ΤΟΠΙΚΑ

Το τελευταίο αντίο στον Γ. Καφενταράκη

το-τελευταίο-αντίο-στον-γ-καφενταράκη-827880

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα, η είδηση του θανάτου του ακούραστου εργάτη του πολιτισμού, του πολυτάλαντου Γιώργου Καφενταράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σε ηλικία 71 ετών.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη τεράστια, όπως ανέφεραν δεκάδες πνευματικοί άνθρωποι της πόλης, εικαστικοί, φίλοι του πολιτισμού, φίλοι του εκλιπόντος, οι οποίοι του απηύθυναν το τελευταίο αντίο, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε χθες η εξόδιος ακολουθία.

Η καρδιά του μεγάλου εικαστικού, συγγραφέα, ερευνητή, συνεργάτη της ΕΡΑ Βόλου, επί σειρά ετών, που πάλλονταν στους ρυθμούς του πολιτισμού και της προσφοράς, σταμάτησε να χτυπάει το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά από οκτάμηνη γενναία μάχη στο στίβο της ζωής.

Δεκάδες φίλοι του Γιώργου Καφενταράκη, του μεγάλου καλλιτέχνη, μα πάνω απ’ όλα του ξεχωριστού ανθρώπου, απηύθυναν λόγια παρηγοριάς στην αγαπημένη του σύζυγο Χριστίνα, στα παιδιά του Δέσποινα και Βαγγέλη, στα αδέλφια του, σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Ανάμεσά τους ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, συγγραφείς, εικαστικοί, ερευνητές.

Λόγια παρηγοριάς απηύθυνε στην οικογένεια του εκλιπόντος ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. π. Μάξιμος, ο οποίος εξήρε τα χαρίσματα και τις αρετές που διέκριναν τον Γιώργο Καφενταράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο της σιωπής, της ησυχίας», ενώ εξήρε την ευγένειά του, τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο, την προσφορά του, για να προσθέσει ότι «ο τόπος μας, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους».

Ο Κώστας Λιάπης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «ξεχώριζε για τις αρετές, την ευγένεια και την καλοσύνη του, ήταν πολυτάλαντος, πολυσύνθετος, πολυσχιδής και άφησε πολύ σημαντικό έργο». Κλείνοντας τον επικήδειο που εκφώνησε, ο Κώστας Λιάπης υπογράμμισε σε πρώτο πρόσωπο «θα σε θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερες».

Με παλλόμενη από συγκίνηση φωνή ο Νίκος Τσούκας αποχαιρέτησε εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτού» το Γιώργο Καφενταράκη, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια ενός «άξιου τέκνου της Βολιώτικης κοινωνίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της ανθρωπιάς». Αποχαιρέτησε έναν «ξεχωριστό άνθρωπο που ήξερε να τιμά τις ανθρώπινες αξίες με τρόπο υποδειγματικό».

Ολοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν, μια συγκινητική στιγμή να θυμηθούν, από το σπουδαίο εικαστικό, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπο, που είχε καρδιά ανοιχτή για όλους. Το βράδυ της Κυριακής, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στα μονοπάτια της αιωνιότητας, έχοντας διανύσει ένα κύκλο ζωής που σφράγισε ανεξίτηλα την πόλη και τον πολιτισμό. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου