ΤΟΠΙΚΑ

Σε ισχύ τα νέα μέτρα στη Μαγνησία

σε-ισχύ-τα-νέα-μέτρα-στη-μαγνησία-828634

Λουκέτο στην εστίαση και τα γυμναστήρια – Τι αλλάζει από σήμερα στη ζωή μας – Παραμένουν στη Ζώνη Επιτήρησης (Α) οι Βόρειες Σποράδες

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου COVID – 19 περνά από σήμερα η Μαγνησία, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, από σήμερα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Ετσι, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Διατηρείται η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων, ενώ επίσης παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Στη Ζώνη Επιτήρησης (Α) παραμένουν οι Β. Σποράδες μετά την έκδοση του χάρτη από την ΓΓΠΠ. Ετσι Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος εξαιρούνται από την υπόλοιπη Μαγνησία, που ανέβηκε στην κόκκινη ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, να ενταχθεί δηλαδή η Μαγνησία στην «κόκκινη ζώνη», συνετέλεσαν δύο δεδομένα.

Πρώτον ότι στη Μαγνησία, με τα μονοψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η επιδημιολογική εικόνα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν καταγράφηκαν όσα θετικά κρούσματα είχαν εντοπιστεί στον νομό από την αρχή της πανδημίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την πίεση που δέχεται ήδη το Νοσοκομείο Βόλου, που όπως είναι γνωστό πλέον νοσηλεύει και θετικά κρούσματα κορονοϊού, εκτός όσων είναι πολύ σοβαρά και διακομίζονται στη Λάρισα, όπου όμως επίσης δοκιμάζονται τα όρια αντοχής των κλινικών.

Χθες στο Αχιλλοπούλειο νοσηλεύονταν 9 ασθενείς με COVID-19. Η δυνατότητες που υπάρχουν είναι για 18 ασθενείς. Στην κατεύθυνση αυτή πλέον όσοι νοσούν με κορονοϊό και δεν έχουν βαριά συμπτώματα θα μεταφέρονται στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στα υπόλοιπα κρεβάτια που έχουν ανοίξει στη Μονάδα Λοιμωδών, στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου.

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα στη Μαγνησία

Συνολικά 18 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Μαγνησία το τελευταίο 24ωρο, 17 στον Βόλο και ένα στη Σκιάθο, ανακοίνωσε χθες το Συντονιστικό Οργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον COVID-19. Από τα 17 νέα κρούσματα στον Βόλο, 5 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν τρία σε ιδιωτικά εργαστήρια και δυο στο Γ.Ν. Βόλου, ενώ 12 κρούσματα εξεταστήκαν κατόπιν συμπτωμάτων, έξι σε ιδιωτικά εργαστήρια και έξι στον Γ.Ν. Βόλου. Αναφορικά με το νέο κρούσμα στη Σκιάθο εξετάστηκε στο Κ.Υ. του νησιού κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα άλλης περιοχής.

Οσον αφορά στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα Covid -19. Όλα τα κρούσματα εξετάστηκα στο Γ.Ν. Τρικάλων, δύο κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα και οκτώ κατόπιν συμπτωματολογίας.

Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 58 νέα κρούσματα Covid -19. 12 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ δύο ακόμη προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική. Τέλος 44 εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων είκοσι πέντε στο Γ.Ν. Λάρισας ,εννέα σε ιδιωτικά εργαστήρια και δέκα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Τέλος στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα Covid -19.
Πέντε κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν τρία στο Γ.Ν. Καρδίτσας και δυο σε ιδιωτικά εργαστήρια. Ενώ οκτώ ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

Η νέα καθημερινότητα

Αναλυτικά, από σήμερα στη Μαγνησία, με βάση τη χθεσινή απόφαση, ισχύουν τα εξής:

*Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

*Μετακινήσεις: Περιορισμός κυκλοφορίας 00:00 έως 05:00. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας – μετάβαση σε νοσοκομεία και διανυκτερεύοντα φαρμακεία).

*Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή). Επιτρέπεται ατομική άθληση ΜΟΝΟ σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός. Επίσης επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων ΜΟΝΟ της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) – σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA & FIBA.

*Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία, 1,5 μέτρο απόσταση. Αναστολή λειτουργίας κλειστών μουσείων.

*Γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας.

*Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά σε ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

*Δικαιοσύνη: Ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών.

*Εμποροπανηγύρεις – Κυριακάτικες αγορές κ.λπ.: Αναστολή λειτουργίας.

*Εστίαση: Αναστολή λειτουργίας. Λειτουργία μόνο take away – delivery.

*Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον), ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία Σαββατοκύριακο.

*Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Αναστολή λειτουργίας.

*Κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας.

*Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.: Μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ), κατάργηση αναμονής, μόνο με ραντεβού.

*Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών.

*Λιανεμπόριο: Περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

*Μεταφορές: 65% σε ΜΜΜ, 65% σε πλοία, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi, περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα (εξαιρούνται οικογένειες).

*Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: Αναστολή επισκεπτηρίου.

*Νοσοκομείο και διαγνωστικά κέντρα: Ενας συνοδός/ασθενή. Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

*Παιδότοποι (στεγασμένοι): Αναστολή λειτουργίας.

*Πανεπιστήμια: Τηλεκπαίδευση (εξαιρούνται εργαστήρια τελειόφοιτων).

*Συναθροίσεις: Αναστολή δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

*Συναυλιακοί χώροι, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

*Συνέδρια/Εκθέσεις: Αναστολή δραστηριότητας.

*Σχολεία: Μάσκα από 4 ετών και άνω.

*Χώροι λατρείας: Εως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κ.λπ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου