεί να δώσει η πόλη σε νέους επενδυτές; Νομίζω ότι η χειμερία νάρκη είναι πανθομολογούμενη.

Είστε υπέρ ή κατά του εργοστασίου RDF/SRF, που σχεδιάζει η παρούσα Δημοτική Αρχή;

Ο Βόλος δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο εργοστάσιο. Ο Βόλος έχει ανάγκη από ένα αποτελεσματικό σύστημα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες πόλεις του κόσμου κι αυτό θα γίνει. Όμως, για να είμαστε εξηγημένοι: Ολοκληρωμένη ανακύκλωση σημαίνει μεν οικονομικά κίνητρα στον δημότη, αλλά και κοινωνική δέσμευση του δημότη. Επειδή, όμως, με την ερώτησή σας ανοίγετε ένα μεγάλο θέμα για την πόλη, την προστασία του περιβάλλοντος, θέλω να σας πω τα εξής: Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε είναι επικίνδυνος. Από την μία πλευρά είναι μία αδιάφορη Δημοτική Αρχή και από την άλλη μία κοινωνία, που έχει δικαίωμα να ανησυχεί για την υγεία της και να θέλει να την προστατεύσει. Σήμερα ο Βόλος έχει τελείως διαφορετικά κοινωνικά, πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά από το ΄80. Όλα αυτά είναι στοιχεία μιας προβληματικής κατάστασης. Τον τελευταίο καιρό έχει ανακύψει το ζήτημα με την ΑΓΕΤ. Η ΑΓΕΤ είναι μέσα στο κάδρο του προβλήματος, αλλά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το πρόβλημα έχει πολλές πηγές και η κάθε μία ξεχωριστά επιδεινώνει την κατάσταση. Ο Δήμος, εδώ έχει να παίξει πολύ σοβαρό ρόλο. Όχι ρόλο αβανταδόρου ή διαμαρτυρίας, αλλά ουσιαστικής παρέμβασης για λύσεις. Δική μου δέσμευση είναι ο Δήμος να χρηματοδοτεί κυλιόμενες, ανά διετία, επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες θα δημοσιεύονται και θα καθορίζουν πολιτικές προστασίας, καταστολής, ή πρόληψης. Επίσης, ο Δήμος θα χρηματοδοτεί, ανά τριετία, μελέτη καταγραφής, με τη διασπορά σταθμών χημικής ανάλυσης αέριων ρύπων, ώστε να ορίζονται πολιτικές αντιμετώπισης φαινομένων αέριας ρύπανσης και μόλυνσης. Τέλος, με πρωτοβουλία του Δήμου θα δημιουργηθεί επιστημονικό όργανο, με την βοήθεια και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα διενεργεί σοβαρές περιοδικές μελέτες για τον εντοπισμό της έκτασης της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα.

Ολοι οι αντίπαλοι της σημερινής Δημοτικής Αρχής βάλλουν εναντίον της για τα λαμπάκια που στολίζει και τα λουλούδια που φυτεύει. Είστε και σεις εναντίον της για τους ίδιους λόγους;

Δεν το κάνουν για τα λαμπάκια και τα λουλούδια. Το κάνουν γιατί η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτε άλλο, εκτός από αυτά. Προσωπικά, μου αρέσει η πόλη να είναι διακοσμημένη. Όμως, έχω δύο βασικές ενστάσεις. Την πρώτη χρονιά τα λαμπάκια κάναν εντύπωση. Την δεύτερη το ίδιο. Από την επομένη όμως η επανάληψη του ίδιου έργου δείχνει στειρότητα. Γι΄ αυτό και σταδιακά φθίνει, αλλά μας κοστίζει και ακριβά. Όσο για τα λουλούδια, και αυτά κοστίζουν ακριβά στους Βολιώτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φυτεύω λουλούδια στην πόλη. Αλλά δική μου δουλειά θα είναι, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου, και με μία αλληλέγγυα επιχείρηση, να δημιουργήσουμε το Δημοτικό Ανθοκήπιο, όπου θα καλλιεργούνται εποχικά φυτά, που θα φυτεύονται στην πόλη. Και μιας και αναφέρθηκα στη Γεωπονική Σχολή, στόχος μου είναι, σε συνεργασία μαζί της να δημιουργήσουμε έναν Δημοτικό Βοτανικό Κήπο, που θα είναι πόλος έλξης επισκεπτών, σχολείων, επιστημονικών ομάδων, πολιτών. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του Δήμου και τις συνέργειές με άλλους φορείς.

Αναφέρατε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται να συνεργαστείτε μαζί του;

Ο μεγάλος ξεχασμένος της πόλης, θα είναι για μένα ο μεγάλος σύμμαχος του Βόλου. Σκοπεύω να υπογράψω μία Προγραμματική Συμφωνία μαζί του, που θα καλύπτει όλα εκείνα τα αντικείμενα, που απαιτούν σύγχρονη αντίληψη και τεχνολογικές εφαρμογές. Το κυκλοφοριακό, η αναδιάταξη της λειτουργίας της πόλης, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από φιλικές εφαρμογές, η κατάρτιση των πολιτών στη χρήσιμη τεχνολογία, η από κοινού συμμετοχή σε εθνικά και ενωσιακά προγράμματα, με στόχο την αξιοποίηση της πληροφορικής στην λειτουργία της «έξυπνης» πόλης, την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία εστιών καινοτομίας και αριστείας, είναι μερικά από αυτά τα αντικείμενα. Από την άλλη πλευρά, η πόλη πρέπει να σταθεί αποφασιστικά και με εποικοδομητικό τρόπο δίπλα στο Ίδρυμα. Έχει το δικό του πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται και ενεργό βοήθεια. Του το οφείλουμε. Για τριάντα χρόνια είναι ένας συνεπής και μεγάλος αιμοδότης στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην έρευνα, στον πολιτισμό και την οικονομία του τόπου…ξεχασμένος στα αζήτητα. Στόχος μου είναι να μπει στην καθημερινότητα του Βόλου και η πόλη μας να εξελιχθεί σε πόλο της καινοτομίας και των start-ups.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου