ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος: «Κάλεσμα ενότητας η Σύνοδος»

ιγνάτιος-κάλεσμα-ενότητας-η-σύνοδος-827874

Τη σημασία της ενότητας, η οποία επισημάνθηκε ιδιαιτέρως από τους συμμετέχοντες στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που πραγματοποιούνται στην Κρήτη, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι φόβοι περί θρησκευτικής παγκοσμιοποίησης δεν συνάδουν με την Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σεβασμιότατος επεσήμανε ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί και οι αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται γύρω από τη Σύνοδο «οφείλονται σε έλλειμμα πληροφόρησης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προχωράει στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι προκάτοχοί μας εδώ και εκατό περίπου χρόνια, με εντατικοποίηση τα τελευταία σαράντα χρόνια και με επικαιροποίηση τα τελευταία χρόνια, όπου κλείνει με τη σύνοδο ένας κύκλος θεμάτων και θα έχουμε εμπειρία για το μέλλον».

Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι όλοι θα κριθούν από τη στάση τους και την ιστορία, ενώ υπογράμμισε, επίσης, ότι «όλοι οι προκαθήμενοι μίλησαν για την ενότητα και τη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε σε ενότητα και σε ουσιαστική συμμετοχή όλων ακόμη και αυτών που απουσιάζουν αυτήν την στιγμή προκειμένου να προσυπογράψουν και να έρθουν και αυτοί να είμαστε ενωμένοι, δίνοντας την μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο ίδιος επεσήμανε, εξάλλου, ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε χαρακτηριστικά: «Επιτέλους δεν είμαστε ομοσπονδία Εκκλησιών. Είμαστε Μία, Αγία, Καθολική, Αποστολική Εκκλησία», ενώ τόνισε παράλληλα ότι «οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν την ενότητα της πίστεως, την ενότητα της Θείας Κοινωνίας και των μυστηρίων και την ενότητα σε θέματα όπως αυτά που θα εξετάσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και θα έχουμε τις αποφάσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι να έχουμε μια κοινή πορεία και να μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία να ανταποκριθεί σε αυτά που σήμερα ο κόσμος έχει ανάγκη, προκειμένου και να γνωρίσει την Ορθοδοξία, αλλά και να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ώστε να είμαστε όντως μια Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».

Αποφάσεις της Συνόδου

Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων το κείμενο που επικεντρώνεται στην αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. Οπως επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, «οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι δυνατόν να συμβάλουν για την ειρηνική συμβίωση και διαθρησκευτική συνεννόηση και συνεργασία, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνική συμβίωση των λαών, χωρίς, ωστόσο, αυτό να συνεπάγεται οποιονδήποτε θρησκευτικό συγκρητισμό». Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου