ΤΟΠΙΚΑ

Τα αιτήματα των περιπτερούχων Μαγνησίας υπόψη του Υπ. Ανάπτυξης και των βουλευτών

τα-αιτήματα-των-περιπτερούχων-μαγνησ-830445

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας κατέθεσε από κοινού με την Ένωση Επαγγελματιών Περιπτεριούχων Καπνοπωλών Ν.Μαγνησίας, χθες Πέμπτη 29 Οκτωβρίου υπόμνημα Αιτημάτων του κλάδου των Περιπτεριούχων Καπνοπωλών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στους Βουλευτές Μαγνησίας, κ.κ. Μπουκώρο Χρήστο, Μακρή Ζέττα, Λιούπη Αθανάσιο, Μαραβέγια Κωνσταντίνο, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Παπανάτσιου Αικατερίνη.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) στηρίζοντας την Ένωση Επαγγελματιών Περιπτεριούχων Καπνοπωλών Ν.Μαγνησίας, σας αποστέλλει την παρούσα επιστολή – υπόμνημα, ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Περιπτεριούχων και παραθέτοντας μια σειρά αιτημάτων με σκοπό την υποστήριξη των επαγγελματιών του κλάδου.

Βρισκόμαστε σήμερα, σε ένα σημείο όπου χιλιάδες επιχειρήσεις περιπτεριούχων καπνοπωλών σε όλη την Ελλάδα, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Οι αλλεπάλληλες μειώσεις ποσοστού κέρδους στα καπνικά, στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, είχαν ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οι επαγγελματίες στις λειτουργικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με στατιστική μελέτη περίπου 15.000 επιχειρήσεις, περίπτερα – μαγαζιά στεγασμένα, κλείσανε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την χρέωση αυτών των επιχειρήσεων σε τρίτους, όπως ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ΔΕΚΟ, δήμους και προμηθευτές.

Όσες ζωντανές επιχειρήσεις παραμείνανε, προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν, αφού προστέθηκε και η κρίση του Κορωνοϊού όπου πολλές από αυτές, αναστείλανε τη λειτουργία τους και αναγκάστηκαν να απολύσουν το προσωπικό τους.

Ζητάμε τη στήριξη του κράτους για τις επιχειρήσεις αυτές, γιατί το περίπτερο είναι ένας από τους πυλώνες της οικονομίας του κράτους, καθότι αποφέρει έσοδα από την φορολογία του καπνού και του τσιγάρου.

Σας παραθέτουμε τα αιτήματα:

  1. Απαλλαγή του φόρου αλληλεγγύης , που είναι βραχνάς για τα μαγαζιά μας
  2. Επαναφορά του ποσοστού κέρδους στα καπνικά, όπως ήταν πριν το 2010 8,6% προμήθεια. Να γίνει το ποσοστό 60% για το κράτος και 40% για το δίκτυο (καπνοβιομηχανίες, αντιπροσωπίες, λιανεμπόριο)
  3. Ενίσχυση των μικρών ατομικών επιχειρήσεων (περίπτερα, είδη περιπτέρου λιανικής διάθεσης), με κεφάλαιο κίνησης με χαμηλό επιτόκιο
  4. Μείωση των κοινόχρηστων χώρων πεζοδρομίων κατάληψης έως και 20% και καταβολή σε δόσεις
  5. Αύξηση προμήθειας κέρδους στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας , στα εισιτήρια, στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Όπου αυτή τη στιγμή είναι 1% έως 5% στα περιοδικά και τις εφημερίδες
  6. Για όσους κλείσανε τις επιχειρήσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια, να υπάρξει οικονομικό κίνητρο, ώστε όσοι μπορούν και θέλουν να τις ανοίξουν ξανά»

Τα παραπάνω αιτήματα αποτελούν βασικές θέσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτεριούχων Καπνοπωλών Ν.Μαγνησίας, σε μια περίοδο που ο κλάδος έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα και καθημερινά αντιμετωπίζει δυσάρεστα περιστατικά, όπως κλοπές που δεν έχουν μόνο οικονομικό κόστος αλλά θέτουν και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ΟΕΒΕΜ στηρίζει τους Περιπτεριούχους Καπνοπώλες και τα αιτήματα τους. Αναμένουμε τις απαντήσεις των Αρμοδίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου