ΤΟΠΙΚΑ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

σε-αγωνιστική-ετοιμότητα-δάσκαλοι-κα-83048

Ενάντια στη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου

Αγωνιστικό ραντεβού μέσα στον Οκτώβριο, δίνουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, κρατά σε εγρήγορση δασκάλους και νηπιαγωγούς του νομού, που ετοιμάζονται να συστήσουν κοινό μέτωπο με τους καθηγητές και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η μορφή των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στην Ολομέλεια των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 6 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο στο χώρο της εκπαίδευσης. Χθες, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία έπεσαν επί τάπητος τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου, Απ. Μούσιο, η δημόσια εκπαίδευση, συρρικνώνεται διαρκώς. Οπως σημείωσε, τα πέντε τελευταία χρόνια, έχουν γίνει 9.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, όμως έχουν διοριστεί μόλις 278. Η αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, παράλληλα με την αναστολή λειτουργίας σχολείων και την αποδυνάμωση σχολείων της Περιφέρειας, συμβάλλει στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη.

Στο νομό, υπάρχουν ακόμη κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και βρίσκονται σε εκκρεμότητα δεκάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη, όταν από τους απόφοιτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν έχει διοριστεί ούτε ένας.

Κι όμως την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, υπαγορεύει η ίδια η κοινωνία και η οικονομική κρίση. Από το σύνολο των μαθητών της Πρωτοβάθμιας, το 98,6% φοιτά σε δημόσια σχολεία και μόλις το 1,3% σε ιδιωτικά, ποσοστό που ήταν αυξημένο κατά 3% δύο χρόνια πριν.

Εκτός νηπιαγωγείων

Επικαλούμενος στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο κ. Μούσιος, τόνισε ότι το 25% των νηπιαγωγείων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, λειτουργεί σε μισθωμένα κτίρια, που αποτελούν πρώην καταστήματα, χωρίς ούτε καν προαύλιο για το διάλειμμα των μαθητών. Το 10% δε, των νηπιαγωγείων, εξακολουθεί να λειτουργεί σε διπλή βάρδια, ενώ την ίδια ώρα πολλά προνήπια έχουν μείνει εκτός δημόσιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών και υποδομών.

«Θέλουμε ένα σύγχρονο και ποιοτικό δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποχή για την αξιολόγηση

Ο κ. Μούσιος αναφέρθηκε επίσης στις μειώσεις μισθών από 18% έως 40%, στη μείωση κατά 60% στα κονδύλια που δίνονται στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, αλλά και στην πρόκληση της αξιολόγησης. Αυτή την περίοδο οι προϊστάμενες των νηπιαγωγείων και οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων, καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αυτό-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ωστόσο η ΔΟΕ καλεί σε αποχή – απεργία τους εκπαιδευτικούς, με στόχο να μπλοκάρει την αξιολόγηση, έως ότου εκδοθεί -στα τέλη Οκτωβρίου- η απόφαση του Αρείου Πάγου, επί της προσφυγής της Ομοσπονδίας ενάντια στην ποσόστωση του 15%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου