ΤΟΠΙΚΑ

Περίπου 60 νεφροπαθείς στη Μαγνησία περιμένουν μόσχευμα

περίπου-60-νεφροπαθείς-στη-μαγνησία-περ-830624

Στη λίστα αναμονής του νομού Μαγνησίας υπάρχουν 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο «δώρο της ζωής», ενώ σε αναμονή βρίσκονται από 9 μέχρι 10 χρόνια και άνω ο καθένας τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας επισημαίνεται ότι στον νομό, τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 200 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης, 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση και στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση 55-60 νεφροπαθείς.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα και κατά συνέπεια και στον νομό Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, στη Μαγνησία πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο).

Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη.

Το 2016, αν και ξεκίνησε θετικά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις.

Το 2017 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη.

Το 2018 δύο από πτωματικούς δότες, ενώ το 2019 στο Νομό έχουν γίνει 3 μεταμοσχεύσεις, μία από πτωματικό δότη και δύο από ζώντες δότες, από μητέρες στους υιούς τους.

Το 2020, μέχρι στιγμής, έχει γίνει μόνο μία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη και μία δωρεά οργάνων.

Όπως σημειώνεται από τον Σύλλογο «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι καταγράφεται μεγάλη πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμόσχευσης όχι μόνο στο Νομό Μαγνησίας αλλά γενικά σε όλη την Ελλάδα. Η πτώση μπορεί να έχει επηρεαστεί από την επιδημία του covid-19. Όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν το «δώρο ζωής» είναι τυχεροί αλλά δυστυχώς λόγω των ελλείψεων ιατρών ειδικοτήτων και διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών περιμένουν ταλαιπωρούνται για πάνω από ένα χρόνο, ενώ όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένουν 9-10 χρόνια για αυτό το «δώρο θεού». Ωστόσο παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις δεδομένου ότι το 2018 από τους 109 εγκεφαλικούς θανάτους με αξιοποιούντας δότες τους 45 ενώ το 2019 έγιναν 97 μεταμοσχεύσεις. Οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ.», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βασίλειος Γιαννάκος χαιρετίζει την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο Θεού.

Όπως επισημαίνει, «Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις: Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ευχαριστούν όσοι προσμένουν… Φανταστείτε την πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου